Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

Μεταρρυθμίσεις για παραμονή στο ευρώ ζητά η Κομισιόν: Η συμφωνία να εγκριθεί από την ελληνική Βουλή

moscovisi dobrovskis"Για να μείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη χρειαζόμαστε μεταρρυθμίσεις άμεσα" τόνισε ο επίτροπος Μοσκοβισί, την ώρα που ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βαλντις Ντομπρόβσκις τονίζει πως "ο Έλληνας Πρωθυπουργός πρέπει να εξασφαλίσει στήριξη από το Ελληνικό Κοινοβούλιο"

Την προειδοποίηση πως για να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη χρειάζεται άμεσα μεταρρυθμίσεις απηύθυνε ο Επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί, την ίδια στιγμή που ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις δήλωνε στο Bloomberg πως η όποια συμφωνία της Ελλάδας με τους θεσμούς θα πρέπει να εγκριθεί από το Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Μιλώντας στην γαλλική τηλεόραση ο κ. Μοσκοβισί επεσήμανε σε υψηλούς τόνους πως η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να παρουσιάσει σχέδιο μεταρρυθμίσεων για να διασφαλίσει την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη.
«Δεν έχω Plan B. Έχω μόνο Plan A. Και το Plan A είναι η Ελλάδα στην ευρωζώνη. Αλλά για να μείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη χρειαζόμαστε μεταρρυθμίσεις τώρα. Δεν πρέπει να υπεκφεύγουμε», δήλωσε και προσέθεσε: «Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Χρειαζόμαστε ή ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις που ζητάμε».
Στο ίδιο μήκος κύματος ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και αρμόδιος για το ευρώ Επίτροπος Βάλντις Ντομπρόβσκις μιλώντας στο Bloomberg είπε πως ένας τρόπος με τον οποίο ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να δείξει ότι η κυβέρνησή του θα προχωρήσει στην υλοποίηση των υποσχέσεων της θα είναι να εξασφαλίσει στήριξη από το Ελληνικό κοινοβούλιο.
«Θα ήταν ένα ευπρόσδεκτο βήμα αν οι συμφωνημένες προτάσεις για τη μεταρρύθμιση εγκριθούν από τη Βουλή των Ελλήνων χωρίς καθυστέρηση» είπε στο πρακτορείο.
Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει σε κάθε τόνο πως η συμφωνία με τους εταίρους δεν χρειάζεται να περάσει από τη Βουλή, καθώς δεν αποτελεί νεα συμφωνία, αλλά επέκταση της προηγούμενης
Έτινγκερ : «Ο χρόνος εξαντλείται για την Ελλάδα»
Ο χρόνος εξαντλείται για την Ελλάδα, δηλώνει σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Bild ο Γερμανός επίτροπος της Ε.Ε, Γκίντερ Έτινγκερ, εκφράζοντας παράλληλα την απαισιοδοξία του για ενδεχόμενη συμφωνία των Αθηνών με τους ευρωπαίους εταίρους στο Eurogroup της Παρασκευής.
«Δυστυχώς, τις προηγούμενες εβδομάδες η Ελλάδα δεν κατάφερε να κάνει καμία πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα- τους θεσμούς», επισημαίνει στην μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα της Γερμανίας και προσθέτει: «Αντιθέτως, η ελληνική κυβέρνηση δεν δείχνει να είναι συνεργάσιμη με τους εκπροσώπους της Τρόικα , που επισκέπτονται την Αθήνα. Την ίδια στιγμή, οι προσπάθειές της σε ότι αφορά τις μεταρρυθμίσεις είναι μικρές».
Ο Γερμανός επίτροπος της Ε.Ε εμφανίζεται απαισιόδοξος για το ενδεχόμενο συμφωνίας στη Ρίγα της Λετονίας την Παρασκευή με τους Ευρωπαίους εταίρους. «Εφόσον δεν υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, πιθανότατα δεν θα υπάρξει συμφωνία στην επόμενη συνάντηση του Εurogroup στις 24 Απριλίου με την ελληνική κυβέρνηση», υπογραμμίζει.
Εξάλλου, προειδοποιήσεις επί ελληνικού εδάφους αναμένονται και την προσεχή Πέμπτη 23 Απριλίου 2015 από τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπεύθυνο για την απασχόληση, την ανάπτυξη, τις επενδύσεις και την ανταγωνιστικότητα Γίρκι Κατάινεν.
Ο Φιλανδός Επίτροπος θα συνομιλήσει στην Ελλάδα στο αμφιθέατρο του Γαλλικού Ινστιτούτου στην Αθήνα με φοιτητές, εκπροσώπους φορέων και παραγωγικών τάξεων για το νέο επενδυτικό σχέδιο της ΕΕ ύψους 315 δισ. ευρώ, ενώ θα απευθύνει και ομιλία σε εκδήλωση του ΣΕΒ με θέμα «Στροφή στην Ανάπτυξη: ιδιωτικές επενδύσεις για διατηρήσιμες νέες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου