Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016

"Μποναμάς" σε συνταξιούχους με έντονο εκλογικό άρωμα

mponamas-se-suntaksiouxous-me-entono-eklogiko-arwmaΔιάγγελμα προς τον ελληνικό λαό πραγματοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας το βράδυ της Πέμπτης, εξαγγέλλοντας έκτακτα μέτρα ενίσχυσης των ευπαθών ομάδων, που θα χρηματοδοτηθούν από την υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016.
 Μια κίνηση με έντονο "άρωμα" εκλογών αν και κυβερνητικές πηγές επιμένουν ότι δεν υπάρχει κανένα τέτοιο ενδεχόμενο. 
Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για άμεση διανομή μέρους της υπεραπόδοσης εσόδων στους χαμηλοσυνταξιούχους και συγκεκριμένα ανακοίνωσε ότι θα δοθεί 13η σύνταξη σε όσους το έχουν ανάγκη, με την παροχή 617 εκ ευρώ σε 1.6 εκ. συνταξιούχους που λαμβάνουν σύνταξη κάτω από 850 ευρώ
Ξεκαθάρισε επίσης ότι η όσοι λαμβάνουν χαμηλότερες συντάξεις θα πάρουν μεγαλύτερη ενίσχυση και εκείνοι με μεγαλύτερη σύνταξη θα λάβουν μικρότερο ποσό, αλλά όχι χαμηλότερο από 300 ευρώ.
 Επίσης ο κ. Τσίπρας εξήγγειλε την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά για όσο μαίνεται η προσφυγική κρίση. 

Πώς θα μοιραστούν τα ποσά

Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της κυβέρνησης, ο αριθμός των δικαιούχων συνταξιούχων ανέρχεται σε 1,6 εκατ. σε σύνολο 2,7 εκατ. συνταξιούχων. Το ποσοστό των δικαιούχων είναι 60,32% στο σύνολο των συνταξιούχων.
Αναλυτικά:
  • Από 500 έως 830 ευρώ θα λάβει περίπου το 10% των συνταξιούχων (περίπου 270 χιλιάδες συνταξιούχοι).
  • Από 300 έως 500 ευρώ θα λάβει περίπου το 20% των συνταξιούχων (περίπου 570 χιλιάδες συνταξιούχοι).
  • 300 ευρώ θα λάβει περίπου το 30% των συνταξιούχων (περίπου 750 χιλιάδες συνταξιούχοι).
Το ποσό που θα διανεμηθεί είναι 4,7 φορές μεγαλύτερο από το ποσό του ΕΚΑΣ που περικόπηκε το 2016.
Τα ποσά θα πιστωθούν στους δικαιούχους στις 22 Δεκεμβρίου, μαζί με τις συντάξεις του Ιανουαρίου.
Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η Αθήνα κινήθηκε με τρόπο ανάλογο με τις αποφάσεις που είχε πάρει τον Μάρτιο του 2016 για τα μέτρα κοινωνικής αλληλεγγύης και τονίζουν ότι η συμφωνία για τη Β' αξιολόγηση έχει κλείσει σε ποσοστό 95% γεγονός που - όπως εκτιμάται - δεν πρόκειται να χαρακτηριστούν ως μονομερείς ενέργειες από του δανειστές.
Παράλληλα οι ίδιες πηγές διαμηνύουν ότι η Αθήνα θα επιμένει στην απόφαση της να μην ψηφίσει νέα μέτρα και σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο εκλογών λένε ότι δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα τονίζοντας: "Συνεχίζουμε για να φανούν τα αποτελέσματα της πολιτικής μας". 

Με νέα μέτρα προειδοποιεί το ΔΝΤ

Λίγες ώρες πριν από τις εξαγγελίες Τσίπρα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προχώρησε μια παρέμβαση που αφήνει υποψίες ότι έχει ήδη υπάρξει συνεννόηση με το Βερολίνο  προκειένου το Ταμείο να πάρει ενεργά μέρος στο ελληνικό πρόγραμμα, με ταυτόχρονη λήψη νέων επαχθών μέτρων από την Αθήνα. 
Συγκεκριμένα το βράδυ της Πέμπτης, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις κατέστησε κάτι παραπάνω από σαφές ότι εάν οι ευρωπαίοι επιθυμούν να παραμείνει ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2018 στο 3,5% τότε θα πρέπει να ληφθούν περαιτέρω μέτρα, προκειμένου να αποδεχθεί να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα. 
Αν Ελλάδα και ΕΕ συμφωνούν σε πλεόνασμα 3,5%, μπορούμε να το δεχθούμε μόνο αν η συμφωνία αυτή συνοδευτεί με αξιόπιστα μέτρα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τσέρι Ράις, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων. «Το ΔΝΤ δεν ζητά επιπλέον λιτότητα. Στηρίζουμε ένα πρόγραμμα με στόχο 1,5% πρωτογενές πλεόνασμα. Αυτός είναι ο επιθυμητός στόχος μας... αλλά αν οι Ευρωπαίοι και η Ελλάδα αποφασίσουν να προχωρήσουν με ένα υψηλότερο πλεόνασμα μπορούμε να το δεχθούμε εφόσον υποστηριχθεί από διαρθρωτικά μέτρα. Ως ΔΝΤ πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι υπάρχουν τα μέτρα για το 3,5%», είπε χαρακτηριστικά.

Το πλεόνασμα και η μνημονιακή ρήτρα

Για τη χρηματοδότηση των συγκεκριμένων παροχών θα αξιοποιηθεί η μνημονιακή ρήτρα που προβλέπει ότι σε περίπτωση υπέρβασης των δημοσιονομικών στόχων η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να διανείμει το 40% του επιπρόσθετου πλεονάσματος για κοινωνικές παροχές.
Το 2016 ο δημοσιονομικός στόχος είχε προσδιοριστεί στο 0, 5 % του ΑΕΠ δηλ. κοντά στα 900 εκατ. ευρώ. Ο φετινός προϋπολογισμός όμως αναμένεται να κλείσει με πλεόνασμα άνω του 1% δηλ κοντά στα 1,8 δισ. ευρώ εφόσον δεν υπάρξουν σοβαρές αποκλίσεις μέσα στο Δεκέμβριο.
Πρακτικά αυτό σημαίνει πως η ελληνική κυβέρνηση έχει το δημοσιονομικό περιθώριο να χρηματοδοτήσει αυτές τις παροχές. Πάντως αξίζει να σημειωθεί πως η μηνιαία δαπάνη για τις συντάξεις υπερβαίνει τα 2,2 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου