Παρασκευή 15 Μαΐου 2015

Οι ειδήσεις που αξίζει να διαβάσετε σήμερα Σε Τίτλους

1. Στην  διαβεβαίωση ότι δεν θα υπάρξει απολύτως καμία μεταβολή στους συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά, αυτή την τουριστική περίοδο και μέχρι τον Σεπτέμβριο, προχώρησε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης. Δεσμεύτηκε δε ότι οι όποιες αλλαγές γίνουν θα είναι αντιυφεσιακές. Ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ, μιλώντας από το βήμα του Economist, σημείωσε ακόμη ότι η αποπληρωμή των ομολόγων του Ιουλίου θα μπορούσε να αποπληρωθεί με τη διαμεσολάβηση του ESM και πιθανόν κάποιου swap μεταξύ Ελλάδας και ESM. Για τις διαπραγματεύσεις συνολικά ξεκαθάρισε ότι «δεν υπογράφω συμφωνία που δεν βγαίνει».

2. Το χρονικό της νέας «μονταζιέρας» με τις δηλώσεις Βαρουφάκη. Μονταζιέρα άγνοιας, ανεπάρκειας ή εσκεμμένης παραχάραξης «χτύπησε» ξανά σήμερα στην ομιλία Βαρουφάκη στη Βουλή, παρουσιάζοντας μια πρόταση του υπουργού Οικονομικών για μετακύλιση των ομολόγων της ΕΚΤ ως προαναγγελία... στάσης πληρωμών. Εν τω μεταξύ τη δική της εξήγηση για τη δριμύτατη κριτική που ασκείται στον Ελληνα υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη δίνει η γαλλική εφημερίδα La Tribune σε άρθρο-ανάλυση που υπογράφει ο Romaric Godin. «Εγκλήματα» του το γεγονός ότι «ξέφυγε» από τον δρόμο που είχαν χαράξει οι προκάτοχοι του κι έμεινε πιστός στις θέσεις του, παρά τις πιέσεις. Στόχος δεν είναι ο Βαρουφάκης, αλλά ο συνετισμός της ελληνικής κυβέρνησης συμπαιραίνει ο αρθρογράφος, σχολιάζοντας την στοχευμένη αποδόμηση του Έλληνα υπουργού από τα διεθνή ΜΜΕ.
3. Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια των παιδιών «δεύτερης γενιάς» μεταναστών. Δικαίωμα απόκτησης της ελληνικής ιθαγένειας θα έχουν παιδιά μεταναστών που γεννήθηκαν στην Ελλάδα με την προϋπόθεση της εγγραφής τους στην Α' τάξη Δημοτικού και της συνέχισης παρακολούθησης του σχολείου κατά τον χρόνο υποβολής της δήλωσης, και σε συνδυασμό με τη συνεχή νόμιμη διαμονή του ενός από τους γονείς του για πέντε χρόνια πριν από τη γέννησή του, είναι η κυριότερη καινοτομία που εισάγει το σχέδιο νόμου για την ιθαγένεια των μεταναστών του υπουργείου Εσωτερικών. Η καινοτόμα ρύθμιση αφορά τη λεγόμενη «δεύτερη γενιά», δηλαδή τα γεννημένα στην Ελλάδα παιδιά νόμιμων μεταναστών. Το νομοσχέδιο αναρτήθηκε σήμερα το απόγευμα προς διαβούλευση.
4. Την συγκαλυμμένη απειλή του «Plan Β» για την Ελλάδα κρατά ενεργή το ΔΝΤ, στην τελική και πιο κρίσιμη φάση της διαπραγμάτευσης. Λίγη ώρα πριν από τη συνάντηση Λαγκάρντ - Ντράγκι όπου θα συζητηθεί το ελληνικό ζήτημα, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις επιβεβαίωσε ότι το ΔΝΤ εξετάζει «Plan B» για τη συγκράτηση της κρίσης σε περίπτωση ελληνικής εξόδου από το ευρώ, αν και έσπευσε να τονίσει ότι αυτό δεν είναι το βασικό σενάριο.
5. Ανοιχτές οι συνεδριάσεις της Εξεταστικής για το Μνημόνιο παρά την αντίθεση της ΝΔ και του Ποταμιού. Με διαφωνίες ξεκίνησε η πρώτη συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής της βουλής για τη διερεύνηση και διαλεύκανση των συνθηκών που οδήγησαν την Ελλάδα στο καθεστώς των Μνημονίων. Αιχμή του δόρατος το αν οι συνεδριάσεις θα αναμεταδίδονται ζωντανά ή όχι με ΝΔ και Ποτάμι να εκφράζουν την αντίθεση τους.  Τελικά, ανοιχτές θα είναι οι εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής και θα εξεταστεί εάν είναι δυνατό να μεταδίδεται και από το Διαδίκτυο.
6. Με επιτυχία έχει στέφει μέχρι στιγμής η εφαρμογή της νέας ρύθμισης των 100 δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές φυσικών και νομικών προσώπων.
7. Η απάντηση και η «σύγχυση» του Μιχελογιαννάκη για το AIDS. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, και γιατρός στο επάγγελμα, Γιάννης Μιχελογιαννάκης απάντησε στην κριτική που δέχτηκε από οργανώσεις που ασχολούνται με θέματα HIV/AIDS για δηλώσεις του στον ΣΚΑΙ σχετικά με τη μετάδοση του HIV με το σάλιο και τη «θετική συμβολή των λειψάνων της Αγίας Βαρβάρας».
8. Ήταν ιερόδουλη η Αφροδίτη της Μήλου; Σύμφωνα με την αρχαιολόγο Ελίζαμπεθ Γουέιλαντ Μπάρμπερ, καθηγήτρια  στο Occidental College και ειδική στην αρχαιολογία των υφασμάτων, αυτό θα μπορούσε να είναι ένα ενδεχόμενο. Δείτε την τρισδιάστατη αναπαράσταση του αγάλματος, όπως εκτιμάται πως ήταν στην αρχική του μορφή. 
9. Το βαγόνι της ντροπής: Πρόσφυγες σε συνθήκες ασφυξίας στο τρένο φάντασμα. Δραματικές στιγμές έζησαν 93 πρόσφυγες, ανάμεσά τους 18 ανήλικες και πολλές έγκυες γυναίκες από την Συρία, οι οποίοι εγκλωβίστηκαν την Τετάρτη τα ξημερώματα σε εμπορικό τρένο στην Γευγελή, στην ΠΓΔΜ  χωρίς να μπορούν να πάρουν στην κυριολεξία αέρα. 
10. To Τvxs προτείνει: Οι τρεις καλύτερες ταινίες της εβδομάδας. Λίγες αλλά καλές είναι οι ταινίες που μας επιφυλάσσει η νέα κινηματογραφική εβδομάδα. Ξεχωρίζει η νέα δημιουργία του Ολιβιέ Ασαγιάς, «Τα Σύννεφα του Σιλς Μαρία», με πρωταγωνίστριες τη Ζιλιέτ Μπινός και την Κρίστεν Στιούαρτ. Τριάντα χρόνια μετά την ολοκλήρωση της σχετικής τριλογίας, ο Τζορτζ Μίλερ, επιστρέφει παρέα με τον Τομ Χάρντι, τη Σαρλίζ Θερόν και το εντυπωσιακό «Mad max: Ο Δρόμος της Οργής». Την τριάδα συμπληρώνει το φιλμ του Αμπέλ Φεράρα, «Παζολίνι», με τον Γουίλεμ Νταφόε. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου