Πέμπτη 23 Ιουνίου 2016

20 χρόνια από το καλοκαίρι του 1996…

Άλλαξε ο κόσμος, άλλαξε η Ελλάδα, άλλαξαν τα κόμματα, αλλάξαμε ο καθένας από εμάς χωριστά. Σαν να πέρασαν δεκαετίες…
 Ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν ένας από τους σπουδαιότερους Έλληνες του 20ου αιώνα. Μια πολύ μεγάλη πολιτική προσωπικότητα, τόλμησε ένα νέο, αντισυμβατικό για την εποχή του, κόμμα και κατάφερε να εμπνεύσει και να ενώσει υπό την ηγεσία του για πολλά χρόνια, ανθρώπους πολύ διαφορετικών κοινωνικών, μορφωτικών, ταξικών ακόμα και ιδεολογικών χαρακτηριστικών, κάτω από το κυρίαρχο όραμα της «Αλλαγής». 
Ένα όραμα που καθένας βέβαια κατανοούσε και εξέφραζε …διαφορετικά. 

Η γενιά μας τον λάτρεψε ή τον μίσησε. Πολιτική, οράματα, συναινέσεις και συγκρούσεις διαμορφώθηκαν για χρόνια γύρο από το λόγο του, τη στάση ζωής και την πολιτική του. Δεν είχα την τύχη να τον γνωρίσω προσωπικά αλλά θυμάμαι ότι οποίος τον συναντούσε …μαγεύονταν.
Στην ύστερη πολιτική του ωριμότητα, έχοντας ήδη την εμπειρία της διακυβέρνησης, τη γνώση του εφιάλτη του χρέους αλλά και την μόνιμη –υψηλότατου επιπέδου- ακαδημαϊκή του υπόσταση ως οικονομολόγος, εξέφρασε με υποδειγματική διορατικότητα, την αναγκαιότητα σημαντικών μεταρρυθμίσεων στο κράτος και την οικονομία, μέσα σε ένα πλαίσιο ρεαλιστικής ιδεολογικής προσαρμογής των βασικών αρχών του δημοκρατικού σοσιαλισμού, σε μια ενωμένη πια Ευρώπη κι έναν ραγδαία ανταγωνιστικό κόσμο. Μια από αυτές τις παρεμβάσεις του ήταν και η διάλεξή του στο Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης τον Ιούλιο του 1991 την οποία παραθέτω στη μνήμη του: http://syn-gnomi.blogspot.gr/2012/…/complutense-10-1991.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου