Σάββατο 28 Μαρτίου 2015

"Η δημοκρατική Ευρώπη δεν θα επιλέξει τη ρήξη"

tsiprasΕπιφυλακτική έως αρνητική φέρεται να είναι η στάση απέναντι στις προτάσεης της ελληνικής αντιπροσωπείας στις συνομιλίες στις Βρυξέλλες, την ώρα που σφίγγει ο κλοιός της χρηματοδότησης για την ελληνική κυβέρνηση. "Η δημοκρατική Ευρώπη δεν θα επιλέξει τη ρήξη" δηλώνει στη Real News ο Πρωθυπουργός και στέλνει αυστηρό μήνυμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε εξαιρετικά βαρύ κλίμα και με την στάση των συνομιλητών να μην προδιοαγράφεται σε καμία περίπτωση θετική ή συγκαταβατική έναντι της ελληνικής ομάδας διοαπραγμάτευσης, ξεκίνησαν σύμφωνα με πληροφορίες οι επαφές του Brussels Group, νωρίτερα το Σάββατο.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η συζήτηση είναι εξαιρετικά δύσκολη και οι ελληνικές προτάσεις δεν γίνονται αποδεκτές ούτε καν στη βάση τους, πόσο μάλλον στις λεπτομέρειες.
Πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου τονίζουν ακόμη ότι το πρόγραμμα είναι επεξεργασμένο και κοστολογημένο, προβλέποντας για το 2015 πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ, ενώ θα επιτρέψει θετικό ρυθμό ανάπτυξης, ο οποίος εκτιμάται ότι θα φτάσει το 1,4%.
Επίσης, διαβεβαιώνουν ότι οι μεταρρυθμίσεις για πρώτη φορά δεν θα οδηγήσουν στα ταμεία τους «συνήθεις υπόπτους», αλλά θα πληρώσουν επιτέλους οι έχοντες και κατέχοντες.
Η ελληνική πλευρά συμμετέχει στη συζήτηση του Brussels Group με τους Γ.Χουλιαράκη, Ν.Θεοχαράκη και την Ελενα Παναρίτη.
Στην Αθήνα και στις Βρυξέλλες ελληνικές πηγές εκτιμούν ότι ακόμη και η υποβάθμιση της Fitch είναι μία «ύποπτη εξέλιξη», ειδικώς επειδή έρχεται στην συγκεκριμένη χρονική στιγμή και αμέσως πριν τις συνομιλίες στο Eurogroup.
Υπό τις συνθήκες αυτές, οι διαπραγματεύσεις είναι φανερό πως διεξάγονται σε έναν ασφυκτικό κλοιό για την ελληνική κυβέρνηση, η οποία έως τις αρχές της εβδομάδας θα πρέπει να έχει λάβει τις αποφάσεις της, καθώς το πρόβλημα της ρευστότητας γίνεται πιεστικό.
Σε αυτήν την ατμόσφαιρα, ο Πρωθυπουργός συγκαλεί το απόγευμα της Κυριακής το κυβερνητικό συμβούλιο, ενώ σε συνέντευξή του στη Real News που θα δημοσιευτεί την Κυριακή, ο Αλέξης Τσίπρας υπογραμμίζει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να υπογραφεί τρίτο Μνημόνιο, ενώ εκφράζει την πεποίθησή του ότι «η δημοκρατική Ευρώπη δεν θα επιλέξει τη ρήξη».
Ο Πρωθυπουργός δίνει έμφαση στις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης που είναι: «όχι σε περικοπές μισθών-συντάξεων και σε απελευθέρωση των μαζικών απολύσεων».
Παράλληλα, επισημαίνει λέει: «Η συμφωνία του Ιουνίου δεν μπορεί παρά να αφορά και την αλλαγή των όρων για την αποπληρωμή του χρέους, καθώς και την απομείωσή του». Επίσης αποκαλύπτει: «Έχουμε ήδη εκκινήσει διαδικασίες έρευνας των διάφορων λιστών μεγαλοκαταθετών, ερευνούμε ύποπτες συμβάσεις, ενώ μια από τις προτεραιότητες μας το επόμενο διάστημα είναι η εκκίνηση και ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τις ραδιοτηλεοπτικές άδειες».
Ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στα εσωκομματικά διευκρινίζει: «Αν υπάρξουν στελέχη στο μέλλον που θα βάλουν το προσωπικό τους πολιτικό συμφέρον πάνω από τα συμφέροντα της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, τότε αυτό δεν πρόκειται να γίνει ανεκτό».
Τη Δευτέρα θα συνεδριάσει το EuroWorking Group, όπου πρέπει να δοθεί το οριστικό «ΟΚ» για την λίστα.
Η λίστα κλείδωσε νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής, στην τελική σύσκεψη που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Στην κατάρτιση της λίστας συμμετείχαν ομάδα του υπουργείου Οικονομικών, ομάδα από την αντιπροεδρία της κυβέρνησης και συνεργάτες του Ευκλείδη Τσακαλώτου, όλοι υπό την εποπτεία του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης Νίκου Σαγιά.
Πηγή: tanea.gr. tovima.gr , ysterografa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου