Πέμπτη 23 Ιουνίου 2016

Απόψε θα ξέρουμε που πάμε

Το σημερινό δημοψήφισμα στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει προκαλέσει τεράστιο ενδιαφέρον. Όχι μόνο στη χώρα εκείνη. Όχι μόνο στη θεσμικά οργανωμένη Ευρώπη. Σε όλο τον κόσμο. Σε όλα τα κράτη. Το ερώτημα είναι γιατί ;
Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, η αυριανή μέρα δεν θα είναι η ίδια. Η Ευρώπη δεν θα είναι η ίδια. Όλος ο κόσμος θα υποστεί κραδασμούς με μεγάλο χρονικό ορίζοντα.
Ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Αν οι Βρετανοί εκλογείς, όσοι βέβαια από αυτούς προσέλθουν στις κάλπες, ένα θετικό αποτέλεσμα θα φρενάρει τη διαδικασία ενοποίησης της Ευρώπης. Αρκετές χώρες, από τη Σκανδιναβία και τις πρώην ανατολικές, θα ζητήσουν να απολαύσουν και αυτές το ειδικό καθεστώς που παραχώρησε η Άνγκελα Μέρκελ στον Κάμερον στη Σύνοδο Κορυφής της 19ης Φεβρουαρίου 2016. Γιατί οι Άγγλοι να έχουν τη δυνατότητα να μην εφαρμόζουν ορισμένες Οδηγίες και όχι εμείς, τις ίδιες Οδηγίες ή και άλλες ; Η αδρεναλίνη που τελικά προκάλεσε η διενέργεια αυτού του δημοψηφίσματος, μόνο με θριαμβευτικό θετικό αποτέλεσμα μπορεί να αντιμετωπιστεί ιδεολογικά.

Αν, πάλι, η πλειοψηφία των Βρετανών πολιτών ψηφίσει υπέρ της εξόδου, τότε η αγορά θα υποστεί σεισμικές και μετασεισμικές δονήσεις. Τις βαρύτατες οικονομικές συνέπειες, που θα υποστεί ο λαός της χώρας εκείνης, έχουν περιγράψει διάφοροι πολιτικοί και αναλυτές στα μέσα μαζικής ενημέρωσης της χώρας τους. Κάποιοι ελπίζουν να παραμείνουν μέσα στα σύνορα της ελεύθερης κοινής αγοράς της Ενωμένης Ευρώπης. Μια τέτοια ελπίδα δεν έχει ούτε πολιτική προοπτική, ούτε νομική βάση.
Εμείς ας ψάξουμε τι θα υποστούμε. Και αν το υποστούμε. Για δύο με τρία χρόνια η Ευρώπη θα ασχολείται με τις διαδικασίες αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου. Αυτές δεν θα είναι αυτόματες. Δεν θα είναι εύκολες. Ούτε πολιτικά, ούτε νομικά.
Και ας έρθουμε στα δικά μας. Τι σημαίνει ένα Brexit για την Ελλάδα ;
Πέρα από το ότι η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχει τεράστιες οικονομικές συνέπειες και στον επιχειρηματικό κόσμο και στον απλό καταναλωτή, η απόφαση του αγγλικού λαού για έξοδο θα συνιστά και οδυνηρό ιδεολογικό πλήγμα στην Ευρωπαϊκή ιδέα.
Η Ευρώπη ως ιδέα θα ξεθωριάσει. Όποια υπολείμματα αλληλεγγύης υφίστανται, θα σβήσουν και αυτά. Και αυτό το τελευταίο μας πονάει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου