Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2014

Με το εκλογικό κάλεσμα που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας από τον Κεραμεικό εγκαινίασε χτες την προεκλογική εκστρατεία του ΣΥΡΙΖΑ. Διαβάστε στο ρεπορτάζ του news247 πώς αλλά και πότε θα συγκροτηθούν τα ψηφοδέλτια του κόμματος

Δυο είναι τα ζητήματα τα οποία στην Κουμουνδούρου θέλουν να ολοκληρώσουν το συντομότερο δυνατόν, προκειμένου να μπορέσουν να αφοσιωθούν χωρίς «βαρίδια» στην προεκλογική εκστρατεία του κόμματος:  οι συμμαχίες και η συγκρότηση των ψηφοδελτίων.
Για τις συνεργασίες που θα επιλέξει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ το στίγμα έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του τονίζοντας πως καλοδεχούμενοι είναι όσοι αποδέχονται το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, αλλά και τη δέσμευση του κόμματος για ουσιαστική και σκληρή διαπραγμάτευση.
Ωστόσο ξεκαθάρισε πως οι σύμμαχοι θα διεκδικήσουν την κρίση του λαού στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ και πως όσοι συνεργαστούν δεν θα λάβουν εκλόγιμες θέσεις στο ψηφοδέλτιο της επικρατείας.
Οι συμμαχίες που θα επιλέξει να κάνει τελικά η Κουμουνδούρου συνδέονται άρρηκτα και με τα ψηφοδέλτια που θα καταρτίσει το κόμμα, με κορυφαίο στέλεχος να τονίζει πως «είναι πολλές οι διαθέσιμες δυνάμεις που θα συνταχθούν στο κίνημα ανατροπής και στην προσπάθεια του κόμματος να αντιπροσωπεύονται όλες οι κοινωνικές δυνάμεις».
Οι τελικές αποφάσεις για την συμπόρευση ΣΥΡΙΖΑ – ΔΗΜΑΡ θα παρθούν μετά τις συνεδριάσεις των Κεντρικών Επιτροπών των δυο κομμάτων στις 3-4 Ιανουαρίου, ενώ θα καθοριστεί και το πολυαναμενόμενο ραντεβού του Αλέξη Τσίπρα με τον Φώτη Κουβέλη. Στην Αγίου Κωνσταντίνου μετά τη χθεσινή απόφαση των οργάνων θα συγκληθεί και το Διαρκές Συνέδριο του κόμματος.
Καλά πληροφορημένες πηγές του news247 τονίζουν πως οι νομαρχιακές επιτροπές οφείλουν να συμπεριλάβουν στις προτάσεις που θα καταθέσουν τους ήδη εκλεγμένους βουλευτές, ενώ θα πρέπει να υπάρχει και ποσόστωση στον αριθμό των γυναικών (π.χ. για περιφέρεια με 2 έδρες με 4 υποψήφιους, τουλάχιστον 1 γυναίκα).
Οι νομαρχιακές επιτροπές, που πρέπει να έχουν καταλήξει στα ονόματα μέχρι τις 7 Ιανουαρίου έχουν δικαίωμα να προτείνουν προς την επιτροπή ψηφοδελτίων έως και διπλάσιο από τον τελικό αριθμό υποψήφιων. Υπόψη θα πρέπει να ληφθούν, μεταξύ άλλων, οι κοινωνικές, κινηματικές, αλλά και οι ηλικιακές εκπροσωπήσεις των υποψηφίων βουλευτών.
Στόχος της Κουμουνδούρου, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι οι υποψηφιότητες για τις μεγάλες περιφέρειες Αθήνας και Θεσσαλονίκης να έχουν αποφασισθεί εγκαίρως, ώστε η επιτροπή ψηφοδελτίων να έχει συγκροτήσει την πρόταση μέχρι τις 6 του άλλου μήνα, για διαβούλευση στις νομαρχιακές, προκειμένου στη συνέχεια να υπάρξει η τελική εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας προς την Κεντρική Επιτροπή. Στον ΣΥΡΙΖΑ θέλουν έως τις 8 Ιανουαρίου να έχουν «κλειδώσει» οι υποψηφιότητες, αλλά και το ψηφοδέλτιο επικρατείας.
Ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία για τη συγκρότηση των εκλογικών κέντρων, ενώ έχουν μπει στο τραπέζι οι προτάσεις για τις ημερομηνίες των κεντρικών συγκεντρώσεων.
Με τις εκλογικές μηχανές να δουλεύουν στο φουλ, στις 11 το πρωί συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος με ανοιχτό το ενδεχόμενο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να προχωρήσει ακόμα και σε διαρκές συνέδριο προκειμένου να καθοριστεί σε μια πιο διευρυμένη βάση το θέμα των συνεργασιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου