Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015

Ξένος Τύπος: Σύνοδος «τελευταία(;) πράξη του δράματος»

Ξένος Τύπος: Σύνοδος «τελευταία(;) πράξη του δράματος»Το μπαράζ επαφών στις Βρυξέλλες, με αποκορύφωμα την Σύνοδο των χωρών της Ευρωζώνης το βράδυ, μονοπωλεί το ενδιαφέρον των διεθνών ΜΜΕ: Οι προτάσεις με τις οποίες προσέρχεται η Αθήνα μπαίνουν στο μικροσκόπιο ενώ έναν αρκετά δειλά ενθαρρυντικό τόνο δίνουν οι πρώτες αναφορές από της Κομισιόν, σε μία κρίση που έχει αρχίσει να χαρακτηρίζεται δράμα χωρίς τέλος. 
Στο κάδρο των αναλύσεων και των παρουσιάσεων μπαίνει το σχέδιο-όραμα για ολόκληρη την Ευρωζώνη, ενώ ειδικά τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ βρίθουν ρεπορτάζ για το κλίμα και την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα.

Παίρνοντας θέση μάχης, αρκετές ιστοσελίδες ξένων ΜΜΕ παρουσιάζουν σε μορφή live ήδη από το πρωί τις εξελίξεις γύρω από το ελληνικό ζήτημα ενώ διεθνή δίκτυα όπως το BBC και το CNN επανέρχονται συνεχώς σε ό,τι νεότερα υπάρχουν μέχρι να ξεκινήσουν οι επαφές. Οι αναφορές από την Κομισιόν (η κατά Μοσκοβισί «συμπαγής πρόταση» και η κατά το γραφείο Γιούνκερ «καλή βάση προόδου») έδωσαν τον πρώτο τόνο.

Ο βρετανικός Guardian γράφει, στην κορυφή της ιστοσελίδας του, πως «ο Τσίπρας κάνει παραχωρήσεις στο παρά πέντε πριν τις κρίσιμες συνομιλίες», λέγοντας πως οι Βρυξέλλες υποδέχθηκαν θετικά τις προτάσεις Τσίπρα αν και μίλησαν για «εμβρυουλκό τοκετού». «Δεν είναι ακόμη σαφές πόσο μακριά φτάνει το ελληνικό σχέδιο για να καλύψει τις απαιτήσεις των δανειστών για περικοπές και αλλαγές στο σύστημα πρόνοιας» γράφει.

Η εφημερίδα, επαναλαμβάνοντας πως θεωρεί επιτυχία της Αθήνας το ότι η συζήτηση διεξάγεται σε πολιτικό επίπεδο, δείχνει στις εκροές καταθέσεων, τις συγκεντρώσεις στο Σύνταγμα, την πεντάμηνη στασιμότητα και τις ασφυκτικές προθεσμίες από το χρονοδιάγραμμα πληρωμών. Σε ξεχωριστό άρθρο της εφημερίδας του Λ.Έλιοτ, παρουσιάζεται «ένα ασφυκτικό δράμα που μπαίνει στην τελευταία του πράξη, διαβάζοντας επίσης στις αποφάσεις της ΕΚΤ την Παρασκευή ως «παράδειγμα σιδηράς γροθιάς σε γάντι από βελούδο» εν όψει της Δευτέρας.

Οι Financial Times, επίσης βλέποντας θετικά τα πρώτα μηνύματα από τις Βρυξέλλες («Αξιωματούχοι της Ευρωζώνης αισιοδοξούν», γράφει), στρέφουν την προσοχή τους στο γενικότερο: «Η πραγματική πρόκληση είναι να σωθεί η Ευρωζώνη» γράφει σε άρθρο του ο Β.Μούνχαου, λέγοντας πως ένα Grexit θα γινόταν το σημείο στο οποίο η ΕΕ θα πηγαίνει από την ενοποίηση στην κατεύθυνση της αποδιάρθρωσης.

Δείχνοντας και στο πρόσφατο συνολικό «όραμα» για την ΕΕ που παρουσίασαν οι Βρυξέλλες, ο αρθρογράφος γράφει χαρακτηριστικά πως «οι ευρωπαίοι ηγέτες έχουν τη μοναδική ευκαιρία να κάνουν δύο λάθη σε μία εβδομάδα: Τη Δευτέρα, αποφασίζεται το μέλλον της Ελλάδας, Πέμπτη και Παρασκευή συζητείται η μελλοντική διακυβέρνηση της Ευρωζώνης».

Η έντυπη γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung κυκλοφορεί τη Δευτέρα με πρωτοσέλιδο «εντατικές προσπάθειες διαμεσολάβησης πριν τη Σύνοδο για την Ελλάδα» ενώ στην ιστοσελίδα της τονίζονται τα «θετικά σχόλια της Κομισιόν για τις νέες ελληνικές προτάσεις». Ενδεικτικά, το θέμα για το σχέδιο όραμα για την Ευρωζώνη συνδυάζεται με φωτογραφία από την Ελλάδα.

Η εφημερίδα αναφέρει επίσης πως, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται, η Αθήνα δεν έχει τα απαιτούμενα κεφάλαια για να πληρώσει στο ακέραιο μισθούς και συντάξεις. Σε ξεχωριστό άρθρο που δημοσιεύεται τη Δευτέρα, ο αρθρογράφος Φράνκενμπεργκερ υποστηρίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση «προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την επιθυμία των εταίρων της να κρατήσουν ενιαία την Ευρωζώνη», στρατηγική που θεωρεί «λυπηρή και θρασεία». «Δεν πρόκειται, όπως αναφέρει η ελληνική κυβέρνηση, για ταπείνωση ενός λαού ή καταστροφή των ευκαιριών ενός λαού, αλλά να οδηγηθεί σε έναν δρόμο με υγιές μέλλον» γράφει.

To Spiegel επίσης μιλά για «επιφυλακτικά αισιόδοξες αντιδράσεις» μετά τις πρώτες αναφορές από το πρωί της Δευτέρας. Σε ξεχωριστό κείμενο, ως υπόβαθρο των συναντήσεων της Δευτέρας, το περιοδικό καταπιάνεται με τις ασυνήθιστες ανοικτές εκφράσεις προσωπικής δυσαρέσκειας κατά τους τελευταίους μήνες, με αφορμή την τελευταία αναφορά περί ενηλίκων από την Κριστίν Λαγκάρντ. «Φίλοι που αποξενώθηκαν, εχθροί που ενισχύθηκαν» είναι ο τίτλος -που καταλήγει όμως ότι αυτά «δεν δείχνουν απαραίτητα πως οι πιθανότητες για τη Σύνοδο είναι άσχημες».

Στις αναφορές από την Κομισιόν επικεντρώνεται και η Sueddeutsche Zeitung, επίσης ωστόσο επισημαίνοντας πως δεν υπάρχουν πολλές συγκεκριμένες πληροφορίες γύρω από τη νέα πρόταση της Αθήνας. Στην κορυφή της ιστοσελίδας της, η εφημερίδα αναφέρεται στο σχέδιο-όραμα για την Ευρωζώνη, επίσης όμως συσχετίζοντάς το με την τρέχουσα συγκυρία και την ελληνική κρίση -η φωτογραφία που το συνοδεύει είναι ο Γ.Βαρουφάκης καθισμένος στο πάτωμα από την πρόσφατη συνεδρίαση στη Βουλή.

Η γαλλική Monde γράφει πως η Ελλάδα «εντατικοποιεί τις διαβουλεύσεις της πριν την κρίσιμη Σύνοδο της Δευτέρας», λέγοντας πως η Κομισιόν αποτιμά ως θετική βάση τις προτάσεις. Η εφημερίδα αναφέρεται και στο ενδεχόμενο εσωτερικής πολιτικής αβεβαιότητας που θα ακολουθούσε ενδεχόμενη αποτυχία των διαπραγματεύσεων.

Η Figaro από την πλευρά της αναφέρει πως «εάν επιβεβαιωθεί το σενάριο χρεοκοπίας και στη συνέχεια εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, θα δινόταν η απόδειξη πως η Ευρώπη δεν είναι εκείνο το απόρθητο και άτρωτο κάστρο που είχαν φανταστεί οι ιδρυτές της».

Η ιταλική Repubblica, που επίσης αναφέρεται σε «θετικές αντιδράσεις στο νέο σχέδιο Τσίπρα», κάνει μία ανασκόπηση σε μία «κρίση που συνεχίζεται επ' άπειρον» και γράφει σε άρθρο της πως «στο τέλος, η συμφωνία συμφέρει τους πάντες, επειδή ένα Grexit θα ήταν ακριβό και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη».

«Ο συμβιβασμός είναι ίσως ο μοναδικός δρόμος όχι μόνο για τους Ευρωπαίους, αλλά και για τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος αυτές τις ώρες καλείται να δείξει από τι στόφα είναι φτιαγμένος: Να διαλέξει να μετατρέψει τη χώρα σε "άγνωστη γη", εκείνη της δραχμής, με καταστροφικές συνέπειες, ή να αποδεχθεί έναν έντιμο συμβιβασμό» γράφει.

H ισπανική El Pais γράφει επίσης πως «δεν είναι σαφές εάν η πρόταση της Ελλάδας θα είναι επαρκής, ούτε εάν οι εταίροι θα δώσουν σήμα για το χρέος, η συμφωνία παραμένει στην αέρα». Αυτό όμως που θεωρεί σαφές είναι, όπως λέει στον τίτλο της, ότι «Ελλάδα και Ευρώπη βρίσκονται προ μίας Συνόδου που μπορεί να σημαδέψει το μέλλον της ηπείρου».

Επιμέλεια: Β.Ψυχογιός
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου