Τρίτη 26 Ιουλίου 2016

Ο πρωθυπουργός έστρεψε τα νώτα του … στη Βουλή!

Το χθεσινό θέαμα ήταν αποκρουστικό. Και συμβολικό. Ανεξάρτητα από τις προθέσεις των σκηνοθετών του. Ο Αλέξης έστρεψε τα νώτα του … στη Βουλή! Μίλησε στο προαύλιο του βουλευτηρίου για την Αναθεώρηση του Συντάγματος. Για πράγματα, δηλαδή, που όφειλε να ανακοινώσει μέσα στην αίθουσα της Ολομέλειας. Στο ¨Ιερό¨ της σύγχρονης Δημοκρατίας. Οφείλουμε να καταθέσουμε τις ακόλουθες θέσεις. 
Η πρώτη. Όσα, κυρίως ομιχλώδη, διατύπωσε δε συνιστούν «πρόταση» Αναθεώρησης του Συντάγματος. Σκόρπιες και ασύνδετες σκέψεις, ελλειμματικές και φτωχές προτάσεις, αντιφατικές εξηγήσεις και διευκρινίσεις.
Η δεύτερη. Όποια σημεία επιχείρησε να τα παραδώσει στη δημοσιότητα και μπορούν να συναρμολογηθούν σε κανόνες, πολιτικούς και νομικούς, έπασχαν. Άλλα μεν έρχονται σε σύγκρουση με το πνεύμα και το γράμμα του Συντάγματος. Άλλα, δε, αποτελούν επανάληψη τετριμμένων ιδεών από το ¨χρονοντούλαπο¨ της ιστορίας των ιδεών μιας παρωχημένης Αριστεράς.


Η τρίτη. Με νεφελώδη τρόπο επιχειρεί να εισαγάγει στη σκέψη των πολιτών την ιδέα του δημοψηφίσματος, ή των δημοψηφισμάτων, για τις ανάγκες της Αναθεώρησης. Το έχω ξαναγράψει. Ο σημερινός πρόεδρος της Δημοκρατίας θεωρεί ότι «μια τέτοια πρόταση οδηγεί σε ευθεία παράβαση αλλά και εξευτελισμό του Συντάγματος! Αγγίζει τα όρια της κατάλυσής του». Και έχει καλέσει στο παρελθόν κατά την ανακοίνωση μιας παρόμοιας πρότασης σε …λαϊκή αντίσταση.
Και, για να μην μπλέξουμε στα νομικά, η συνταγματική ιστορία έχει αναδείξει μία πολύ μεγάλη αλήθεια. Τα δημοψηφίσματα ήσαν και είναι εργαλείο καταλήστευσης των λαών από τις ελευθερίες τους.
Η τέταρτη. Μίλησε για την ενίσχυση του ρόλου του Κοινοβουλίου. Γιατί άραγε ο «αυταπατώμενος» πρωθυπουργός έχει προσυπογράψει τις περισσότερες από οποιαδήποτε άλλη εποχή Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου;
Η πέμπτη. Πρότεινε τον περιορισμό του κοινοβουλευτικού ελέγχου της κυβέρνησης. Στο μέλλον όποιος βουλευτής συμμετάσχει σε πρόταση μομφής κατά της όποιας κυβέρνησης πρέπει να έχει έτοιμη και την επόμενη κυβέρνηση μέσα από την ίδια Βουλή.
Η έκτη. Τα όποια υποσχέθηκε, ή δήλωσε ή ανακοίνωσε ο Αλέξης, περιέχουν μεγάλα ηθελημένα κενά. Ούτε μία λέξη για την ελευθερία του Τύπου και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Ούτε μία λέξη για τους άνεργους. Ούτε μία λέξη για τον επαναπατρισμό των νέων επιστημόνων μας.
Η έβδομη. Πολλοί ισχυρίζονται, ότι πρόκειται για επικοινωνιακή πρωτοβουλία. Λάθος! Βρίσκεται σε εξέλιξη στρατηγική άλωσης της Δημοκρατικής εξουσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου