Δευτέρα 29 Αυγούστου 2016

Κομισιόν: "Πολύ μικρή η πρόοδος με τα προαπαιτούμενα" Εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις προέκυψε κατά τη συνάντηση Τσακαλώτου και Σταθάκη με τον Πιέρ Μοσκοβισί. Ερχεται ''κόκκινο τηλέφωνο'' Αθήνας - Βρυξελλών.

komision-polu-mikri-i-proodos-me-ta-proapaitoumena‘’Καμπανάκι’’ αναφορικά με την ολοκλήρωση των προαπαιτουμένων εγείρει η Κομισιόν, καθώς μετά τη συνάντηση Μοσκοβισί με Τσακαλώτο – Σταθάκη, πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κάνουν λόγο για ‘’πολύ μικρή πρόοδο’’.
Η εξέλιξη αυτή έρχεται λίγο μετά την είδηση ότι  η Αθήνα δεν έχει ακόμη  ολοκληρώσει 15 προαπαιτούμενα-ουρές της πρώτης αξιολόγησης, προκειμένου να ‘’ξεκλειδώσει’’ την δόση των 2.8 δισ. Ευρώ.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η συνάντηση, η οποία ήταν συνέχεια των προηγούμενων συναντήσεων με τον κ. Μοσκοβισί επικεντρώθηκε σε τρία θέματα.
Συγκεκριμένα, επιβεβαιώθηκε η αναγκαιότητα να ολοκληρωθεί γρήγορα η διαδικασία με τα προαπαιτούμενα, προκειμένου να εκταμιευθεί άμεσα η υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ. Το ίδιο συμφωνήθηκε να συμβεί και με τα προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης, ούτως ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη ρύθμιση του χρέους.
Δημιουργείται ‘’κόκκινο τηλέφωνο’’ Αθήνας - Βρυξελλών
Παράλληλα, επιβεβαιώθηκε η ανάγκη να δημιουργηθεί ένα «κόκκινο τηλέφωνο» (crisis management) για απευθείας επικοινωνία μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών, προκειμένου να επιλύονται άμεσα τυχόν θέματα που ανακύπτουν. Και αυτό διότι, όπως σημείωναν οι κυβερνητικές πηγές, υπάρχουν μεγάλα περιθώρια βελτίωσης της συνεργασίας μέσω μίας τέτοιας γραμμής επικοινωνίας, η οποία πρέπει να αξιοποιηθεί.
Επιπρόσθετα, οι δύο πλευρές επεσήμαναν ότι πρέπει να υπάρξει εξειδίκευση όλων των μέτρων αναδιάρθρωσης του χρέους, πριν το τέλος του χρόνου, προκειμένου να δοθεί σαφές μήνυμα στις αγορές για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Κυβέρνηση: Καμία συζήτηση με Μοσκοβισί για ΕΛΣΤΑΤ - Ισως συζητηθεί στο EuroWorking Group
Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν, ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης των τριών υπουργών της κυβέρνησης με τον κ. Μοσκοβισί δεν έγινε καμία συζήτηση για το θέμα της ΕΛΣΤΑΤ. Ωστόσο, δεν απέκλειαν αυτό το θέμα να συζητηθεί στο σημερινό Euroworking Group που συνεδριάζει στις Βρυξέλλες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου