Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2015

Η «ακτινογραφία» της ψηφοφορίας για την εκλογή αρχηγού στη ΝΔ. Πώς ψήφισαν οι νεοδημοκράτες ανά Νομό και Περιφέρεια. Ποιά τα «κάστρα» των υποψηφίων

ta-apotelesmata-twn-eklogwn-tis-nd-se-olous-tous-nomousΠολίτες διαφορετικής οικονομικής και κοινωνικής θέσης εξέφρασαν οι τέσσερις υποψήφιοι αρχηγοί της Νέας Δημοκρατίας, ενώ με εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά ήταν η επιλογή των 400.000 ψηφοφόρων ανά γεωγραφική περιοχή.
Χαρακτηριστικά, ο Βαγγ. Μεϊμαράκης πρώτευσε σε λαϊκές καιαγροτικές περιοχές, ενώ αντίθετα ο Κυρ. Μητσοτάκης πήγε καλά στις αμιγώς αστικές περιοχές και πάρα πολύ καλά όπου το βιοτικό επίπεδο είναι υψηλότερο.
Όπως φαίνεται από την «ακτινογραφία» των αποτελεσμάτων ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης υπερίσχυσε κατά κράτος στη Θράκη, την Ηπειρο, τα Ιόνια νησιά και την Πελοπόννησο, καταγράφοντας παράλληλα υψηλά ποσοστά στα αστικά κέντρα όπως στην Α' Αθηνών και την Α' Πειραιά.

Η ισχύς του Κυριάκου Μητσοτάκη πηγάζει από την εκλογική του περιφέρεια, τη Β'Αθηνών, αλλά και την Κρήτη, ενώ κατέγραψε αξιοσημείωτα ποσοστά στην Πελοπόννησο και τα αστικά κέντρα, γεγονός που τον έφερε στην δεύτερη θέση των συνυποψηφίων του.
Ο Απόστολος Τζιτζικώστας απέδειξε ότι -και ως περιφερειάρχης- εξακολουθεί να έχει ισχυρά ερείσματα στη Μακεδονία, ενώ έπιασε πρωτιά στην Α' και Β' Θεσσαλονίκης και κατέγραψε υψηλά ποσοστά στη Θράκη.
Από τα «ατού» του Αδωνι Γεωργιάδη τέλος αποδείχθηκαν περιοχές που είναι παραδοσιακά «δεξιά κάστρα», όπως η Μεσσηνία, ενώ εντυπωσιακό ήταν το ποσοστό του στην Α' Αθήνας.

Πώς ψήφισαν οι Νεοδημοκράτες ανά Περιφέρεια

Αστικά κέντρα: Αθήνα - Πειραιάς - Θεσσαλονίκη
Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης προηγήθηκε καθαρά στην Α' Αθήνας, είχε βραχεία κεφαλή στην Ανατολική Αττική, ενώ νίκησε κατά κράτος στον Πειραιά.
Στην Β' Αθήνας προηγήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ πήρε υψηλό ποσοστό ο Αδωνις Γεωργιάδης και βγήκε τελευταίος ο Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος όμως υπερίσχυσε σε Α' και Β' Θεσσαλονίκης.
Κεντρική και Δυτική Μακεδονία
Στις «καραμανλικές» Σέρρες πρώτευσε ο Ε.Μεϊμαράκης, όπως και στην Χαλκιδική.
Στους υπόλοιπους Νομούς της Κεντρική και Δυτικής Μακεδονίας μοιράστηκαν την πρώτη και την δεύτερη θέση οι κύριοι Μεϊμαράκης και Τζιτζικώστας, με μόνη εξαίρεση την Καστοριά, όπου τη δεύτερη θέση κατέλαβε ο Κ.Μητσοτάκης.
Επίσης χαρακτηριστικό είναι πως στην Φλώρινα ο Κ.Μητσοτάκης βγήκε τέταρτος, με τρίτο τον Αδωνι Γεωργιάδη.
Θεσσαλία & Ιόνια Νησιά
Θεσσαλία και Ιόνια νησιά αποδείχθηκαν «κάστρα» για τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη, ενώ σε Τρίκαλα και Καρδίτσα την δεύτερη θέση κατέλαβε ο Απόστολος Τζιτζικώστας, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους Νομούς, που την κέρδισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ηπειρος & Στερεά Ελλάδα
Κυρίαρχος στις Περιφέρειες αυτές ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης με δεύτερο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, πλην της Εύβοιας, όπου την δεύτερη θέση κατέλαβε ο Απόστολος Τζιτζικώστας.
Πελοπόννησος, Δυτική Ελλάδα & Βόρειο Αιγαίο
Μεϊμαράκης και Μητσοτάκης μοιράστηκαν την πρώτη και την δεύτερη θέση αντίστοιχα στις περιφέρειες αυτές, με μόνη εξαίρεση τη Λέσβο, όπου δεύτερος αναδείχθηκε ο Απόστολος Τζιτζικώστας.
Σχεδόν σε όλους του Νομούς η διαφορά Μεϊμαράκη-Μητσοτάκη βρίσκεται σε διψήφια ποσοστά, με αποκορύφωμα τη Λακωνία, όπου η διαφορά υπερβαίνει τις 30 μονάδες!
Στα αξιοσημείωτα, το μεγάλο ποσοστό του Αδωνι Γεωργιάδη στη Μεσσηνία.

Αν.Μακεδονία - Θράκη, Κυκλάδες & Νότιο Αιγαίο
Απόλυτη πρωτιά κατέγραψε στις Περιφέρειες αυτές ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ενώ τη δεύτερη θέση σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη μοιράστηκαν οι κύριοι Μητσοτάκης και Τζιτζικώστας.
Στις Κυκλάδες και το Νότιο Αιγαίο δεύτερος είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με μεγάλη όμως διαφορά από τον πρώτο.
Κρήτη
Η Κρήτη είναι το «κάστρο» του Κυριάκου Μητσοτάκη καθώς πήρε την πρωτιά στους τρεις από τους τέσσερις Νομούς. Ειδικά δε στα Χανιά η διαφορά του από τον Ευάγγελο Μητσοτάκη ξεπέρασε το 30%.
Φωτογραφία: SOOC
the toc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου