Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

Φαήλος και Νίκος Κοτζιάς: ένα ζευγάρι με... προϊστορία

failos-kai-nikos-kotzias-ena-zeugari-me-proistoriaΤι σχέση μπορεί να έχει ο Φαήλος Κρανιδιώτης, ο γνωστός σκληρός δεξιός με τις υπερεθνικές απόψεις με το νέο υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, το άλλοτε σκληρό στέλεχος του ΚΚΕ με εθνικοπατριωτικές θέσεις; Και οι δυο ξεκινάνε από διαφορετική όχθη, αλλά κινούνται στο λεγόμενο ποτάμι των πατριωτικών δυνάμεων, τόσο εκ δεξιών όσο και εξ αριστερών με συγκεκριμένη θεωρία για την θέση της χώρας έναντι των πιστωτών, της Ε.Ε., των ΗΠΑ και της Ρωσίας.

Πολλούς ξάφνιασε η ανοικτή υποστήριξη που έδωσε χθες ο δικηγόρος Κρανιδιώτης, πρόεδρος του εθνικοπατριωτικού «Δικτύου 21», μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ και υποψήφιος βουλευτής, αλλά και στενός προσωπικός και πολιτικός φίλος του Αντώνη Σαμαρά στον Ν. Κοτζιά. Οι δυο τους είχαν κοινές θέσεις για το Κυπριακό και τάχθηκαν κατά του σχεδίου Ανάν.
Αυτό επικαλέστηκε χθες ο Φ. Κρανιδιώτης, τονίζοντας ότι είναι πατριώτης, ενώ την ίδια στιγμή άρχισαν διάφορα σάιτ και μπλογκ να αναφέρουν (σ.σ. υπήρχε και φωτογραφία από το Πανεπιστήμιο Πειραιά τον Απρίλιο του 2013) από συνάντησή του και συνομιλία του με τον θεωρητικό του Ρώσου Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, τον σκληροπυρηνικό Αλεξάντερ Ντούγκιν (σ.σ. είχε συναντήσει στη Μόσχα και στελέχη της Χρυσής Αυγής, απεσταλμένους του Νίκου Μιχαλολιάκου), τον εμπνευστή της λεγόμενης «τέταρτης θεωρίας» που ακολουθεί το Κρεμλίνο.
«Ένα σύστημα υπηρεσιών, εδώ και στο εξωτερικό, κατασκευάζει κάθε είδους συνωμοσίες. Παιδιά δεν μασάω. Δεν πρόκειται να υποκλιθώ στα αφεντικά σας» ήταν η αντίδραση του Ν. Κοτζιά το βράδυ της Τετάρτης, όταν είχαν πολλαπλασιαστεί τα σχόλια στο διαδίκτυο από πολλούς, όπως και ο Αδωνις Γεωργιάδης.
«Σύστημα εξάρτησης ήδη ενοχλείται από δημοκρατική εξωτερική πολιτική. Βρίζει ασύστολα. Επιδιώκει με πολυειδή ψεύδη να καλύψει το ραγιαδισμό του» συνέχισε ο υπουργός Εξωτερικών, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να διαφοροποιηθεί από την Ε.Ε. στο θέμα των κυρώσεων έναντι της Ρωσίας για την Ουκρανία.
Οι δυο τους γνωρίζονται πολλά χρόνια και μάλιστα ο Φ. Κρανιδιώτης τον Απρίλιο του 2011, ήταν δικηγόρος του Ν. Κοτζιά σε αγωγή που είχε καταθέσει εναντίον της Athens Review of Books εξαιτίας ενός άρθρου του Ανδρέα Παππά που τον χαρακτήριζε «γκαουλάιτερ του σταλινισμού».
Κατά καιρούς ο Φ. Κρανιδιώτης τον έχει υπερασπιστεί με φράσεις όπως: «Ο Κοτζιάς έχει δυο ελαττώματα: ελληνοκεντρική ρεαλιστική άποψη και δύσκαμπτη μέση. Ο Κοτζιάς, παίδες, δεν είναι τυχαία περίπτωση. Εχει συγκρότηση, πατριωτικό πυρήνα και καθαρό μυαλό».
Πολλοί θυμούνται ότι ο Ν. Κοτζιάς, άλλοτε «θεωρητικός» του ΚΚΕ, είχε μιλήσει θετικά όταν εξελέγη ο Αντ. Σαμαράς στην ηγεσία της ΝΔ, λέγοντας το 2010, την εποχή του αντιμνημονιακού αγώνα της ΝΔ, ότι τον πολεμάνε, «διότι θέλουν να εξασφαλίσουν χρόνο και ηρεμία στην πολιτική σκηνή προκειμένου να διασφαλίσουν τη λεηλασία των 50 και άλλων τινών δισεκατομμυρίων που η κυβέρνηση τους κάνει δώρο».
Τα τελευταία χρόνια ήταν λάβρος κατά του μνημονίου, ενώ και ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και νυν υπουργός Εξωτερικών Πάνος Καμμένος έχει άριστη άποψη για τον Ν. Κοτζιά, τον οποίο θεωρεί έντιμο πατριώτη.
Ήδη, ο Ν. Κοτζιάς έχει γίνει αφιέρωμα σε πολλά ξένα ΜΜΕ για τις θέσεις του…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου