Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016

Θυσία το ΕΚΑΣ και το επίδομα θέρμανσης – Τι κρύβει το προσχέδιο Τσακαλώτου

tsakalΝέα φορο-επιδρομή μέσω μείωσης φοροαπαλλαγών «κρύβεται» στις 41 σελίδες του προσχεδίου που έχει εγκρίνει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος  
«Βαρύς» είναι ο λογαριασμός των μέτρων που αναγκάστηκε να αποδεχτεί η κυβέρνηση για να μειώσει τη διαφορά με τους ευρωπαϊκούς Θεσμούς για το 2018 σε μόλις 200 εκατ. ευρώ.
Έτσι, παρότι δεν υπάρχει συμφωνία με το ΔΝΤ για την κρίσιμη χρονιά, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος συναίνεσε σε σειρά μέτρων τα οποία αποτυπώνονται με σαφήνεια στις 41 σελίδες του προσχεδίου της αναθεώρησης του ευρωπαϊκού μνημονίου.
Το προσχέδιο φέρνει επίσης στο φως και τις νέες απώλειες για τους δικαιούχους του ΕΚΑΣ από τη αρχή του 2017.
Το μωσαϊκό των νέων μέτρων περιλαμβάνει την κατάργηση σειράς επιδομάτων και φοροαπαλλαγών:

  1. Καταργείται το επίδομα θέρμανσης που κοστίζει στο κράτος 105 εκατ. ευρώ και αναμένεται να «εξαφανιστεί» ή να «εξορθολογιστεί» προς τα κάτω (ως 50%) στον Προϋπολογισμό του 2018.
  2. Παύει να ισχύει η φοροαπαλλαγή που υπάρχει σήμερα για τις ιατρικές δαπάνες, δηλαδή η έκπτωση φόρου με συντελεστή 10% επί της δαπάνης για όσoυς έχουν ιατρικά έξοδα που ξεπερνούν το 5% του ετήσιου εισοδήματός τους.
  3. Καταργείται η έκπτωση 1,5% στη μηνιαία παρακράτηση φόρου που γίνεται για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.
  4. Μαχαίρι μπαίνει και στο ειδικό φορολογικό καθεστώς των ναυτικών. Ο φόρος που ισχύει σήμερα είναι 15% για τους αξιωματικούς και 10% για το κατώτερο πλήρωμα του εμπορικού ναυτικού επί του συνόλου των αποδοχών τους. Στο εξής η φορολόγησή τους θα γίνεται με την κλίμακα που ισχύει για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.
  5. Έρχεται φόρος στις βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις τουριστικών καταλυμάτων που γίνονται μέσα από διαδικτυακές πλατφόρμες (Airbnb, Homeaway, Flipkey, Housetrip). Σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης ο φόρος θα ανέρχεται σε 5% ανά διανυκτέρευση (θα αποδίδεται μέσω της πλατφόρμας), ενώ το συνολικό εισόδημα του εκμισθωτή θα μπαίνει στην ίδια κλίμακα με τα ενοίκια (συντελεστές 15% και 45%).
  6. Αλλάζει ο χάρτης και για τα οικογενειακά επιδόματα με την ενοποίηση των επιδομάτων τέκνων με τα πολυτεκνικά. Δύο είναι τα σενάρια: είτε να μειωθεί το συνολικό ποσό που δίδεται στις οικογένειες που ανήκουν στις δύο κατηγορίες είτε θα επιβληθούν εισοδηματικά κριτήρια που θα έχουν ως αποτέλεσμα το κόψιμο των επιδομάτων για ένα μέρος των δικαιούχων.Στο στόχαστρο βρίσκονται 800.000 τρίτεκνοι που παίρνουν 500 ευρώ ετησίως ανά παιδί από το τρίτο και πάνω, και επίσης το επίδομα στήριξης τέκνων από 13,33 ως 40 ευρώ το μήνα για κάθε παιδί.
  7. Μειώνεται το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα των 1.000 ευρώ που στηρίζει σήμερα πολλές οικογένειες.
  8. Γρίφος παραμένει η αναφορά στα αναπηρικά επιδόματα καθώς προβλέπεται η εφαρμογή ενός πιλοτικού προγράμματος το οποίο θα ορίζει ποίοι πληρούν τα κριτήρια για την λήψη του, γεγονός που σημαίνει ότι ένα μέρος των δικαιούχων θα χάσει το επίδομα.
Σοκ και με το ΕΚΑΣ
Περικοπή του ΕΚΑΣ ως 40% θα υποστούν από την 1.1.2017 όσοι συνεχίζουν να εισπράττουν το επίδομα, καθώς σύμφωνα με το επικαιροποιημένο μνημόνιο πρέπει να υπάρξει άμεσα υπουργική απόφαση που θα εφαρμόζει την πρόβλεψη για τη μείωση της δαπάνης κατά 430 εκατ. ευρώ το 2017.
Αυτό σημαίνει ότι στην αυγή του νέου έτους όσοι λαμβάνουν ΕΚΑΣ από 115-230 ευρώ το μήνα θα διαπιστώσουν σημαντικές μειώσεις. Για παράδειγμα ένας συνταξιούχος που λαμβάνει σήμερα 230 ευρώ θα δει στο λογαριασμό του μόλις 138 ευρώ. Το σχέδιο της υπουργικής απόφασης συντάσσεται ήδη από το υπουργείο Εργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου