Σάββατο 29 Αυγούστου 2015

Τα προαπαιτούμενα... κράτησαν στο ΥΠΟΙΚ Χουλιαράκη, Αλεξιάδη

Ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης – παραλαβής του υπουργείου Οικονομικών.Η παραμονή των κ. Γ. Χουλιαράκη και Τρ. Αλεξιάδη στη νέα υπηρεσιακή κυβέρνηση κρίθηκε απαραίτητη από τη νέα πρωθυπουργό της χώρας κ. Βασιλικής Θάνου σε συνεννόηση με τα κοινοβουλευτικά κόμματα. Σειρά προαπαιτούμενων που προβλέπονται στο τρίτο Μνημόνιο που υπέγραψε η προηγούμενη κυβέρνηση θα πρέπει να υλοποιηθούν εντός του Σεπτεμβρίου, ενώ στο ίδιο χρονικό διάστημα θα πρέπει να έχει γίνει η προετοιμασία - ολοκλήρωση των νομοσχεδίων στη φορολογία με στόχο αυτά να ψηφισθούν εντός του Οκτωβρίου.

Ο μέχρι πρότινος πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) κ. Γιώργος Χουλιαράκης θα είναι ο νέος υπουργός Οικονομικών, ενώ στη θέση του παραμένει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Τρύφωνας Αλεξιάδης. Οι δυο τους θα πρέπει να ξεκινήσουν εκ νέου τις συναντήσεις με τους πιστωτές της χώρας, ενώ οφείλουν να έχουν ετοιμάσει τα εξής μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου:
1. Μεσοπρόθεσμο σχέδιο τεχνικής βοήθειας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
2. Σχέδιο για την εκκαθάριση των καθυστερούμενων οφειλών, καθώς και των αιτήσεων επιστροφής φόρου και συνταξιοδότησης, το οποίο θα θέσουν αμέσως σε εφαρμογή.
3. Δημιουργία τριών κινητών ομάδων επιβολής του νόμου.
4. Η ΕΛΣΤΑΤ θα αποκτήσει πρόσβαση σε πηγές διοικητικών δεδομένων.
5. Θα εγκρίνουν εκκρεμούσες μεταρρυθμίσεις σχετικά με τους κώδικες φορολογικής διαδικασίας:
• Θα θεσπίσουν νέες ποινικές νομικές διατάξεις για τη φοροδιαφυγή και την απάτη.
• Θα εκδώσουν εγκύκλιο σχετικά με τα πρόστιμα, προκειμένου να διασφαλιστεί η συνολική και συνεκτική εφαρμογή του ΚΦΔ.
• Θα μεριμνήσουν για κατάλληλες ποινές για τις απλές παραβάσεις του κώδικα βιβλίων και στοιχείων, η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση αποδείξεων λιανικής πώλησης θα αντιμετωπίζεται ως απλή αλλά σοβαρή παράβαση της διαδικασίας για τον ΦΠΑ (βασική παραδοχή).
6. Υπογραφή υπουργικής απόφασης που θα προβλέπει την επέκταση του έμμεσου μητρώου τραπεζικών συναλλαγών ώστε να παρέχεται το ιστορικό συναλλαγών σε βάθος 10 ετών. Εως τον Οκτώβριο του 2015, οι αρχές θα μειώσουν -λαμβάνοντας υπόψη την τεχνική βοήθεια- τους περιορισμούς στη διεξαγωγή ελέγχων των φορολογικών δηλώσεων, με την επιφύλαξη του συστήματος εξωτερικού φορολογικού πιστοποιητικού.
7. Ταυτόχρονα έως τον Οκτώβριο του 2015, η κυβέρνηση:
• Θα απλοποιήσει το χρονοδιάγραμμα σχετικά με την πίστωση φόρου για τη φορολογία εισοδήματος.
• Θα αναμορφώσει και θα ενσωματώσει στον ΚΦΕ την εισφορά αλληλεγγύης επί του εισοδήματος, από το 2016, ώστε να επιτυγχάνεται με αποτελεσματικότερο τρόπο η προοδευτικότητα του συστήματος φορολογίας εισοδήματος.
• Θα εντοπίσει όλα τα κίνητρα που αφορούν τη φορολόγηση εισοδήματος των επιχειρήσεων και θα ενσωματώσει τις εξαιρέσεις από τη φορολόγηση στον ΚΦΕ, καταργώντας εκείνες που κρίνονται αναποτελεσματικές ή άδικες.
• Θα αναλάβει να επανεξετάσει και να μεταρρυθμίσει τον ΚΕΔΕ, συμπεριλαμβανομένων των διαδικασιών της φορολογικής διοίκησης για την αναγκαστική εκποίηση περιουσιακών στοιχείων σε δημόσιους πλειστηριασμούς.
• Θα εξασφαλίσει την επαρκή πρόσβαση της φορολογικής διοίκησης στις εγκαταστάσεις των φορολογουμένων για τη διεξαγωγή ελέγχων εγκαίρως και για σκοπούς επιβολής του νόμου.
• Θα επανεξετάσει το πλαίσιο της φορολογίας κεφαλαίου και θα επεξεργαστεί το φορολογικό πλαίσιο για τους φορείς συλλογικών επενδύσεων και τους συμμετέχοντες σε αυτούς, σύμφωνα με τον ΚΦΕ και τις βέλτιστες πρακτικές στην Ε.Ε.
• Θα επανεξετάσει την παρακράτηση φόρου επί των τεχνικών υπηρεσιών.
• Εν όψει τυχόν αναθεώρησης των ζωνών αντικειμενικών αξιών για τα ακίνητα, θα προσαρμόσει τους φορολογικούς συντελεστές επί της ακίνητης περιουσίας, εφόσον κρίνεται αναγκαίο, για να διασφαλιστεί ότι τα έσοδα από τον φόρο ακίνητης περιουσίας το 2016 θα ανέλθουν τουλάχιστον στο ποσό των 2,65 δισ.ευρώ, και θα προσαρμόσει την εναλλακτική ελάχιστη φορολογία επί του εισοδήματος φυσικών προσώπων.
• Θα επανεξετάσει τη λειτουργία της εναλλακτικής ελάχιστης φορολογίας (συμπεριλαμβανομένης της διόρθωσης τυχόν υπαναχωρήσεων).
• Θα εκμηδενίσει τις δυνατότητες αποφυγής της φορολογίας εισοδήματος.
• Θα καταστήσει αυστηρότερο τον ορισμό των αγροτών.
Αποχαιρέτησε αστειευόμενος
«Δέχτηκα να αναλάβω, με στόχο να υπάρχει συνέχεια και να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος» ανέφερε ο νέος υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Χουλιαράκης κατά την ανάληψη των καθηκόντων του. Ο κ. Χουλιαράκης ευχαρίστησε τον απερχόμενο υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο, σημειώνοντας ότι η συμβολή του στη σταθεροποίηση της οικονομίας ήταν κρίσιμη. Σημείωσε ότι η χώρα βρίσκεται σήμερα σε ύφεση και θα πρέπει να γίνουν κινήσεις ώστε αυτό να τελειώσει σύντομα και το 2016 να περάσουμε σε ανάκαμψη. Εθεσε ως βασικό στόχο να καταφέρει να χαλαρώσει η πίεση των capital controls και να προχωρήσει το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Κλείνοντας ο κ. Χουλιαράκης επισήμανε ότι στόχος ενός μεταβατικού σχήματος είναι η επόμενη κυβέρνηση να έχει ίδιο ή μεγαλύτερο βαθμό ελευθερίας απ’ όσο είχε η προηγούμενη. «Ο κ. Χουλιαράκης είναι ένα υπαρκτό πρόσωπο. Η πραγματικότητα είναι πιο παράξενη και από τα μυθιστορήματα» ανέφερε αστειευόμενος ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, παρουσιάζοντας τον διάδοχό του. Ο κ. Τσακαλώτος αποχαιρετώντας ζήτησε συγγνώμη από το προσωπικό που δεν είχε τον χρόνο να είναι περισσότερο μαζί τους.
Έντυπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου