Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016

Σχεδιάσματα στο χάρτη ή πάνω στην άμμο

Ο Αλέξης Τσίπρας επέστρεψε από τις Βρυξέλλες με άδειο το καλάθι. Κανένας τους δεν τον διαβεβαίωσε ότι θα βρεθεί λύση για χρέος παράλληλα με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Δεν ξέρουμε με ποιες λέξεις απέρριψαν και απέκρουσαν τις σχετικές πρωτοβουλίες του. Πιθανολογούμε, όμως:
«Έχεις υπογράψει το τρίτο και πιο φαρμακερό μνημόνιο. Αν τα εφαρμόσεις όλα, τότε, το ξανασυζητάμε. Και πρόσεξε, δεν πρόκειται να σου δώσουμε ‘κούρεμα’ στο κεφάλαιο του δανείου. Ελαφρύνσεις θα σου παραχωρήσουμε».
«Άλλωστε, περίπου τα ίδια σου είπαμε και τον περασμένο Μάιο. Και αν αλλάξουμε κάποιες λέξεις, το νόημα είναι το ίδιο. Δεν σε εμπιστευόμαστε. Όπως και αρκετούς από τη χώρα σου. Δεν έχετε δώσει καλές εξετάσεις όλα τα τελευταία χρόνια».
Ο Αλέξης Τσίπρας όμως ελπίζει. Και θέλει να τους εκβιάσει. Περίπου τους το λέγει. Η μη αναδιάρθρωση του χρέους είναι casus belli. Για τον Αλέξη και την παρέα του.

Έχει κάνει κακούς υπολογισμούς. Νομίζει ότι ο Ομπάμα στις 14 του Νοέμβρη θα κρατάει δώρα. Ο Αλέξης δε λαμβάνει υπόψη του ότι από τη μεθεπόμενη βδομάδα θα έχουμε νέο πρόεδρο στις ΗΠΑ. Και, όσο να’ ναι αυτός θα κάνει κουμάντο, ακόμα και πριν από την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του. Και ας μη ξεχνάμε έναν παράγοντα, που πολλοί θέλουν να κρύψουν. Οι ΗΠΑ έχουν προχωρήσει σε κλεφτοπόλεμο σε βάρος της Γερμανίας. Το ένα μετά το άλλο πέφτουν πρόστιμα πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ (ή δολαρίων) σε βάρος σημαντικών γερμανικών επιχειρήσεων. Λέτε να είναι οι Γερμανοί τόσο απρόσεκτοι στη διαχείριση των επιχειρήσεών τους; Ή ακόμα και οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν τις «νεαρές» νομοθετικές πρωτοβουλίες για να πλήξουν τους ευρωπαϊκούς κολοσσούς;
Τι να’ ναι άραγε όλος αυτός ο θόρυβος για τη διαγραφή ή απομείωση του δημόσιου χρέους. Η κυβέρνηση κάτι ψάχνει. Ή μάλλον κάτι σχεδιάζει. Διάφορα εναλλακτικά σχέδια. Ξέρει πολύ καλά ότι η δημοσκοπική της καταστροφική πτώσης δεν αναστρέφεται εύκολα. Ίσως και να είναι αδύνατη. Σκέφτεται, λοιπόν, μήπως και καταφέρει μια ενδιάμεση λύση. Να έρθει δεύτερο κόμμα η Ν.Δ., να μην μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση αυτοδύναμη ή με συμμαχίες και να σου ξανά η απλή αναλογική της πλήρους ακυβερνησίας.
Μήπως, λοιπόν, μελετά το ενδεχόμενο εκλογών τον επόμενο Φλεβάρη; Όλα τα άλλα χαρτιά της έχουν «καεί». Ακόμα και το ιδεολόγημα της «διαπλοκής».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου