Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016

Τα 5 «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης και ο κίνδυνος να τραβήξει μέχρι το Πάσχα

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: SOOCΕπείγουσες λύσεις πάνω σε δύο «καυτά» θέματα αναζητά ο πρωθυπουργός, ο οποίος επέστρεψε από το Ισραήλ έχοντας στις βαλίτσες του σημαντικές συμφωνίες για τα ενεργειακά.
Ζήτημα πρώτο, η επιτακτική ανάγκη να ολοκληρωθεί άμεσα η αξιολόγηση του προγράμματος, με τους δανειστές να δείχνουν ήδη -μέσω διαρροών- τις διαθέσεις τους. 
«Αγκάθια» και για το οικονομικό επιτελείο
Η ομάδα των υπουργών Τσακαλώτου-Σταθάκη-Χουλιαράκη θα κληθεί -με την έλευση του κουαρτέτου που θα γίνει τις επόμένες ημέρες- να διαπραγματευτεί πάνω σε πέντε «αγκάθια»:

  • 1.«Κόκκινα δάνεια» (μέχρι τις 15 φεβροαυριου θα πρέπει να έχει βρεθεί λύση)
  • 2. Ασφαλιστικό (πληροφορίες αναφέρουν ότι τα τεχνικά κλιμάκια έχουν διαπιστώσει ήδη την ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων, θεωρώντας πως η κυβέρνηση δεν έχει καλύψει τον στόχο για εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ ετησίως στο Ασφαλιστικό)
  • 3. Ταμειο αποκρατικοποιήσεων 
  • 4. Ενεργειακά (ΑΔΜΗΕ-ΔΕΗ)
  • 5. Δημοσιονομικά (το 2018 θα πρέπει να έχουμε Πρωτογενές Πλεόνασμα 3,5% και το μνημόνιο πρόβλεπει οτι πρέπει να ληφθούν μέσα στο '16 έξτρα μέτρα) 
Η διαπραγμάτευση μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των εκπροσώπων των δανειστών αναμένεται να ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες ενδεχομένως και από την 1η Φεβρουαρίου σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. 
Ο κίνδυνος, πάντως, να καθυστερήσει η αξιολόγηση και ιδιαίτερα το ενδεχόμενο να φθάσει μέχρι και το Πάσχα ανησυχεί ιδιαίτερα την κυβέρνηση, η οποία θέλει να τελειώσει όσο το δυνατόν γρηγρότερα προκειμένουν να μην βρεθεί η χώρα σε μια νέα μεγάλη οικονομική και κοινωνική κρίση. Πέραν αυτού, όσο γρηγορότερα κλείσει η αξιολόγηση, τόσο το συντομότερο θα ξεκινήσει η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους, ενώ όταν κλείσει η χώρα θα λάβει και τα 5,7 δισ. ευρώ των δανείων. 
Το μεγάλο «αγκάθι» των αγροτών
Ζήτημα δεύτερο -εν μέσω κλιμακούμενων αντιδράσεων-  ο Αλέξης Τσίπρας καλείται να πείσει τους αγρότες ότι το ασφαλιστικό έχει οφέλη και δεν είναι εναντίον τους. Οφέλη, που αφορούν τη σύνταξης τους-όπως λέει το Μαξίμου-, την ώρα που οι αγρότες αντιτείνουν ότι οι ασφαλιστικές εισφορές είναι υπέρογκες και δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν.
Μέσα σ'αυτό το κλίμα, αναμένεται να πυκνώσουν από σήμερα  οι συσκέψεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο, με στόχο  να εξευρεθεί τρόπος επίσπευσης της διάραγματευσης και της αντιμετωπισης των μπλόκων.Όπως έλεγε άλλωστε κυβερνητικός  αξιωματούχος στο iefimerida.gr «αν η κυβέρνηση περάσει τον κάβο της πρώτης αξιολόγησης, θα έχει ουσιαστικά περάσει το 80-90% του μνημονίου καθώς είναι εμπροσθοβαρές».


Πηγή:  | iefimerida.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου