Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015

Καμία χείρα βοηθείας σε Τσίπρα - "Ναυάγιο" η απόπειρα συναίνεσης

Καμία χείρα βοηθείας σε Τσίπρα - "Ναυάγιο" η απόπειρα συναίνεσηςΤίτλοι τέλους έπεσαν μετά από εξήμισι ώρες που διήρκεσε το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, στη βασική επιδίωξη της κυβέρνησης να αποσπάσει την ελάχιστη δυνατή συναίνεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση.
Άπαντες οι πολιτικοί αρχηγοί απάντησαν αρνητικά στο αίτημα του Αλ. Τσίπρα για σύσταση διακομματικής επιτροπής σχετικά με το ασφαλιστικό, αλλά και σχετικά με το Σύνταγμα.
Μάλιστα, όπως φάνηκε και από δηλώσεις τους, τόσο ο Σταύρος Θεοδωράκης και η Φ. Γεννηματά όσο και ο Β. Λεβέντης, κάλεσαν την κυβέρνηση να συζητηθούν όλα κατά τις προβλεπόμενες διαδικασίες της Βουλής, υπενθυμίζοντας άλλωστε τα μέτρα που έχει ήδη ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ για περικοπές, φέρνοντας το τρίτο μνημόνιο.

Κοινά σημεία βρέθηκαν με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς πλην του Γιάννη Πλακιωτάκη, σε ό,τι αφορά το προσφυγικό, όπου διαμορφώθηκε μια ενιαία θέση, με την οποία θα "πάει" και ο Αλέξης Τσίπρας αύριο στη Σύνοδο Κορυφής.
Επίσης, στις ειδήσεις της σύσκεψης αυτής, συγκαταλέγεται και η συμφωνία όλων επίσης πλην του Γιάννη Πλακιωτάκη, για αλλαγή του εκλογικού νόμου, επί το αναλογικότερον, και μάλιστα εντός του 2016.
Σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό, όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί της αντιπολίτευσης, απέρριψαν, όπως ανέφερε και νωρίτερα το Capital.gr, την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για σύσταση διακομματικής επιτροπής και παρέπεμψαν όλοι στην ανάγκη να λυθεί το ζήτημα αυτό στη Βουλή.
Σε όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης άλλωστε, υπάρχει καχυποψία για την σκοπιμότητα που ελλοχεύει πίσω από την πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα να απαιτήσει από τους αρχηγούς των κομμάτων στήριξη σε μια εθνική θέση έναντι των δανειστών, για μη περαιτέρω μείωση των συντάξεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες από κύκλους του κ. Θεοδωράκη, ο Αλ. Τσίπρας δεν κόμισε αναλυτικά καμία πρόταση, ούτε για το ασφαλιστικό, ούτε για τη συνταγματική αναθεώρηση.
Κατά τις ίδιες πηγές και στα δύο θέματα αυτά ο Αλ. Τσίπρας δεν αναφέρθηκε λεπτομερώς, παρά μόνον έθεσε ένα γενικό πλαίσιο αρχών και στόχων.
Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα είναι η πληροφορία ότι κατά τη διάρκεια της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών, όταν ο επικεφαλής του Ποταμιού εγκάλεσε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ για το γεγονός ότι αντιδρούσαν σε όλες τις ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις και έφθασε η χώρα στο σημερινό αδιέξοδο, ο Αλ. Τσίπρας φέρεται να συνομολόγησε ότι, "ναι, έχει και η αριστερά τις ευθύνες της".
Μαξίμου: Ν.Δ-ΠΑΣΟΚ υπονομεύουν την διαπραγματευτική θέση της χώρας
Στο μεταξύ. την απογοήτευσή της για την στάση που τήρησε η αντιπολίτευση ακυρώνοντας επί της ουσίας την συναίνεση που επιχειρούσε να αποσπάσει ο Αλέξης Τσίπρας για το ασφαλιστικό, εξέφρασαν κυβερνητικοί κύκλοι.
Ίδιες πηγές εξηγούσαν "δυστυχώς, οι αρχηγοί εμφανίστηκαν κατώτεροι των περιστάσεων και δεν ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του πρωθυπουργού για να υπάρξει μια εθνική γραμμή διαπραγμάτευσης για το ασφαλιστικό", δείχνοντας κυριώτατα προς Ν.Δ-ΠΑΣΟΚ.
Οι ίδιες πηγές δήλωσαν ότι ο πρωθυπουργός κάλεσε τους πολιτικούς αρχηγούς να υπάρξει μία συμφωνία, ακόμη κι αν ο διάλογος αυτός συνεχιστεί στη Βουλή, για να μπει ένας κοινός στόχος, να μην μειωθούν οι συντάξεις.
Ο Αλ. Τσίπρας τους είπε ότι αυτή τη στιγμή ζητείται περικοπή 1% του ΑΕΠ. Έχει βρεθεί τρόπος να καλυφθεί το 0,6%, και τους κάλεσε να συμμετάσχουν όλοι μαζί στην προσπάθεια εξεύρεσης του 0,4% δια επιτροπής που θα απαρτιζόταν από εμπειρογνώμονες. Άπαντες αρνήθηκαν.
Κυβερνητικοί κύκλοι μετέφεραν στο σημείο αυτό, το ξέσπασμα του Αλέξη Τσίπρα ο οποίος είπε απευθυνόμενος κυρίως σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, "πώς τολμάτε εσείς που έχετε κάνει τέτοιες μειώσεις, να λέτε τώρα ότι δεν θέλετε να συμμετέχετε μόνο και μόνο για να εξυπηρετήσετε μικροκομματικά σας οφέλη;".
Κατά τις ίδιες πηγές η Φ. Γεννηματά ενώ αρχικά είχε συμφωνήσει κοινό ανακοινωθέν που θα περιέγραφε τον στόχο να μην μειωθούν οι συντάξεις, τελικώς μετά από μια σύντομη διακοπή επανήλθε έχοντας αλλάξει θέση, δηλώνοντας την άρνησή της.
Εικόνα πλήρους αμηχανίας μεταφέρθηκε από κυβερνητικές πηγές, για την στάση που τηρούσε σε όλα τα θέματα ο Γ. Πλακιωτάκης, και μάλιστα σε ό,τι αφορά το προσφυγικό, ο Γ. Πλακιωτάκης φέρεται να δήλωσε ότι διαφωνεί με τη δημιουργεί hot spots.
Οι ίδιοι κύκλοι είπαν πως όταν ο Τσίπρας του επισήμανε ότι "αυτά λες δεν γίνονται", και ότι πηγαίνουν κόντρα σε όλη την ευρωπαϊκή γραμμή και σε ό,τι έχουμε συμφωνήσει, ζήτησε μικρή διακοπή και επιστρέφοντας είχε αλλάξει θέση.
Νίκη Ζορμπά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου