Κυριακή, 31 Ιανουαρίου 2016

Με “άγριες διαθέσεις” στην Αθήνα οι δανειστές

velkulesku-troika-764x510Ιδιαίτερα «καυτή» είναι η ατζέντα της διαπραγμάτευσης μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης του νέου προγράμματος, που ξεκινά τη Δευτέρα.
Οι επικεφαλής των δανειστών καταφθάνουν στην Αθήνα εντός των ερχόμενων ωρών, ενώ τα τεχνικά τους κλιμάκια που βρίσκονται ήδη επί ελληνικού εδάφους, έχουν φροντίσει ώστε να είναι όλα έτοιμα για να ξεκινήσει επισήμως η αξιολόγηση τη Δευτέρα.
Κατά τη διάρκεια της παραμονής των “θεσμών” στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί εξονυχιστικός έλεγχος, στις μεταρρυθμίσεις που έχει επιτύχει μέχρι τώρα η κυβέρνηση. έχοντας ως δεδομένα τα συμφωνηθέντα με τους δανειστές.

Όπως προκύπτει οι “θεσμοί” θα ξεκινήσουν άμεσα την αξιολόγηση αναφορικά με τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις. Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη προγραμματισμένη αξιολόγηση,μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με την “Αγορά”, η Ντ. Βελκουλέσκου έχει πάρει οδηγίες να είναι ιδιαίτερα πιεστική προς την Αθήνα και παρά την αποκάλυψη ότι το ΔΝΤ θεωρεί ότι έκανε λάθος το 2010 με την αναδιάρθρωση του χρέους. Θεωρώντας το μη βιώσιμο θα ανοίξει τη συζήτηση για να βρεθούν λύσεις, ωστόσο, θα θέσει πολύ σκληρές προϋποθέσεις για να γίνει κάτι τέτοιο.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα τεθεί θέμα μείωση του κατώτατου μισθού καθώς και απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων.
Στο τραπέζι των διαβουλεύσεων «πέφτουν» όλες οι βαριές μνημονιακές υποχρεώσεις που μπορεί να ξεκινούν από το ασφαλιστικό, εκτείνονται όμως έως το δημοσιονομικό κενό του 2016, το νέο Μεσοπρόθεσμο, τα κόκκινα δάνεια, το νέο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων και την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.
Βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι η αξιολόγηση να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν, ώστε να αποφευχθούν οι «περιπέτειες» του παρελθόντος και να ξεκινήσει άμεσα η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως οι επικεφαλής των δανειστών δεν θα παραμείνουν για πολύ στην Αθήνα, αλλά μόλις λίγες ημέρες. Η αξιολόγηση θα ξεκινήσει τη Δευτέρα, με το κουαρτέτο να αναλαμβάνει τα «ηνία» μέχρι και τα τέλη της εβδομάδας, να αναχωρεί τότε και να επιστρέφει προς τα μέσα Φεβρουαρίου, ώστε να διαπιστώσει την απαιτούμενη πρόοδο.
Στο μεταξύ, την ανάγκη γρήγορης ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος μεταρρυθμιστικής κόπωσης, επεσήμανε και ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Μιλώντας την Παρασκευή στο συνέδριο του Economist και στέλνοντας σαφές μήνυμα προς τους επικεφαλής των δανειστών, ενόψει της επιστροφής τους στην Αθήνα, ο υπουργός Οικονομικών κατέστησε σαφές πως δεν πρέπει να υπάρξουν άλλες καθυστερήσεις και πως πρέπει να ολοκληρωθεί τάχιστα η αξιολόγηση.
«Βρισκόμαστε κοντά στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης», αποκάλυψε, εκτιμώντας πως έως τα τέλη Μαρτίου ή το αργότερο έως τις αρχές Απριλίου, η διαδικασία θα έχει φτάσει στο τέλος της.
Πρέπει, συνέχισε ο κ. Τσακαλώτος, να επιτευχθεί συμφωνία το συντομότερο δυνατό, ώστε να επιστρέψουν οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες και να έρθουν επενδύσεις στη χώρα.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, είναι εφικτή η επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην ανάπτυξη στο δεύτερο εξάμηνο του 2016, ενώ, σε ό,τι αφορά τη στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου απέναντι στην Ελλάδα, o κ. Τσακαλώτος αποκάλυψε ότι «μπορεί να είναι αυστηρό στις αξιώσεις του για το ασφαλιστικό, ωστόσο εμφανίζει διάθεση συνεργασίας στο θέμα του χρέους».
Αναφερόμενος περαιτέρω στο ασφαλιστικό, ο υπουργός τόνισε πως πρέπει να καταστεί βιώσιμο, ώστε να «καθησυχαστούν και οι Έλληνες πολίτες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου