Πέμπτη 28 Απριλίου 2016

Σε τεντωμένο σχοινί μετά το φιάσκο της Συνόδου: Όλα στον «αέρα» και για έκτακτο Eurogroup

Με την «πλάτη κολλημένη στον τοίχο» βρίσκεται η κυβέρνηση και με δεδομένο το αδιέξοδο στις συνομιλίες με το κουαρτέτο, κανείς δεν μπορεί να προδιαγράψει ποιες θα είναι οι εξελίξεις τις επόμενες μέρες.
Οι επικεφαλής των θεσμών αναχωρούν σήμερα από την Αθήνα, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση θέλει να απομακρυνθεί η αβεβαιότητα και να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να μπει… μπουρλότο στην αξιολόγηση.
Ο Αλέξης Τσίπρας παραμένει σε «ανοικτή γραμμή» με Ευρωπαίους αξιωματούχους. Εντός της ημέρας επίκειται και νέα επικοινωνία του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Το μόνο πάντως που αποκόμισε ο πρωθυπουργός από τη χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο Τουσκ -και αφού έγινε ξεκάθαρο το «όχι» για σύγκληση Συνόδου Κορυφής- ήταν η διαβεβαίωση ότι θα αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου να εξετάσει τη δυνατότητα άμεσης σύγκλησης του Eurogroup.
Την ίδια ώρα, στο παρασκήνιο γίνονται επαφές για να ασκηθούν πιέσεις προς όλες τις πλευρές προκειμένου να οριστεί ημερομηνία για ένα έκτακτο Eurogroup, πιθανότατα την Τρίτη του Πάσχα.
Το Μέγαρο Μαξίμου προσπαθεί να εμφανίσει ως επιτυχία το ενδεχόμενο να συγκληθεί το Eurogoup την επόμενη εβδομάδα, χωρίς να διευκρινίζει γιατί ματαιώθηκε το σημερινό, και αφού προηγουμένως εισέπραξε άρνηση από τον Ντόναλντ Τουσκ.
Παράλληλα κυβερνητικές πηγές διέρρεαν ότι υπήρχε ικανοποίηση από την στάση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και πρόσθεταν ότι μέχρι χθες το βράδυ επρόκειτο να υπάρξει συνομιλία του πρωθυπουργού μαζί του.
Επίσης οι ίδιες κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι μέχρι σήμερα το μεσημέρι θα πρέπει ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ να ανακοινώσει επισήμως την ημερομηνία σύγκλησης του οργάνου για την επόμενη εβδομάδα, διαφορετικά ο πρωθυπουργός θα υποβάλλει επισήμως το αίτημα για σύγκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και σε αυτή την περίπτωση -πάντα κατά τις ίδιες πηγές- ο Ντόνταλντ Τουσκ θα είναι υποχρεωμένος να το δεχθεί.
Ωστόσο χθες το βράδυ μία ακόμη ψυχρολουσία περίμενε την κυβέρνηση από τις δηλώσεις του Ντάισελμπλουμ που έκανε μαζί με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν ο οποίος άφησε ανοικτό το πότε θα συγκληθεί το Eurogroup.
«Δεν έχω κάποια προθεσμία, αλλά γνωρίζω ότι υπάρχει μια αίσθηση κατεπείγοντος που μοιραζόμαστε όλοι. Πρέπει επομένως να δούμε εάν το Eurogroup θα γίνει την επόμενη εβδομάδα ή το αργότερο αυτήν που ακολουθεί», δήλωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ και πρόσθεσε:
«Χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο για να εργαστούμε μαζί με τους Θεσμούς και την ελληνική κυβέρνηση».
Ακόμη και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών άδειασε την ελληνική κυβέρνηση δικαιώνοντας το ΔΝΤ και δήλωσε: «Δεν απαιτούμε προφανώς η Ελλάδα να αλλάξει το Σύνταγμα. Ζητούμε να βρεθεί μια οδός σύμφωνη με το νομικό της σύστημα που θα επιτρέπει να προσδοθεί περισσότερη αξιοπιστία στις δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης”.
Μετά από αυτό είναι αμφίβολο εάν σήμερα ορισθεί ημερομηνία για το Eurogroup όπως υπολόγιζε το Μέγαρο Μαξίμου ποντάροντας στην μεσολάβηση των Τουσκ και Γιούνκερ.
Έχει ενδιαφέρον λοιπόν η νέα συνομιλία που θα έχει σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας με τον Ντόναλντ Τουσκ καθώς και το αν τελικά πραγαμτοποιήθηκε χθες επικοινωνία Τσίπρα – Γιούνκερ.
Αναζητούν «παραθυράκι» για λύση
Κατά πληροφορίες, στο κυβερνητικό στρατόπεδο γίνεται δουλειά σε νομικό επίπεδο. Καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν πως «θα μπορούσε να βρεθεί μία λύση με βάση τη δική μας πρόταση», δίχως, όμως, κανείς να μπορεί να πει με βεβαιότητα πώς θα είναι η ακριβής διατύπωσή της. Βασική προϋπόθεση, ωστόσο, παραμένει να μην προβλέπει προληπτική νομοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων.
Στους κόλπους της ηγεσίας υπάρχει έντονος σκεπτικισμός για την «επόμενη μέρα» και κυρίως για το ποια είναι τα περιθώρια εξεύρεσης μίας λύσης που θα μπορεί να είναι συμβιβαστική και «όχι σκέτη συνθηκολόγηση».
Κυβερνητικό στέλεχος, που είναι τακτικός συνομιλητής του πρωθυπουργού, δεν έκρυβε τον προβληματισμό του. «Γυρνάμε γύρω-γύρω απ’ την ουρά μας», έλεγε με νόημα, διερωτώμενος τι μπορεί να αλλάξει τελικά μέχρι το πιθανό Eurogroup.
Με δεδομένο ότι το ΔΝΤ παραμένει αδιάλλακτο και επιμένει σε άμεση νομοθέτηση των προληπτικών μέτρων, όλα τα σενάρια είναι πιθανά. Η κυβερνητική εκπρόσωπος, πάντως, κατά τη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, αρκέστηκε να δηλώσει ότι «αυτή είναι μια υπόθεση στην οποία δεν μπορεί να υπάρξει απάντηση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου