Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016

Καυτό 7ήμερο:Το βέτο, το συμβούλιο αρχηγών, η Σύνοδος Την απειλή του βέτο στις κοινοτικές αποφάσεις επισείει η κυβέρνηση, ενόψει της κρισιμότατης Συνόδου Κορυφής της 7ης Μαρτίου για το προσφυγικό.

kauto-7imeroto-beto-to-sumboulio-arxigwn-i-sunodosΕφιαλτικές διαστάσεις παίρνει πλέον για την Ελλάδα το μεταναστευτικό, καθώς αφ' ενός τα βόρεια σύνορα είναι επί της ουσίας ερμητικά κλειστά - είναι χαρακτηριστικό ότι την Παρασκευή πέρασαν από την Ειδομένη προς τα Σκόπια μόλις 22 πρόσφυγες και το Σάββατο περίπου 300- αφ'ετέρου η Τουρκία δεν καταβάλει καμία προσπάθεια περιορισμού των προσφυγικών ροών, με αποτέλεσμα τα hotspots των νησιών να έχουν ήδη κορεσθεί. 
Αντιμέτωπη με τις εικόνες εξαθλίωσης στον Πειραιά -όπου βρίσκονται εγκλωβισμένοι περί τους 3.500 άνθρωποι- στο Ελληνικό, στην Ειδομένη, αλλά και κατά μήκος της Εθνικής Οδού όπου δημιουργούνται άναρχα αυτοσχέδιοι καταυλισμοί, ήδη η κυβέρνηση ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει ανθρωπιστική κρίση, υποβάλλοντας στις Βρυξέλλες σχέδιο έκτακτης ανάγκης, όπως παραδέχθηκε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας.
Ο ίδιος αποκάλυψε πως η κυβέρνηση βλέπει να εγκλωβίζονται στην Ελλάδα 50 ως 70.000 πρόσφυγες, την ώρα που οι «επίσημοι» αριθμοί κάνουν λόγο για 20.000, ενώ οι «ανεπίσημοι» τους ανεβάζουν σε πάνω από 100.000.
Πάντως Δευτέρα και Τρίτη ξεκινά επιχείρηση στον μεθοριακό σταθμό Κήπων-Εβρου επανεισδοχής μεταναστών στις χώρες προέλευσης, μέσω Τουρκίας. Πρόκειται για μετανάστες από το Μαρόκο, το Αφγανιστάν και άλλες χώρες. 
Υπό αυτό το πρίσμα η Σύνοδος Κορυφής της 7ης Μαρτίου αποκτά για την Ελλάδα ιδιαίτερη σημασία. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως στη Σύνοδο αυτή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πηγαίνει με ένα «όπλο»: την απειλή του βέτο. Οπως έχει ήδη διαμηνύσει προς κάθε πλευρά, εάν δεν υλοποιηθούν τα συμφωνηθέντα τόσο από την Τουρκία, όσο και από τις χώρες της ΕΕ για αναλογική κατανομή των προσφύγων, τότε η Ελλάδα θα εμποδίζει κάθε απόφαση που απαιτεί ομοφωνία: από τις χρηματοδοτήσεις μέσω κοινοτικών προγραμμάτων, μέχρι και μείζονος σημασίας θέματα.
Πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα πως ο κ.Τσίπρας θα θέσει το θέμαστο επικείμενο συμβούλιο αρχηγών -που θα γίνει την Τετάρτη ή την Πέμπτη- ώστε να εξασφαλίσει τη συγκατάθεση των αρχηγών της αντιπολίτευσης, πιθανότατα με την ρητή αναφορά του ενδεχομένου βέτο στο κοινό ανακοινωθέν της σύσκεψης.
Εκτός από το «όπλο» του βέτο - που απευθύνεται κυρίως στην Αυστρία και τις σκληρές «χώρες του Βίσενγκραντ» που προσδοκούν πολλά από τα κοινοτικά κονδύλια- η κυβέρνηση στέλνει άλλο ένα μήνυμα προς την Ευρώπη, ότι «τα βόρεια και δυτικά σύνορα της χώρας έχουν μήκος 1.000 χιλιομέτρων». Επιχειρεί με αυτό τον τρόπο να καταστήσει σαφές πως η Ειδομένη δεν είναι η μόνη «πύλη εισόδου» στην Ευρώπη, καθώς οι μετανάστες προκειμένου να μην μείνουν εγκλωβισμένοι στα σύνορα με τα Σκόπια, θα αναζητήσουν άλλες διόδους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου