Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015

‘Εκτός’ ποσοτικής χαλάρωσης άφησε ο Ντράγκι τα ελληνικά ομόλογα:Δεν ικανοποιούν τα επενδυτικά στάνταρ-Αγορά μόνο με νέο πρόγραμμα

draghiΣοκ για την ελληνική κυβέρνηση καθώς ο επικεφαλής της ΕΚΤ απαγόρευσε την άμεση ή έμμεση χρηματοδότηση της Ελλάδας. Οι τρεις λόγοι για το «μαύρο» στην ελληνική οικονομία. 1,14 τρις ευρώ μοιράζει η ΕΚΤ, 60 δις στην αγορά ομολόγων από 9 Μαρτίου έως το Σεπτέμβριο του 2016. «Όχι» και στην αύξηση του ορίου για την έκδοση εντόκων γραμματίων: «Δεν είμαστε πολιτικός οργανισμός για να χρηματοδοτούμε κυβερνήσεις».

Εκτός του προγράμματος “μαμούθ”οικονομικής ρευστότητας στην Ευρωζώνη άφησε ο Μάριο Ντράγκι την Ελλάδα: “Οι κανόνες της ΕΚΤ απαγορεύουν την άμεση ή έμμεση χρηματοδότηση της Ελλάδας, καθώς τα ελληνικά ομόλογα δεν τηρούν τα standards για την αγορά” δήλωσε ο Ιταλός διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, ο οποίος επεσήμανε ότι το ρευστό θα αρχίσει να ρέει από την Ελλάδα μόνο μετά από αξιολόγηση.”
“Έχουμε τρεις ορισμένους λόγους” δήλωσε ο Ιταλός τραπεζίτης για τους οποίους δεν προχωράμε τώρα στην αγορά ελληνικών ομολόγων. Ο δανεισμός προς την ελληνική πλευρά αγγίζει τα 100 δις και το 168% του ελληνικού ΑΕΠ. Είμαστε οι πρώτοι που ευχόμαστε να ξαναρχίσει η χρηματοδότηση της Ελλάδας.Προϋπόθεση η επιτυχής αξιολόγηση του προγράμματος”
Μάλιστα, συμπλήρωσε ότι “υπάρχει όριο 33% στις αγορές ομολόγων, μόλις η Ελλάδα αποπληρώσει τα ομόλογα Ιουλίου, τότε θα εξετάσουμε νέα αγορά μέσω νέου προγράμματος.
Πάντως ο κορυφαίος τραπεζίτης υπεραμύνθηκε της απόφασης να μην εγκρίνει τα ελληνικά ομόλογα. Σε ερώτηση για το αν είναι ασφαλείς οι ελληνικές τράπεζες, ο Μάριο Ντράγκι τόνισε ότι «η χρηματοδότηση στην Ελλάδα είναι η υψηλότερη στην ευρωζώνη. Το τελευταίο που μπορεί να ειπωθεί είναι ότι η ΕΚΤ δεν υποστηρίζει την Ελλάδα. Σε μεγάλο βαθμό αν υπάρχει συμφωνία για το προγραμμα, τότε αλλάζει όλη η οπτική και θα υπήρχαν αποφάσεις με μεγαλύτερο όφελος για την Ελλάδα. Όταν μια χώρα είναι σε προγραμμα και αποκατασταθεί η πρόσβαση στις αγορές, κυρίως, οι χρηματοδοτικές ανησυχίες θα εξαφανίζονταν. Εφόσον η χώρα θα μπορούσε να βρει χρηματοδότηση μόνη της. Η ευελιξία θα επανέλθει μέσα από την συμφωνία που θα κάνει η Ελλάδα με τα αλλά μέλη του Eurogroup».
Και συνέχισε: «Λέμε με ασφάλεια ότι οι αποφάσεις μας σταμάτησαν μια μείωση στις πληθωριστικές προγνώσεις όπως έγιναν προβάλει έχει. Αληθεύει ότι αυτές βασίζονται στις τιμές του πετρελαίου αλλά και πάλι το κλείσιμο το παραγωγικού κενού το βλέπουμε να συμβαίνει απλό τώρα μέχρι το 2017. Το πραγματικό εισόδημα τυγχάνει στήριγμα και μέσα από τις αποφάσεις που παίρνουμε. Αυτές έχουν μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο δευτερογενών επιπτώσεων της τιμής του πετρελαίου πει του πληθωρισμού. Το είχαμε συζητήσει και παλαιότερα αυτό».
«Για το αν υπάρχει ρίσκο αν σε μεγάλες χώρες της ΕΕ δοθεί μεγαλύτερη ευελιξία κυρίως όσον αφορά στις δαπάνες. Αυξήσαμε το ELA σήμερα κατά 500 εκατ. Η απόφαση για τερματισμό του είναι απόφαση βάσει των κανονισμών μας. Αλλά οι συνθήκες δεν υπάρχουν στην Ελλάδα. Οι ελληνικές τράπεζες είναι βιώσιμες και αυτά είναι θετικά. Πολλά έχουν γίνει και πολλά θετικά σε αυτό τον τομέα. Η επικοινωνία μεταξύ μας είναι ουσιώδης. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να διατηρήσουμε τη βιωσιμότητα των ελληνικών τραπεζών για αυτό και ζητήσαμε την αναχρηματοδότηση τους» συμπλήρωσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ.
Μάλιστα, ο Μάριο Ντράγκι τόνισε ότι η «πλήρης υιοθέτηση των μέτρων προσαρμογής και των συμφωνηθέντων είναι μέσα στα πλαίσια των όσων ζητούμε για το πρόγραμμα. Οι χώρες όπως η Κύπρος που είναι στο πρόγραμμα πρέπει να έχουν θετική αξιολόγηση από την τρόικα».
Τον λόγο πήρε η Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, η Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, η οποία τόνισε ότι «οι αποφάσεις που λήφθηκαν τον Μάρτιο του 2013 ήταν επώδυνες αλλά τότε δεν υπήρχε άλλος τρόπος. Έπρεπε να είχαμε μέτρα πριν φτάσουμε εκεί. Οι κεφαλαιακοί έλεγχοι ήταν αναγκαίοι αλλά ήταν μια απόφαση που πάρθηκε από τον ΥΠΟΙΚ σε συνδυασμό με τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας. Οι οποίοι περιορισμοί υπάρχουν σήμερα αναμένεται να αρθούν σύντομα»
«Πιστεύουμε και περιμένουμε ότι το εμπόδιο που υπάρχει για την ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης που είναι το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις θα αρθεί σύντομα για να εισέλθει και η Κύπρος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης», συνέχισε.
Η Χρυσταλλα Γιωρκατζη εξήγησε ότι η πέμπτη αξιολόγηση δεν έχει ολοκληρωθεί εφόσον ο νόμος για τις εκποιήσεις δεν έχει τεθεί σε λειτουργία: «Θα έχουμε ωφέλειες από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, και μπορούμε να αντλήσουμε μέχρι και 500 εκατ., όταν θα έχουμε θετική αξιολόγηση από την τρόικα. Θα έχει πολλά πλεονεκτήματα για την Κύπρο, θα πιέσει προς τα κάτω τα επιτόκια και το δανεισμό με επίσης χαμηλά επιτόκια», για να την απαντήσει ο Ντράγκι: «Έχουμε ως κανόνα να μην δεχόμαστε ομόλογα κάτω ενός επιπέδου. Αυτό που μπορώ να πω ότι τα μέτρα νομισματικής πολιτικής που αποφασίσαμε τον Ιανουαρίου θα πρέπει να υπάρχουν ισχυρές μεταρρυθμίσεις για να λάβουν χώρα. Διαφορετικά δεν υπάρχει κίνητρο για να λάβουν χώρα. Λέω ότι εκ μέρους μας θα πάρει περισσότερο αν δεν υπάρχουν μεταρρυθμίσεις να πετύχουμε τα αναμενόμενα όπως αυτά έχουν ανακοινωθεί».
Νωρίτερα, ο Ντράγκι ανακοίνωσε ότι η αγορά των ομολόγων θα ξεκινήσει από τις 9 Μαρτίου και θα διαρκέσει ως τον προσεχή Σεπτέμβριο. Η ΕΚΤ θα προχωρά σε αγορές ομολόγων 60 δισ. ευρώ μηνιαίως.
Παράλληλα, άφησε αμετάβλήτα στο 0,05% τα επιτόκια.
Ο Ντράγκι προέβλεψε ότι θα υπάρξει διεύρυνση της οικονομικής ανάπτυξης. Το 2015 η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη θα ανέλθει στο 1,5% (από 1% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη), ενώ το 2016 θα φτάσει στο 1,9% (από 1,5% της προηγούμενης πρόβλεψης).
Στόχος του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης είναι να αντιμετωπισθεί ο αποπληθωρισμός στην ευρωζώνη, που θεωρείται υπαίτιος για την παράταση της ύφεσης και την αύξηση της ανεργίας.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου ο Ντράγκι, οι αγορές κρατικών ομολόγων θα συνεχιστούν με κριτήριο την πορεία του πληθωρισμού, με τον στόχο του δείκτη να παραμένει κάτω αλλά πλησίον του 2%.
Αμετάβλητα στα ιστορικά χαμηλά του 0,05% τα επιτόκια του ευρώ
Αμετάβλητα στα ιστορικά χαμηλά τους διατήρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τα επιτόκια του ευρώ,
κατά τη σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου στη Λευκωσία. Συγκεκριμένα, το επιτόκιο για πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης του ευρωσυστήματος παραμένει στο επίπεδο του 0,05%.
Το επιτόκιο διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης, με το οποίο οι τράπεζες δανείζονται από την ΕΚΤ, παραμένει στο 0,30%.
Το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων παραμένει σε αρνητικά επίπεδα, στο -0,20%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου