Τετάρτη 27 Απριλίου 2016

Τελικά μας κόστισαν πιο ακριβά

Τα νέα δεν είναι καλά. Από παντού. Απ΄ όπου κι αν προέρχονται. Με σοβαρές πηγές ενημέρωσης. Η κυβέρνηση παίζει. Εν ου παίχτοίς. 
Η αξιολόγηση έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί από τον περασμένο Οκτώβριο/ Νοέμβριο. Με μέτρα που έχει ήδη υπογράψει η ίδια η κυβέρνηση. 
Αντ΄ αυτών, η κυβέρνηση δηλώνει , ότι διαπραγματεύεται. Προφανώς με τον εαυτό της. Και, που και που, με το κουαρτέτο. 
Βάζει «κόκκινες γραμμές» σε υποθετικές επιθετικές ενέργειες των δανειστών – εταίρων. Και κάθεται κάτω απ΄ τα «γκολπόστ» για να αποκρούσει χτύπημα που δεν πραγματοποιείται.
Ξέρουμε πως ήδη έχει συμφωνήσει για το πακέτο φορολογικών και ασφαλιστικών μέτρων. Το ύψος είναι δυσθεώρητο. Πέντε κόμμα τέσσερα (5,4) δις ευρώ! 


Προσπάθησε να κάνει «τσαλιμιές». Υπέκλεψε τις συνομιλίες στελεχών των δανειστών. Και με το δηλητηριώδες καρπό από αυτή την εγκληματική της δράση προσπάθησε να απαξιώσει ένα εκ των δύο δανειστών, που εκείνη η ίδια η κυβέρνηση είχε προσκαλέσει. Για να πετύχει έτσι το αντίθετο αποτέλεσμα. Οι δανειστές συμφώνησαν σε μία ενιαία και πολωτική διαπραγματευτική συμπεριφορά έναντι της χώρας μας.
Το χειρότερο; Οι δανειστές δεν επανήλθαν ως «εταίροι» και αξίωσαν την άμεση υπογραφή όλων των εφαρμοστικών νόμων του τρίτου Μνημονίου. Και κάτι πολύ πιο παραπάνω. Ένα νέο Μνημόνιο! Το τέταρτο! Προληπτικά μέτρα ύψους τρία κόμμα έξι (3,6) δις ευρώ. Δηλαδή, πρόσθετα μέτρα αν δεν καταφέρουμε τους στόχους που εξυπηρετούν τα μέτρα που προβλέπει το τρίτο Μνημόνιο.
Και τι απάντησε η κυβέρνηση; Δεν επιτρέπει το Σύνταγμά μας τη λήψη μέτρων υπό αίρεση. Προφανώς η κυβέρνηση εννοεί αναβλητική αίρεση. Πολύ άτυχη αυτή η κυβέρνηση. Διότι οι δανειστές επανήλθαν και αξίωσαν την ψήφιση των προληπτικών μέτρων από τώρα. Απλώς θα εφαρμοστούν αυτόματα αν δεν πετύχουμε τους δημοσιονομικούς στόχους.
Σωστά το επισημαίνει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής. Η κυβέρνηση πιστεύει, ότι με την καθυστέρηση της αξιολόγησης μειώνει το πολιτικό κόστος από τη λήψη και εφαρμογή της φορολογικής καταιγίδας. Ξεχνά όμως κάτι βασικό. Όσο παρατείνεται η διαπραγμάτευση και καθυστερεί η αξιολόγηση, τότε το κόστος της οικονομίας είναι βαρύ.
Και αυτό θα το πληρώσουμε εμείς!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου