Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

Μεταξύ δανειστών και εσωκομματικής μειοψηφίας κινείται ο Αλέξης Τσίπρας

metaksu-daneistwn-kai-eswkommatikis-meiopsifias-kineitai-o-aleksis-tsiprasΤις συμπληγάδες των δανειστών στο εξωτερικό και της εσωκομματικής αντιπολίτευσης στο εσωτερικό μέτωπο καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση τις επόμενες 10 ημέρες όπου θα κριθεί το μέλλον της διαπραγμάτευσης και της προοπτικής να συμφωνηθεί μία «κοινά επωφελής λύση» για τη χώρα.
Η κατάσταση είναι οριακή. Πάντως στο μυαλό του Αλέξη Τσίπρα ωριμάζει η σκέψη, αν τελικά η διαπραγμάτευση καταλήξει σε συμφωνία, να στείλει «καθαρό μήνυμα» πολιτικής πειθαρχίας στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν δέχομαι η συμφωνία να περάσει από τη Βουλή με "δανεικές ψήφους"» έλεγε σε συνομιλητές του, εννοώντας τις ψήφους των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Και συνέχισε: «Αν φέρω συμφωνία στη Βουλή, αυτή θα είναι ειλικρινής και επωφελής για το λαό. Αρα δεν δέχομαι αρνητικές ψήφους από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ».

Είναι προφανές ότι στο μυαλό του πρωθυπουργού σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο διαμορφώνεται η ιδέα τον «Γόρδιο δεσμό» να τον λύσουν οι κάλπες, δηλ. η άμεση προσφυγή στο λαό με εκλογές, η οποία θα φέρει και το τελικό ξεκαθάρισμα λογαριασμών με τους «διαφωνούντες».
Στο δίλημμα «δόση ή μισθοί» στην περίπτωση που συνεχιστεί το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις, η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να επιλέξει την καταβολή των μισθών και των συντάξεων, ως όπλο απέναντι στους εταίρους.Στη χθεσινή συνεδρίαση της ΚΕ ο Αλέξης Τσίπρας κατέγραψε οριακή νίκη στην ψήφιση της τελικής απόφασης που περιγράφει τα όρια του έντιμου συμβιβασμού και δίνει το πράσινο φως στην κυβέρνηση να κηρύξει στάση πληρωμών στην περίπτωση που δεν λυθεί το χρηματοδοτικό πρόβλημα της χώρας μέχρι την 5η Ιουνίου οπότε και θα κληθεί η κυβέρνηση να καταβάλει την δόση στο ΔΝΤ.
Ο αν. υπουργός Εξωτερικών και συντονιστής της διαπραγμάτευσηςΕυ. Τσακαλώτος σημείωσε χθες ότι οι δανειστές γνώριζαν από τις 12 Μαΐου ότι η Ελλάδα δεν μπορούσε να πληρώσει την δόση του ΔΝΤ τον περασμένο μήνα μέχρι που συμφωνήθηκε να καταβληθεί από τον ειδικό λογαριασμός της ΤτΕ.

Επίειξη δύναμης από τη μειοψηφία

Η εσωκομματική αντιπολίτευση έκανε μία ηχηρή παρουσία στη χθεσινή συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ στην τελική ψηφοφορία όπου η τροπολογία την οποία κατέθεσε έλαβε 75 ψήφους έναντι 95 μελών της ΚΕ που την καταψήφισαν και ενός λευκού.
Τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας σε συνεργασία με την ΚΟΕ του Ρούντι Ρινάλντι που μετακινήθηκε από το προεδρικό στρατόπεδο όπου είχε ενταχθεί στο συνέδριο, έθεσαν ανοιχτά την προοπτική επιστροφής της χώρας στην δραχμή και παράλληλα έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα στην πλειοψηφία ότι δεν είναι διατεθειμένοι να αποδεχτούν μία συμφωνία που θα συνεχίζει την πολιτική των μνημονίων.
Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση λέγοντας ότι δεν έχει αποφασιστεί η πώληση λιμανιών, αεροδρομίων και δημόσιας περιουσίας ενώ από την άλλη πλευρά η Πρόεδρος της Βουλής Ζ. Κωνσταντοπούλου σημείωσε ότι υπάρχουν εναλλακτικοί δρόμοι και πως η στάση πληρωμών έναντι των δανειστών θα μπορούσε να αποτελέσει επιλογή της κυβέρνησης μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις.
Αριστερή Πλατφόρμα, η τάση της ΚΟΕ αλλά και η παρουσία της Ζ. Κωνσταντοπούλου έκαναν έντονη την παρουσία τους στην χτεσινή συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώνοντας ένα ισχυρό μπλοκ στα «αριστερά» του κόμματος υπερασπιζόμενο τις κόκκινες γραμμές και το προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις στο Brussels group

Την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις στα τεχνικά κλιμάκια στο Brussels Group όπου οι δανειστές πιέζουν για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος και την ανάληψη σκληρών δημοσιονομικών μέτρων που αφορούν τον ΦΠΑ, τον ΕΝΦΙΑ αλλά και τις παρεμβάσεις σε εργασιακά και ασφαλιστικό τα οποία παραμένουν στην ατζέντα των εταίρων.

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα κληθεί σύντομα να λάβει σημαντικές αποφάσεις καθώς έχει επωμιστεί το βάρος της διαπραγμάτευσης και βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με ξένους ηγέτες προκειμένου να επισπευσθεί η συμφωνία με τους δανειστές.
Παρά το γεγονός ότι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα εξέφραζαν την αισιοδοξία ότι τελικά θα επιτευχθεί μία συνολική συμφωνία στην οποία θα προστατεύονται οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης και θα μπαίνουν οι βάσεις για την λύση του χρηματοδοτικού προβλήματος, τα μηνύματα που έρχονται στην χώρα από το εξωτερικό δείχνουν ότι οι εταίροι δεν προτάσσουν την πολιτική λύση που επιθυμεί η ελληνική πλευρά, αλλά εμμένουν στην συμφωνία των τεχνικών κλιμακίων για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος. Η υπόγεια συμμαχία του ΔΝΤ με την Γερμανία και η πίεση στην Ελλάδα με τον έλεγχο της χρηματοδοτικής ροής, δημιουργούν ένα ασφυκτικό πλαίσιο στην ελληνική κυβέρνηση.
Όπως είπε και στην κεντρική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ η χώρα έχει κάνει ήδη αρκετούς συμβιβασμούς αλλά ακόμα και σε αυτό το πεδίο θα πρέπει τελικώς να συνυπολογίσει την αντίδραση της εσωκομματικής αντιπολίτευσης η οποία μέρα με την ημέρα κερδίζει έδαφος στο εσωτερικό του κόμματος υψώνοντας την σημαία της υπεράσπισης των προεκλογικών θέσεων του κυβερνώντος κόμματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου