Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015

Μήνυμα Βενιζέλου: Το ΠΑΣΟΚ ψηφίζει τις διατάξεις για τις 100 δόσεις, αλλά δεν πρόκειται να τις «ξεψηφίσει»

Κύκλοι του στενού περιβάλλοντος του πρώην υπουργού τονίζουν με άτυπο σημείωμά τους πως ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε προειδοποιήσει την κυβέρνηση για τα νομοσχέδια που έφερνε στη βουλή χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών, όπως εκείνο για τις 100 δόσεις. Στο σημείωμά τους οι συνεργάτες του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ τονίζουν πως ο κ. Βενιζέλος και το κόμμα είχαν υπερψηφίσει το μέτρο, αλλά δεν επρόκειτο να κάνουν το αντίθετο, να ψηφίσουν δηλαδή για την κατάργησή του.

Στις 18 Μαρτίου 2015  κατά τη συζήτηση επί του νομοσχεδίου για την «αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης», ο Ευ. Βενιζέλος παρουσιάζοντας στη  Βουλή την ραγδαία επιδείνωση όλων των οικονομικών μεγεθών σε μόλις 50 μέρες της (πρώτης) κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, επεσήμανε  ότι η κυβέρνηση ξοδεύει «τεράστιες δυνάμεις διαπραγματευτικές, πολιτικές, εθνικές για λεξούλες και προσχήματα, για να μη λέμε την τρόικα, τρόικα, αλλά να τους λέμε θεσμούς και μετά Bruxelles Group & Athens Group»,  και προειδοποίησε  ότι το ΠΑΣΟΚ ψηφίζει τις διατάξεις για τις 100 δόσεις, αλλά δεν πρόκειται να τις «ξεψηφίσει».
Συγκεκριμένα ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε πει στις 18. 3.2015 στη Βουλή τα εξής:
«Εμείς, κυρίες και κύριοι βουλευτές, θα ψηφίσουμε και το νομοσχέδιο που εισάγεται τώρα για συζήτηση και το νομοσχέδιο για τις 100 δόσεις παρ’ ότι είναι πολύ σημαντικό να θυμηθούμε ότι υπάρχει ψηφισμένη ρύθμιση για τις 100 δόσεις, η οποία προβλέπει και πλήρη διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων σε όσους τη χρησιμοποιούν μέχρι 30 Μαρτίου. Θα ψηφίσουμε και τη διάταξη για τους πλειστηριασμούς, παρ’ ότι πλειστηριασμοί δεν γίνονται από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, αλλά θα σας πω το εξής. Πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας δεν γίνονται από το τραπεζικό σύστημα. Γίνονται από το δημόσιο.
Ακούστε και κρατήστε αυτό που θα σας πω. Εμείς, κυρίες και κύριοι βουλευτές, ψηφίζουμε τις διατάξεις αυτές, αλλά δεν πρόκειται να τις ξεψηφίσουμε αν έρθει η κυβέρνηση κάποια στιγμή υπό την πίεση των εταίρων να ζητήσει από τη Βουλή να ξεψηφίσει τις διατάξεις αυτές.
Αρκεί να θυμηθείτε εσείς και να χρησιμοποιήσετε το γεγονός ότι το ολοκληρωμένο σχέδιο για θέματα αντιμετώπισης της φτώχειας που παρουσίασε ο κ. Κεγκέρογλου έχει συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση και αυτό είναι μια ουσιαστική και σοβαρή απάντηση στην ένστασή τους "δεν το έχετε θέσει υπόψη μας". Γιατί αυτό που εμείς είχαμε συμφωνήσει ήταν πολύ πιο ολοκληρωμένο και φιλόδοξο και είχε πολύ μεγαλύτερο δημοσιονομικό κόστος από το νομοσχέδιο που τώρα εισάγεται.
Και βεβαίως και τις 100 δόσεις εμείς τις ψηφίσαμε και αρνηθήκαμε να μεταβάλλουμε τη ρύθμιση αυτή. Απορώ, δεν αρκεί η εφαρμογή αυτής της ρύθμισης; Πρέπει να πάμε σε 10ήμερο φορολογικών εκπτώσεων, σε νόμο που θα ισχύσει 10 μέρες μόνο για να επωφεληθούν ποιοι; Οι μεγάλοι οφειλέτες που έχουν λογιστική ετοιμότητα να αξιοποιήσουν μια έκτακτη διάταξη, ένα νόμο -μέτρο που ισχύει για 10 μέρες;»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου