Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2016

Economist: Η ώρα της εξόδου μετά από το ασφαλιστικό; Ένα χρόνο με τη νίκη του Αλέξη Τσίπρα, οικονομικά δεινά και σκάνδαλα απειλούν να ρίξουν την κυβέρνηση

economist-i-wra-tis-eksodou-meta-apo-to-asfalistikoΈνα χρόνο με τη νίκη του Αλέξη Τσίπρα, οικονομικά δεινά και σκάνδαλα απειλούν να ρίξουν την κυβέρνηση αναφέρει ο Economistσε άρθρο του για την κατάσταση στην Ελλάδα.
Το περιοδικό αναφέρεται στην ομιλία Τσίπρα κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για τον ένα χρόνο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ προσθέτει πως «ακόμα και αριστεροί δυσανασχέτησαν με την πανηγυρική ομιλία». Αν στόχος της ομιλίας Τσίπρα ήταν να ανυψώσει το ηθικό, τελικά εκπυρσοκρότησε.
Πολλοί Έλληνες εξοργίστηκαν από το γεγονός πως ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του δεν αναφέρθηκε στην προσφυγική κρίση, σημειώνει ο Economist, ενώ
προσθέτει πως το κόμμα του έχει αποδυναμωθεί από σκάνδαλα. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο πόθεν έσχες του Γιώργου Σταθάκη αλλά και τους διορισμούς φίλων και συγγενών από στελέχη του κόμματος και βουλευτές, ενώ όπως σημειώνει το περιοδικό τα παραπάνω σε συνδυασμό με την αύξηση των φόρων, τις ιδιωτικοποιήσεις που είναι ιδιαίτερα αντι-δημοφιλείς, τη διατήρηση της ανεργίας στο 25% και τα capital controls δημιουργούν αντιδράσεις εναντίον της κυβέρνησης.

Ο Economist αναφέρεται και στις κινητοποιήσεις των αγροτώνλέγοντας ότι ο κ Τσίπρας είναι αντιμέτωπος με τους πρώην σύμμαχους του: «Σε όλη τη χώρα οι αγρότες, οι πρώην σύμμαχοί του, έχουν αποκλείσει μεγάλους δρόμους με τα τρακτέρ τους. Ενώ κάηκαν και σημαίες του ΣΥΡΙΖΑ. Δικηγόροι, γιατροί, συνταξιούχοι και μηχανικοί έχουν κατέβει στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για την σχεδιαζόμενη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση [...] Εν τω μεταξύ, οι έλληνες αξιωματούχοι προσπαθούν να διαχειριστούν τη ροή χιλιάδων μεταναστών που ακόμη περνούν το Αιγαίο».
Την ίδια στιγμή, οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δείχνουν ένα καθαρό προβάδισμα στη Νέα Δημοκρατία, προσθέτει το περιοδικό που αναφέρεται στον Κυριάκο Μητσοτάκη, τονίζοντας ότι «είναι ένας φιλελεύθερος μεταρρυθμιστής, γνωστός για απολύσεις στο Δημόσιο όταν ήταν υπουργός. Είναι ευρέως δημοφιλής, αν και η απόφασή του να τοποθετήσει κάποιους εκκεντρικούς δεξιούς σε ρόλους-κλειδιά στο κόμμα απογοήτευσε τους κεντρώους».
Σύμφωνα με τον Economist, μακροπρόθεσμα, η μοίρα της κυβέρνησης εξαρτάται από το εάν μπορεί να επαναφέρει την οικονομία και να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση. Βραχυπρόθεσμα ωστόσο πρέπει να πείσει τους δανειστές της ότι έχει εκπληρώσει τις υποσχέσεις που έκανε το περασμένο καλοκαίρι για να εξασφαλίσει το πακέτο διάσωσης ύψους 86 δισ. ευρώ. Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος πέρασε τον Ιανουάριο κάνοντας περιοδεία στην Ευρώπη και συναντώντας άλλους υπουργούς Οικονομικών για να τους πείσει πως η Ελλάδα εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της. Στο Νταβός ωστόσο, ο κ. Τσίπρας άκουσε πως η ισχυρή μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό είναι το τίμημα για κάθε νέα βοήθεια από το ΔΝΤ.
«Το Φεβρουάριο το ελληνικό κοινοβούλιο θα κληθεί να ψηφίσει μειώσεις συντάξεων. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις ανακάλυψαν πως η επιβολή σκληρών αλλά αναγκαίων μέτρων είναι ένας καλός τρόπος για να πέσεις από την εξουσία. Μπορεί ο κ. Τσίπρας να είναι έτοιμος να τις ακολουθήσει».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου