Τρίτη 31 Μαΐου 2016

Στις ...ουρές οι υπουργοί για να κλείσει η αξιολόγηση Αγωνία στο Μαξίμου για τη …δόση. Οι ουρές που αφήνουν ανοιχτή τη διαπραγμάτευση τρομάζουν την κυβέρνηση. Υπουργικό Συμβούλιο την Τετάρτη προγραμματίζει ο Α. Τσίπρας.

stis-oures-oi-upourgoi-gia-na-kleisei-i-aksiologisiΗ αυριανή ημέρα έχει οριστεί από τους δανειστές ως το τελευταίο χρονοδιάγραμμα για το κλείσιμο της συμφωνίας μεταξύ εταίρων και Αθήνας, που αναμένεται να καθορίσει την καταβολή της δόσης στην Ελλάδα και την ψήφιση νέων μέτρων από την ελληνική βουλή.
Μεταξύ των μέτρων που επανατοποθετήθηκαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από τους δανειστές είναι η επιστροφή των καταβεβλημένων χρημάτων στους συνταξιούχους για το ΕΚΑΣ από τις αρχές του 2016, η πώληση κόκκινων δανείων που έχουν εγγύηση του δημοσίου, το πάγωμα των ειδικών μισθολογίων και η απαίτηση των δανειστών να ενεργοποιηθεί ο τρίτος πυλώνας του ασφαλιστικού συστήματος με την είσοδο ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών για την ασφάλιση των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.Παρά τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών κ. Ευ. Τσακαλώτου ότι η αξιολόγηση έχει
ολοκληρωθεί και πως είναι ζήτημα ωρών και τεχνικών λεπτομερειών το κλείσιμο της συμφωνίας, οι ουρές των μέτρων έχουν μπλοκάρει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την πολυπόθητη καταβολή της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ.
Το Μέγαρο Μαξίμου τρέμει στην σκέψη ότι δεν θα καταβληθεί εγκαίρως η δόση για την κάλυψη άμεσων αναγκών της κυβέρνησης και την αποφυγή της περυσινής περιπέτειας της ελληνικής οικονομίας. Τα άδεια κρατικά ταμεία οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια την κυβέρνηση σε ένα νέο συμβιβασμό για τα μέτρα ουρά που εκτιμάται ότι θα περιλαμβάνει την πώληση κόκκινων δανείων με κρατική εγγύηση ύψους 1,5 δισ. ευρώ αφήνοντας για το προσεχές μέλλον την διευθέτηση των υπολοίπων ζητημάτων.
«Θα πιέσουμε για την καταβολή της δόσης και θα επιτύχουμε ένα συμβιβασμό που θα ικανοποιεί όλα τις πλευρές προκειμένου να έρθει η δόση και να μπει στα άδεια κρατικά ταμεία», αναφέρει κυβερνητικό στέλεχος στο TheTOC. Gr επισημαίνοντας ότι για μία ακόμη φορά θα οριστικοποιηθεί η συμφωνία στο …και πέντε των διαπραγματεύσεων υπό την απειλή των άδειων ταμείων του ελληνικού κράτους.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σκοπεύει να συγκαλέσει υπουργικό συμβούλιο αύριο προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι αλλαγές στα μέτρα ουρά και ένα ενδεχόμενο κλείσιμο της συμφωνίας ενώ παράλληλα θα θέσει τις κυβερνητικές προτεραιότητες ανακοινώνοντας τα νομοσχέδια που θα έρθουν στην βουλή τις επόμενες ημέρες.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις κυβερνητικών στελεχών την Τετάρτη θα ψηφιστούν στην βουλή τα μέτρα – ουρά της συμφωνίας, ως τροπολογίες, προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση.  
Ερωτηματικά προκαλεί το γεγονός ότι ο νόμος «Επείγουσες διατάξεις για την εφαρμογή της συμφωνίας δημοσιονομικών στόχων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και άλλες διατάξεις» που φέρει τον αριθμό ν.4389/2016 δεν έχει ακόμα δημοσιευτεί σε ΦΕΚ προκειμένου να εφαρμοστεί παρά το γεγονός ότι στις πρόσφατες εγκυκλίους εμφανίζεται με τον αριθμό Α΄94/27.5.2016.
Στην ιστοσελίδα του Εθνικού Τυπογραφείου μέχρι και την Τρίτη το πρωί δεν εμφανίζονταν ο νόμος με τον συγκεκριμένο αριθμό ΦΕΚ. Η απάντηση κύκλων του υπ. Εσωτερικών είναι ότι υπάρχει μία σχετική καθυστέρηση λόγω του όγκου των σελίδων (7.500) του συγκεκριμένου νόμου.
Στο παρασκήνιο όμως κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν ότι η καθυστέρηση δημοσίευσης του νόμου σε ΦΕΚ στην ιστοσελίδα του Εθνικού Τυπογραφείο με την οποία ξεκινά η επίσημη εφαρμογή των διατάξεων οφείλεται στην απαίτηση των δανειστών να δημοσιευτεί ο νόμος μαζί με τις διατάξεις για τα μέτρα- ουρές που συζητούνται αυτές τις ώρες και αναμένεται να τεθούν υπό την έγκριση του κοινοβουλίου αύριο.
Σε διαφορετική περίπτωση- αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι – η δημοσίευση των διατάξεων χωρίς τα μέτρα ουρά θα θεωρούνταν μονομερής ενέργεια από τους δανειστές.  
Με τα σημερινά δεδομένα όμως ο νόμος 4389 οποίος δεν έχει δημοσιευτεί σε ΦΕΚ είναι ανενεργός με αποτέλεσμα να τελούν υπό αμφισβήτηση οι εγκύκλιοι του υπουργείου Οικονομικών για την αύξηση του ΦΠΑ από 1ης Ιουνίου, στον βαθμό που εκδόθηκαν για ένα νόμο που δεν …υπάρχει τυπικά.
Νομικοί παράγοντες αναφέρουν ότι σε περίπτωση που κινηθούν δικαστικά πολίτες για την νομιμότητα της εγκυκλίου έχουν σημαντικές πιθανότητες να κερδίσουν τις δίκες στον βαθμό που η πολιτική εξουσία λειτούργησε με τις πρακτικές του παρελθόντος αφού ουσιαστικά εμφανίζεται να έχει κρατηθεί ένας αριθμός ΦΕΚ για την μελλοντική ψήφιση των διατάξεων. 
THE TOC

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου