Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2016

Ολο το... ΠΑΣΟΚ στο συνέδριο του Ποταμιού. Στο συνέδριο του Ποταμιού παραβρέθηκαν οι πρώην πρωθυπουργοί Κ. Σημίτης & Γιώργος Παπανδρέου,η Φώφη Γεννηματά,ο Κυριάκος Μητσοτάκη ο Βασίλης Λεβέντης & πολλοί άλλοι.

olo-to-pasok-sto-sunedrio-tou-potamiouΜε μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση ξεκίνησε η δεύτερη ημέρα του συνεδρίου του Ποταμιού. Ο φιλελεύθερος Γκι Φερχόφστατ και ο σοσιαλιστής Τζιάνι Πιτέλα συμμετείχαν σε ντιμπέιτ, απαντώντας σε ερωτήσεις για την Ελλάδα, την ΕΕ και φυσικά το προσφυγικό.
Ξεχωριστή σημασία όμως παίρνουν οι παρεμβάσεις των προσκεκλημένων, ανάμεσα στους οποίους οι κύριοι Σημίτης, Μητσοτάκης, Παπανδρέου και η κυρία Γεννηματά.

Σημίτης: Ανάγκη ισχυρού πόλη ανάμεσα σε Δεξιά και ανερμάτιστη Αριστερά

Στην ομιλία του ο Κώστας Σημίτης μίλησε για την ανάγκη να σχηματιστεί ένας ισχυρός πόλος ανάμεσα στη Δεξιά και στην παράλογη και χωρίς έρμα Αριστερά. Στη σύντομη παρέμβασή του, ο κ. Σημίτης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση υποστηρίζοντας ότι μας κυβερνούν ανόητα πρόσωπα που νομίζουν ότι θα αλλάξουν από εδώ όλο το καθεστώς της Ευρώπης. Ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε ότι για να επανέλθει η χώρα στην κανονικότητα θα πρέπει να προχωρήσουν οι διαδικασίες για τη συμπόρευση των δυνάμεων του Κέντρου. 

Μητσοτάκης: Είμαστε στην ίδια πλευρά του λόφου

 Άνοιγμα, με πολιτικό στίγμα τις αναγκαίες και δίκαιες μεταρρυθμίσεις, έκανε στο Ποτάμι ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης στον χαιρετισμό του στο συνέδριο του Ποταμιού.
«Είμαστε όλοι μαζί στο μεγάλο μεταρρυθμιστικό κύμα που πρέπει να αλλάξει την ελληνική κοινωνία. Είμαστε μαζί στην ιδία πλευρά του τραπεζιού», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης . Συμπλήρωσε δε ότι «είμαστε μαζί στον ευρωπαϊκό δρόμο των μεταρρυθμίσεων».
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισήμανε ότι η ΝΔ, το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ κράτησαν τη χώρα στην Ευρώπη το περασμένο καλοκαίρι, ενώ άσκησε κριτική στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ λέγοντας ότι «έχουμε την πιο ιδεοληπτική κυβέρνηση των μεταπολιτευτικών χρόνων».
Υπογράμμισε ότι την ώρα που η κυβέρνηση ζητάει την ανάγκη για συναίνεση στο προσφυγικό ανασύρει την σκανδαλολογία και πως ο κ. Τσίπρας «είναι πιο παλιός κι απ΄ τους παλιό».
Ο κ. Μητσοτάκης ευχήθηκε στο Ποτάμι να συνεχίσει τη θετική του πορεία σημειώνοντας ότι «τα ποτάμια ενίοτε μεταβάλλουν την κοίτη τους αρκεί να μην στερεύουν». 

Γ.Παπανδρέου: Μέρος της κρίσης κι όχι της λύσης η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Να κάτσουν όλοι ισότιμα, με την αυτονομία τους, γύρω από ένα τραπέζι, και να κάνουν έναν οργανωμένο διάλογο για την επίτευξη μιας συμφωνίας σε δέκα βασικά σημεία και στόχους, κάλεσε ο Γιώργος Παπανδρέου όλους από τον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς, στον χαιρετισμό του στο συνέδριο του Ποταμιού.
«Αυτό που πρωτεύει, είναι το πολιτικό πρόταγμα. Όλα τα άλλα, έπονται. Εφόσον υπάρξει πολιτικό αποτέλεσμα από αυτόν τον ειλικρινή διάλογο γύρω από ένα τραπέζι, τότε, πριν τις εκλογές, μέσα από προκριματικές εκλογές, οι συμμετέχοντες επιλέγουν έναν υποψήφιο πρωθυπουργό που όλοι δεσμεύονται να στηρίξουν», τόνισε και προειδοποίησε ότι θα πρέπει να κινηθούν γρήγορα οι συζητήσεις γιατί η κατάσταση στη χώρα χειροτερεύει.
Ο πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ μίλησε για το γενναίο βήμα που χρειάζεται, γιατί μόνο έτσι μπορεί να πειστούν οι πολίτες πως το όποιο εγχείρημα δεν έχει απλώς τακτικούς εκλογικούς στόχους.
Προσέθεσε πως δεν μπορεί παρά να προκύπτουν όλα από το διάλογο, και τίποτα δεν θα είναι προαποφασισμένο ή προαπαιτούμενο.
Ο κ. Παπανδρέου άσκησε κριτική στην κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι λειτουργεί ως μέρος της κρίσης, όχι ως μέρος της λύσης, αναφέρθηκε στη δύσκολη θέση που βρίσκεται η χώρα, καλώντας τα κόμματα να κόψουν τον ομφάλιο λώρο με το κράτος, και υπογράμμισε την αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται.
«Μπορώ, για παράδειγμα, να σας διαβεβαιώσω ότι η κυβέρνηση της οποίας είχα την τιμή να ηγούμαι, δεν έπεσε λόγω της αναγκαίας λιτότητας, αλλά γιατί δεν βρέθηκαν όλοι στο ίδιο μετερίζι την ώρα των μεταρρυθμίσεων και των συγκρούσεων με κατεστημένα συμφέροντα», είπε ο κ. Παπανδρέου. 

Ο κ Σημίτης είχε μια σύντομη συνομιλία και με τον πρόεδρο της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Γκι Φερχόφστατ.
Ο Γιώργος Παπανδρέου αντάλλαξε χειραψίες με την κυρία Φώφη Γεννηματά, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και Βασίλη Λεβέντη.





Η συζήτηση ξεκίνησε με τις τοποθετήσεις τους σχετικά με την κυβέρνηση, με τον Γκι Φερχόφστατ να είναι ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας:
«Δυστυχώς πλέον πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ήδη μέρος του συστήματος και δεν αποτελεί εναλλακτική λύση. Αν ο κ. Τσίπρας συνεχίσει έτσι, μπορεί να επανέλθει το σενάριο του Grexit. Πρέπει να δούμε αλλαγές και μεταρρυθμίσεις μέσα στους επόμενους μήνες ή έστω την επόμενη χρονιά. Αν δεν το δούμε αυτό, το ενδεχόμενο Grexit μπορεί να επανέλθει».
Από την πλευρά του ο Τζιάνι Πιτέλα ανέφερε: «Είμαι φίλος της Ελλάδας πριν από συνομιλητής με τον Τσίπρα. Ο Τσίπρας είναι πρωθυπουργός και με αυτόν συνομιλώ, όπως θα συνομιλούσα με οποιονδήποτε ήταν πρωθυπουργός της χώρας».
Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό-προσφυγικό το οποίο ουσιαστικά μονοπώλησε τη συζήτηση ο κ. Φερχόφστατ ήταν ιδιαίτερα σκεπτικός ως προς το ρόλο της Τουρκίας αναφέροντας:
«Δεν πιστεύω ότι μπορούμε να μεταθέσουμε το πρόβλημά μας στην Τουρκία. Πρέπει να τα λύσουμε μόνοι μας. Ο Ερντογάν δε θέλει να λύσει το πρόβλημα, το χρησιμοποιεί ως πολιτικό εργαλείο. Είναι λάθος να θεωρήσουμε ότι κάναμε μια συμφωνία με την Τουρκία και το πρόβλημά μας λύθηκε. Το πρόβλημα θα λυθεί αν αντιμετωπίσουμε τη σύγκρουση στην Συρία μια και καλή.»
Ο κ. Πιτέλα διαφώνησε λέγοντας: «Πρέπει να υπάρξει εδραίωση της συμφωνίας με την Τουρκία. Δώσαμε 3 δισ. ευρώ στην Τουρκία για τους πρόσφυγες και πρέπει να αποφύγουμε το να κλείσουμε τα ευρωπαϊκά σύνορα γιατί έτσι η Ευρώπη θα μετατραπεί σε μικρά κάστρα. Αυτό το επιτυγχάνουμε μέσω της βασικής αρχής της Αλληλεγγύης».
Στο ερώτημα «Ποιες είναι οι προτεραιότητες σας για την Ελλάδα» ο Γκι Φερχόφστατ απάντησε:
«Να δοθεί τέλος στη διαφθορά, να δοθεί τέλος στο πελατειακό κράτος, να δημιουργηθεί ένα ιδιωτικό τραπεζικό σύστημα που θα δίνει λεφτά στους νέους, και να τελειώνουμε με τα προνόμια διαφόρων ομάδων σ’ αυτή τη χώρα -των πολιτικών κομμάτων, της Εκκλησίας και να κάνετε τον Σταύρο Θεοδωράκη πρωθυπουργό. Τότε μπορεί τα προβλήματά σας να λύνονταν.»
Από την πλευρά του ο Τζιάνι Πιτέλα είπε: «Βλέπω σήμερα ότι υπάρχει αδυναμία να υπάρξουν μεταρρυθμίσεις, στο πολιτικό κλίμα. Αυτές οι μεταρρυθμίσεις θα μπορούσαν να γίνουν -συμμόρφωση με πιο αυστηρούς κανόνες».






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου