Δευτέρα 29 Αυγούστου 2016

ΚΑΠΟΤΕ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΑΓΕΡΣΑΝΙ

Του Αι Γιαννιού σήμερα συγχωριανοί και Χρόνια μας Πολλά. 
Μακάρι...... λέει όταν γυριζαμε από την εκκλησία να συναντουσαμε,σαν εκείνα τα χρόνια,να παίζουν τα βιολιά στις τέντες στο εμπα του χωριού 
Γιατί έτσι γινότανε.
Τα βιολιά ξεκινουσανε αμέσως μετά την εκκλησία με νηστησιμους μεζέδες,μπόλικο κρασί και κατ' εξαιρεση μπύρα παγωμένη από το βαρέλι με πάγο.
Το βράδυ γινότανε το σώσε από κόσμο.
Από του Δημήτριου(Τουμπακαρη) το μαγαζί μέχρι του Νικολάου του Ρεφενέ την τέντα το αδιαχωρητο.
Τα ανυπαντρα κοπέλια και τα κοπελουδια με το πάνω κατω δημιουργουσαν τη δική τους ατμόσφαιρα,της ματιάς του κορτε με πειραγματα και υπονοούμενα.
Οι νιοπαντροι αγκαζε συναντουσαν τις ευχές των συγχωριανων και τα παλαιότερα ζευγάρια ταιριαζανε με τα ζευγάρια που θα κάθονταν στο ίδιο τραπέζι.
Οι γιαγιές συμμετείχαν στην πανηγυριώτικη ατμοσφαιρα ξαποστένοντας στα πεζουλια και κουτσομπολευοντας ότι περνούσε από μπροστά τους.
Τα κοπελακια και τα κοπελουδακια με τη δραχμή και το πενηνταρακι στο χερι συνωστιζονταν, με βουή στο σεντόνι του γλυκανά σε μια δύσκολη απόφαση γλυκό η παιχνιδι και τα δύο αναγκαία γιατί ήταν σπάνια.
Το δικό τους χρώμα έδιναν οι επισκέπτες από τη χώρα και τα γύρω γειτονικα χωριά σε ένα όμορφο ανταμωμα με τους Αγερσανιωτες φίλους τους.
Η ατμόσφαιρα χάλαγε μερικές φορές από προσκαιρους καυγαδες είτε εξαιτίας της σειράς του χορού είτε παρεξηγησεων που είχαν αιτία το πείραγμα η την ερωτική ματιά σε κοπέλα, από κοπελι άλλης παρέας.
Έτσι προχωρουσε η καλακαιριατικη νυχτα μέχρι τα μεσάνυχτα που η νήστεια τελείωνε και στα τραπέζια έφταναν τα ψητά κρεατικα και η βραστη ζουλα.
Η αυγή εφθανε και τα κουρασμένα βήματα των μερακληδων χορευτών συνόδευε το θρυλικό νησιωτικο "ωραία πουναι την αυγή όταν γλυκοχαραααααααζει".
Σιγά σιγά από τη δεκαετία του 80 το πράγμα ξεθωριασε και φτάνοντας στο σήμερα έσβησε, μου φαίνεται, από τη μνήμη και αυτών των παλιών που το έζησαν τότε.
Ναμαστε καλά και ποιος ξέρει ίσως με τα γυρίσματα της ιστορίας χρειαστει να ξαναζωντανεψουν οι μνήμες μας.
Στην αναφορά μου στο πανηγυρι του Αι Παντελεμονα υπάρχει ειδική αναφορά στις τέντες με βιολιά στο χωριό που ήταν ιδιες και στου Αι Γιάννη
ΙΑΚΩΒΟΣ ΜΕΛΙΣΣΟΥΡΓΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου