Δευτέρα 25 Απριλίου 2016

«Mασάζ» στους βουλευτές: Τα νέα μέτρα δεν είναι ...μέτρα Με …δημιουργική ασάφεια, μασάζ στους βουλευτές από τον Αλέξη Τσίπρα και προαναγγελία ανασχηματισμού απαντά το Μαξίμου στα σενάρια εσωτερικών αναταραχών.

masaz-stous-bouleutes-ta-nea-metra-den-einai-metraΑναταράξεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο προκαλεί η συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές για το 4ο Μνημόνιο που θα φέρει επιπλέον μέτρα ύψους 3,6 δις. ευρώ στο πλαίσιο του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.
Το μήνυμα της τάσης των 53 προς την ηγεσία του κόμματος στην τελευταία συνεδρίαση της Π.Γ. ήταν ότι οι 11 βουλευτές που ανήκουν στην εσωκομματική αντιπολίτευση δεν πρόκειται να ψηφίσουν το νέο πακέτο μέτρων το οποίο δεν περιλαμβάνεται στην συμφωνία του Ιουλίου.
Παράλληλα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από την επαρχία που επισκέφτηκαν την εκλογική τους περιφέρεια μετέφεραν κλίμα αναταραχής και προβληματισμού από τους ψηφοφόρους τους που τηρούν στάση αναμονής ελέω της απεργίας των ΜΜΕ και της ελλιπούς πληροφόρησης που επικρατεί για την πορεία της διαπραγμάτευσης.

Το Μέγαρο Μαξίμου φέρεται αποφασισμένο να περάσει το πακέτο των 5,4+3,6 δισ. ευρώ από το κοινοβούλιο στοχεύοντας στο επόμενο Eurogroup να κλειδώσει η συμφωνία με μία δήλωση από την πλευρά των δανειστών για την διευθέτηση του χρέους. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι το επόμενο Eurogroup θα πραγματοποιηθεί την Μ. Πέμπτη όπου και θα σφραγιστεί η συμφωνία με τους δανειστές και ότι η δήλωση για το χρέος που περιμένουν στην Αθήνα θα ανοίξει τον δρόμο για την ψήφιση των μέτρων μετά το Πάσχα. 

Το «τυράκι» του ανασχηματισμού

Στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ επικρατεί αναβρασμός τόσο στο κόμμα όσο και στην ΚΟ καθώς το νέο πακέτο των μέτρων – κάβα έχει προκαλέσει αντιδράσεις από την ομάδα των 53 αλλά και από μεμονωμένους βουλευτές που βρίσκονται μπροστά στην επιλογή να ….υπερβούν για μία ακόμη φορά τις …κόκκινες γραμμές που είχαν θέσει από το καλοκαίρι του 2015 με την ψήφιση του Μνημονίου.

Το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει αντίδραση από τους βουλευτές του κόμματος όσον αφορά την ψήφιση του μηχανισμού αυτόματης σταθεροποίησης.
Το Μαξίμου απαντά με δημιουργική ασάφεια και ρίχνει στο τραπέζι το χαρτί του ανασχηματισμού για να …μαζέψει την  κοινοβουλευτική ομάδα. «Δεν θα ψηφίσουμε προληπτικά μέτρα», σημειώνουν κυβερνητικές πηγές «αλλά θα θεσμοθετήσουμε έναν αυτόματο μηχανισμό ελέγχου της πορείας των οικονομικών μεγεθών ο οποίος προβλέπεται ούτως ή άλλως στο Μνημόνιο. Έτσι και αλλιώς με την τρίμηνη αξιολόγηση έχει προβλεφθεί η ανάληψη μέτρων στην περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι», επισημαίνουν οι ίδιοι κύκλοι.

Προσωπικό «μασάζ» Τσίπρα στους βουλευτές

Το επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα φέρεται αποφασισμένο να προχωρήσει στην ψήφιση των μέτρων και στην περίπτωση που η διαπραγμάτευση περιλαμβάνει και μία δήλωση του Eurogroup για την διευθέτηση του χρέους τότε ο Πρωθυπουργός θα ξεκινήσει κύκλους επαφών με βουλευτές του κόμματος προκειμένου να μαζέψει αντιδράσεις και να ομογενοποιήσει την ΚΟ.
Σε αυτό το πλαίσιο το Μαξίμου έχει ρίξει στο τραπέζι το χαρτί του ανασχηματισμού που λειτουργεί ως…υποσχετική για υπουργοποίηση στους υποψήφιους αντιρρησίες στην περίπτωση που ψηφίσουν τα μέτρα. 

Ο ρόλος των 53+ και η ενδεχόμενη «αποστασία»

Παράλληλα στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι η τάση των 53 δεν θα προχωρήσει στην υλοποίηση των απειλών καθώς ο Ευ. Τσακαλώτος που διαδραματίζει ηγετικό ρόλο στην ομάδα έχει αναλάβει την διαπραγμάτευση με τους δανειστές ενώ ο Θ. Δρίτσας είναι υπουργός εμπορικής ναυτιλίας.
Το θέμα της πώλησης του ΟΛΠ έχει προκαλέσει αναταράξεις στις σχέσεις του Μαξίμου με τον Θ. Δρίτσα ενώ η Τ. Χριστοδουλοπούλου και η Β. Κατριβάνου έχουν καταψηφίσει το νόμο για την παροχή ασύλου στους πρόσφυγες. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που γνωρίζουν καλά το εσωκομματικό πεδίο  εκτιμούν ότι οι κινήσεις των κ.κ. Δρίτσα, Χριστοδουλοπούλου και Κατριβάνου αλλά και οι δηλώσεις περί …Μακεδονίας του Μ. Μπαλαούρα αποτελούν προειδοποιητικές βολές της τάσης των 53 στο Μαξίμου και δεν αποκλείουν ακόμα και τις εκλογές στην περίπτωση που ο Αλ. Τσίπρας διαπιστώσει ότι δεν περνούν τα μέτρα από την ΚΟ του κόμματος.
Οι ίδιες πηγές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο το Μαξίμου να επιλέξει τον δρόμο της κάλπης μετά από μία πιθανή καταψήφιση των μέτρων από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ όπου θα κατηγορήσει για αποστασία όσους αντιδράσουν στα μέτρα και θα επικαλεστεί τον πόλεμο με την διαπλοκή. 
   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου