Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2015

Συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας στο μεταναστευτικό

Συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας στο μεταναστευτικό Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Τουρκία συμφώνησαν σήμερα ότι η ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας χρειάζεται να αναζωογονηθεί, ενώ η ΕΕ δεσμεύτηκε να διαθέσει επιπλέον πόρους 3 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού στην Τουρκία, όπως δήλωσε σήμερα οι πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk.
"H ΕΕ συμφώνησε σε ένα ταμείο 3 δισ. ευρώ για τους πρόσφυγες στην Τουρκία", δήλωσε ο Tusk μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνόδου στις Βρυξέλλες.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker υπογράμμισε ότι θα υπάρχει έλεγχος στα πώς θα χρησιμοποιηθούν αυτά τα 3 δισ. ευρώ, ενώ πρόσθεσέ ότι η ΕΕ δεν έχει βάλει στην άκρη κάποιες ανησυχίες της σε ζητήματα για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία.
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ahmet Davutoglu έκανε λόγο για μια ιστορική ημέρα, σημειώνοντας ότι μόνο μέσω της συνεργασίας ΕΕ – Τουρκίας θα υπάρξει λύση στο μεταναστευτικόμ, ενώ θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία και στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.
Στο κείμενο των συμπερασμάτων της συνόδου σημειώνεται ότι ΕΕ και Τουρκία συζήτησαν την σημασία να ξεπεράσουν τις κοινές προκλήσεις και συμφώνησαν ότι η ενταξιακή διαδικασία χρειάζεται να αναζωογονηθεί.
Εκφράζουν ταυτόχρονα τη δέσμευση τους να προωθήσουν περαιτέρω τους δεσμούς τους και την αλληλεγγύη τους, και να υιοθετήσουν δράσεις για το κοινό μέλλον.
Επαναλαμβάνουν ταυτόχρονα ότι η καταπολέμηση της τρομοκρατίας παραμένει προτεραιότητα.
Οι δύο πλευρές συμφώνησαν επίσης να έχουν τακτικές Συνόδους δύο φορές το χρόνο, προκειμένου να διαμορφώσουν μια πλατφόρμα για να αξιολογούν την εξέλιξη των σχέσεων ΕΕ – Τουρκίας και να συζητούν διεθνή θέματα.
Συμφώνησαν επίσης να έχουν τακτικές συναντήσεις πολιτικού διαλόγου  οι οποίες θα είναι πρόσθετες στις τακτικές συναντήσεις της Συνόδου.
Οι δύο πλευρές καλωσόρισαν την ανακοίνωση για τη διεξαγωγή της διακυβερνητικής διάσκεψης στις 14 Δεκεμβρίου  για το άνοιγμα του κεφαλαίου 17 [για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ].
Σημειώνουν επίσης τη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ολοκληρώσει, το πρώτο τρίμηνο του 2016, την προπαρασκευαστική εργασία για το άνοιγμα ενός αριθμού κεφαλαίων.
Ικανοποίηση στην ελληνική πλευρά  
Την ικανοποίησή τους για το κείμενο συμπερασμάτων, το οποίο συμπεριέλαβε τις ελληνικές θέσεις εξέφρασαν από τις Βρυξέλλες κυβερνητικές πηγές. Ειδικότερα, επιβεβαιώθηκε πως η ώθηση στην ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας θα γίνει με βάση το υφιστάμενο πλαίσιο διαπραγμάτευσης. Επιπλέον, απετράπη η ονομαστική αναφορά σε συγκεκριμένα κεφάλαια και στο χρονοδιάγραμμα για το άνοιγμά τους. Ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα έχει επίσης το γεγονός ότι η απελευθέρωση των θεωρήσεων θα συνδεθεί τελικά με τη συμφωνία επανεισδοχής μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, αλλά και ότι θα είναι μετρήσιμη η ανακοπή της ροής από την Τουρκία, ενώ παράλληλα θα υπάρχει πρόβλεψη για παρακολούθηση των επιστροφών που πραγματοποιεί η Τουρκία στις χώρες προέλευσης. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, διασφαλίστηκε επίσης πως θα ασκηθούν πιέσεις προς την Τουρκία για την καταπολέμηση των κυκλωμάτων διακίνησης.
Στο πλαίσιο αυτό, κατέληξαν οι ίδιες πηγές, θα υπάρχει συγκεκριμένη αναφορά σε διαδικασίες και μηχανισμούς παρακολούθησης, στους οποίους σημαντικό ρόλο επιδιώκει να παίξει η Ελλάδα, κάτι το οποίο επιβεβαίωσε και ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος με δηλώσεις του χτες.
Ικανοποίηση από Jean-Claude Juncker και Donald Tusk 
Την ικανοποίησή τους για την επίτευξη συμφωνίας με την Τουρκία σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των προσφυγικών ροών, εξέφρασαν οι πρόεδροι του Συμβουλίου της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Donald Tusk  και Jean-Claude Juncker, τονίζοντας όμως ότι τα πάντα θα εξαρτηθούν από το αν η Άγκυρα θα ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις τις οποίες ανέλαβε.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Jean-Claude Juncker ανέφερε χαρακτηριστικά ότι δεν θα υπάρξει επίλυση του προσφυγικού προβλήματος χωρίς τη συνεργασία της ΕΕ με την Τουρκία και ότι προς το σκοπό αυτό η ΕΕ αποφάσισε να δεσμεύσει ένα κονδύλι της τάξεως των 3 δισ. ευρώ για να αντιμετωπίσει η Τουρκία το κόστος υποδοχής των προσφύγων. "Η Τουρκία φιλοξενεί πάνω από 2 εκατομμύρια πρόσφυγες και αυτό είναι αξιοθαύμαστο από όλες τις απόψεις. Θα θέλαμε να στηρίξουμε την Τουρκία να συνεχίσει αυτήν την προσπάθεια", δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής.
Ως προς το θέμα της βίζας, ο πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε ότι θα προωθηθεί η διαδικασία μελέτης του θέματος και ότι μια πρώτη έκθεση της Επιτροπής θα παρουσιαστεί την άνοιξη του 2016 για να μπορέσει ενδεχομένως να τεθεί σε εφαρμογή το φθινόπωρο του 2016. Εμμέσως πλην σαφώς πάντως, κατέστησε σαφές ότι το θέμα της βίζας εξαρτάται από την πολιτική που θα τηρήσει η Τουρκία στην ανάσχεση των προσφυγικών ροών και στην εφαρμογή της συμφωνίας επανεισδοχής με την ΕΕ.
Ο Jean-Claude Juncker επισήμανε ωστόσο ότι η ΕΕ δεν μπορεί να παραβλέψει τα προβλήματα που υπάρχουν με τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία καθώς επίσης και το ζήτημα της ελευθερίας του Τύπου. Δήλωσε, επίσης, αισιόδοξος ότι μπορεί να υπάρξει βελτίωση των σχέσεων της ΕΕ με την Τουρκία, δεδομένου ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την επίτευξη συμφωνίας που θα οδηγήσει στην επίλυση του Κυπριακού προβλήματος.
Σε γενικές γραμμές, ο Jean-Claude Juncker χαρακτήρισε τη συνάντηση με τον Τούρκο πρωθυπουργό "παραγωγική", επισημαίνοντας ότι αναβάθμισε και ανανέωσε τις σχέσεις Τουρκίας–ΕΕ.
Σε ότι αφορά την πρωτοβουλία της Γερμανίας για επανεγκατάσταση προσφύγων απευθείας από την Τουρκία, ο Jean-Claude Juncker ανέφερε ότι η Επιτροπή θα υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις επ΄αυτού πριν τη Σύνοδο Κορυφής της 15ης Δεκεμβρίου.
Εξάλλου, ικανοποιημένος δήλωσε και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk, ο οποίος κατέστησε σαφές ότι η ΕΕ επιθυμεί την αναθέρμανση της διαδικασίας προσχώρησης της Τουρκίας στην ΕΕ, σημειώνοντας ωστόσο, ότι "δεν ξαναγράφουμε το πλαίσιο των ευρωτουρκικών διαβουλεύσεων".
Από τουρκικής πλευράς, ο πρωθυπουργός Ahmet Davutoglu, μιλώντας προς τους δημοσιογράφους επισήμανε κυρίως το ζήτημα της αναβάθμισης των σχέσεων της Τουρκίας με την ΕΕ. Δήλωσε εξαιρετικά ικανοποιημένος από το γεγονός ότι μετά από 11 χρόνια, από την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, πραγματοποιήθηκε εκ νέου Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ με την Τουρκία και εμφανίστηκε βέβαιος ότι η ενταξιακή διαδικασία θα επιταχυνθεί. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι στις 14 Δεκεμβρίου θα ανοίξει το κεφάλαιο 17 που αφορά την οικονομική και νομισματική ένωση.
Ως προς το προσφυγικό ο Ahmet Davutoglu τόνισε ότι είναι μια ανθρωπιστική κρίση για την οποία δεν ευθύνεται ούτε η ΕΕ ούτε η Τουρκία, όμως το πρόβλημα είναι κοινό και για τους δύο. Σημείωσε, μάλιστα ότι η Τουρκία φιλοξενεί 2,2 εκατομμύρια πρόσφυγες και έχει ξοδέψει περί τα 8 δις ευρώ μόνο για τα κέντρα υποδοχής.
Σε ό,τι αφορά την ανάσχεση των προσφυγικών ροών, ο Ahmet Davutoglu επισήμανε ότι η Τουρκία θα πάρει μέτρα για την πάταξη της παράνομης μεταφοράς προσφύγων προς την Ευρώπη. Ερωτηθείς αν μπορεί να εγγυηθεί ότι η Τουρκία θα μειώσει τις μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη, ο Ahmet Davutoglu είπε ότι δεν μπορεί να το εγγυηθεί, γιατί αυτό είναι κάτι που θα εξαρτηθεί από την κατάσταση στη Συρία η οποία είναι αβέβαιη. "Μπορώ να εγγυηθώ ότι η Τουρκία θα εκπληρώσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε στο πλαίσιο του κοινού σχεδίου δράσης", πρόσθεσε ο ίδιος.
Τέλος, σε ό,τι αφορά την κρίση στη Συρία, ο Ahmet Davutoglu επανέλαβε την τουρκική θέση, υπέρ της αποχώρησης του Ασάντ.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου