Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015

"ΠΕΡΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ...ΨΕΜΜΑΤΩΝ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ
Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (30/09) βρεθήκαμε για άλλη μια φορά στη δυσάρεστη θέση να αναδείξουμε την ανευθυνότητα και την ανικανότητα της Δημοτικής Αρχής να αντιμετωπίσει (μεταξύ άλλων και) το τόσο σοβαρό ζήτημα για την Υγεία μας, την καθημερινότητά αλλά και για την οικονομία: αυτό της διαχείρισης των απορριμμάτων στο Δήμο μας.
 Τόσο η μέχρι τώρα συμπεριφορά των αρμοδίων του Δήμου αλλά και η συμπεριφορά τους και οι εξηγήσεις που (δεν) έδωσαν κατά τη διάρκεια συζήτησης του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο, αποδεικνύουν για άλλη μια φορά ότι είναι ανεπαρκείς και επικίνδυνοι. 
Είναι σαφές πια, ότι όσο παραμένουν στις θέσεις τους, τόσο περισσότερα προβλήματα θα δημιουργούν αντί να λύνουν και τόσο πίσω θα πηγαίνουν το Δήμο μας, σε κάθε επίπεδο.
Λίγα λόγια για το θέμα για το οποίο ακολουθεί και ηχητικό απόσπασμα εντός του άρθρου:
Η σύμβαση με την επιστημονική ομάδα (ομάδα Λοϊζίδου) του ΕΜΠ για την «ανάπτυξη συστήματος ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων» υπεγράφη 01.07.2013.
Έπρεπε να παραδοθεί εντός έξι μηνών, σύμφωνα με τις συμβατικές υποχρεώσεις της μελετητικής ομάδας, δηλαδή τέλος Δεκεμβρίου 2013 αρχές Ιανουαρίου 2014.

Σήμερα, 28 μήνες μετά την υπογραφή της σύμβασης και 22 από την προθεσμία παράδοσης της έρευνας, ο Δήμος δεν έχει παραλάβει το ανωτέρω αντικείμενο της σύμβασης. Δηλαδή, το Φλεβάρη του 2014, σύμφωνα με την κείμενη Νομοθεσία, ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έπρεπε να κηρύξει έκπτωτη την ανάδοχο της μελέτης και να προχωρήσει μπροστά για την προώθηση της ολοκληρωμένης διαχείρισης. Στο μεταξύ, στα αλλεπάλληλα ερωτήματα που οι «Πολίτες για τα Νησιά μας» θέταμε στον αρμόδιο αντιδήμαρχο κ. Πολυκρέτη, σχετικά με το πότε θα έλθει αυτή η μελέτη, αυτός έδινε πάντα διαφορετικές απαντήσεις, που βεβαίως δεν έπειθαν κανέναν.
Ως θέμα, λοιπόν, στο Δ.Σ. της 30/09 εισήχθη προς συζήτηση η αναμόρφωση του προϋπολογισμού. Μεταξύ άλλων, δημιουργήθηκε κωδικός στα έξοδα με ποσό 24.600,00 ευρώ για «ανάπτυξη συστήματος ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων».
Στο ερώτημα που του θέσαμε, σχετικά με το πώς είναι δυνατόν να πληρώσουμε την ανάδοχο από τη στιγμή που είναι έκπτωτη, η απάντηση που πήραμε ήταν αφοπλιστική: Δεν υπάρχει η παλιά σύμβαση. Είχε γίνει διαδικαστικό λάθος. Δεν είχε γίνει σωστά η ανάθεση και για το λόγο αυτό θα πρέπει να γίνει νέα ανάθεση. Χωρίς ίχνος αυτοκριτικής λοιπόν, ο αντιδήμαρχος καθαριότητας κ. Πολυκρέτης, μας είπε ότι, αν και η προθεσμία παράδοσης έληξε πριν σχεδόν δυο χρόνια, εκείνος διαπίστωσε το λάθος σήμερα και θα προχωρήσει σε νέα ανάθεση… Χωρίς ίχνος ντροπής ομολόγησε ότι χωρίς καμμία δικαιολογία χάσαμε άλλα δύομισι χρόνια στο ζήτημα της ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων.
Ως απάντηση στα ερωτήματα που θέσαμε και στην κριτική που ασκήσαμε, αντί επιχειρημάτων, αμφότεροι οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξής μας δεχθήκαν προσωπικές επιθέσεις και ύβρεις από τον κ. Πολυκρέτη μέσα στη συνεδρίαση του Δ.Σ., με τον Πρόεδρο του Δ.Σ. κ. Μαυρομάτη, αντί να τους προστατεύσει ως όφειλε να κάνει, αντίθετα, με τη στάση του επιδοκίμαζε τον υβριστή. Στο τέλος δε, δεν επέτρεψε στον επικεφαλής παράταξής μας Βασίλη Βρούτση να τοποθετηθεί επί του θέματος, όπως έχει το δικαίωμα ενώ (για… προφανείς λόγους) δεν επέτρεψε στον πρακτικογράφο να σημειώσει στα πρακτικά τους χαρακτηρισμούς που εξαπέλυσε ο κ. Πολυκρέτης εναντίον του κ. Βασαλάκη αν και το ζητήσαμε επίμονα."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου