Τρίτη 21 Ιουνίου 2016

Γιούνκερ: Θαυμάζω το κουράγιο του ελληνικού λαού και κυρίως αυτών που είναι πιο φτωχοί

ABEEB8F3DCBD1ADAD693C8FC9D7B688FΟ πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έφτασε στην Αθήνα και στις 11.00 συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλωσόρισε τον πρόεδρο της Κομισιόν και τον ευχαρίστησε για την στήριξη του στον ελληνικό λαό.
«Όπως φάνηκε από την αξιολόγηση, η Ελλάδα έχει πράξει ό,τι της αναλογεί και θα συνεχίσει να το πράττει» τόνισε ο κ. Παυλόπουλος και ζήτησε τη συμβολή των θεσμών τόσο ως προς την τόνωση της ρευστότητας, όσο και ως προς το «σχέδιο Γιούνκερ».
Ειδική μνεία έκανε και στο ζήτημα του ελληνικού χρέους, εξηγώντας ότι η Αθήνα δεν ζητάει «κούρεμα», αλλά ελάφρυνση με βάση του κανόνες του ESM (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας».

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήρε τον ρόλο του κ. Γιούνκερ στην παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, σημειώνοντας ότι «διαφυλάχθηκε η ενότητα της Ευρώπης». «Η Ελλάδα δεν μπορεί χωρίς την Ευρώπη, αλλά και η Ευρώπη δεν μπορεί χωρίς την Ελλάδα» πρόσθεσε με νόημα.
Παράλληλα ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε και στο επικείμενο δημοψήφισμα στην Μεγάλη Βρετανία.
«Εύχομαι και ευχόμαστε η Μεγάλη Βρετανία να αποφασίσει την παραμονή της στην ΕΕ. Εμείς οι Ελληνες με πολύ μεγάλες θυσίες ακολουθούμε τον ευρωπαϊκό μας δρόμο. Αυτό πρέπει να κάνει και η Μ. Βρετανία. Πρέπει να αντιληφθούν ότι είναι τιμή να είσαι μέλος της ΕΕ, αλλά πρέπει να τηρείς και τις υποχρεώσεις σου ως μέλος.» σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος
«Χαίρομαι ιδιαιτέρως που επιστρέφω στην Ελλάδα. Συχνά μου έρχονται στο μυαλό τα λόγια του φιλοσόφου Πασκάλ ο οποίος έλεγε πως μου αρέσουν τα πράγματα που πάνε μαζί που ταιριάζουν. Και η Ελλάδα και η Ευρώπη πάνε μαζί» σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Γιούνκερ.
«Γι’ αυτό αξιοποίησα όλα τα μέσα που είχα στη διάθεσή μου για να αποφευχθεί το Grexit. Ποτέ δεν παρακολούθησα την λογική εκείνων που ήθελαν την Ελλάδα να απομακρυνθεί από το ευρώ. Τελικά εμείς ήμασταν αυτοί που νικήσαμε. Θα ήταν απολύτως παράδοξο να βγει η Ελλάδα από την ζώνη του ευρώ» πρόσθεσε ο πρόεδρος της Κομισιόν.
Και συνέχισε: «Η Ελλάδα διανύει την απόσταση για να επιστρέψει στον δρόμο της ευημερίας. Αυτή την Ελλάδα αγαπώ που είναι προσανατολισμένη στον ευρωπαϊκό δρόμο. Ευχαριστώ που με στηρίξατε. Ήταν σημαντικό να γνωρίζω ότι ο πρώτος των Ελλήνων ήταν κοντά μου σε αυτή την προσπάθεια. Οι προσπάθειες αναγνωρίζονται, η δόση εκταμιεύεται και για πρώτη φορά δεν χρειάζεται να μιλήσουμε για προγράμματα προσαρμογής. Η συζήτησή μας θα αφορά το προσφυγικό ζήτημα. Η Ευρώπη οφείλει να είναι αλληλέγγυα στην Ελλάδα που είναι εκτεθειμένη περισσότερο από άλλες χώρες στην προσφυγική κρίση».
«Η Ελλάδα έχει καταβάλει τεράστια προσπάθεια στην προσφυγική κρίση και θα πρέπει να καταβάλει περισσότερες προσπάθειες στην υποδοχή των προσφύγων. Θα βρούμε τον τρόπο ώστε οι προσπάθειες να γίνουν πιο εποικοδομητικές. Αυτό που κάνει η Ελλάδα δεν είναι ένα τίμημα που οφείλει να καταβάλει στις Βρυξέλλες. Είναι μια επένδυση για το μέλλον των παιδιών που αύριο θα εμψυχώσουν. Ζήτω οι Ελληνες. Υπάρχει και ένα μήνυμα ελπίδας. Εάν κάνουμε σωστά αυτό που επιτάσσει η πραγματικότητα θα προσφέρουμε χρήσιμη υπηρεσία στις υπόλοιπες γενιές».
«Μου αρέσει να λέω ότι δεν είμαι απολύτως αντικειμενικός όσον αφορά στην Ελλάδα, διότι πάντοτε οι εκφράσεις μου χρησιμοποιούνται μεμονωμένα, ενώ εντάσσονται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι αγαπώ πολύ την Ελλάδα και τους Ελληνες και μου αρέσει να υποστηρίζω ότι απ’ όλους του πολιτικούς άνδρες και γυναίκες στην Ευρώπη, νιώθω ότι γνωρίζω καλύτερα τους Ελληνες» κατέληξε ο κ. Γιούνκερ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου