Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2014

«Η Ελλάδα, εκ νέου, στα πρόθυρα του χάους»

Liberation: «Η Ελλάδα, εκ νέου, στα πρόθυρα του χάους»«Απειλούμενη από τις αγορές, που ανησυχούν για πιθανή άνοδο στην εξουσία της ριζοσπαστικής αριστεράς του ΣΥΡΙΖΑ, η χώρα κινδυνεύει να γνωρίσει εκ νέου την αστάθεια, παρασύροντας μαζί της και την Ευρωζώνη» υποστηρίζει σε άρθρο της με τίτλο «Η Ελλάδα εκ νέου στα πρόθυρα του χάους» η γαλλική εφημερίδα Liberation.
Είχε κάνει πρόοδο η Ελλάδα
Ο αρθρογράφος Ζαν Κατρεμέρ αναφέρει ότι οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις δεν αντικατοπτρίζουν απαραίτητα την οικονομική πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην Ελλάδα. Επικαλούμενος ευρωπαίο διπλωμάτη που υπηρετεί στην Αθήνα, αναφέρει ότι «όλα φαίνονταν να πηγαίνουν καλά. Μετά από έξι χρόνια ύφεσης, το 2014 τελειώνει με ανάπτυξη 0,6% και περίμενε ανάπτυξη 2,6% το 2015, το μεγαλύτερο ποσοστό στην ευρωζώνη. Η ανεργία γνώρισε, συνεχίζει ο ευρωπαίος διπλωμάτης, μια μικρή υποχώρηση και για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, θα υπάρξει προϋπολογιστικό πλεόνασμα της τάξης του 3% του ΑΕΠ, πέραν της εξυπηρέτησης του χρέους»!

Σύμφωνα με το δημοσίευμα «οι αγορές έχουν ψηφίσει: Η Ελλάδα δεν είναι καθόλου έτοιμη να πετάξει με τα δικά της φτερά, πέντε χρόνια μετά τη βοήθεια από την Ευρώπη και το ΔΝΤ (...) σε αντίθεση με τις άλλες χώρες, την Ισπανία, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία». Προσθέτει επίσης ότι η επικοινωνία ανάμεσα στην Αθήνα και στην τρόικα φάνηκε να χάνεται όταν η δεύτερη πίεσε για νέα σκληρά μέτρα λιτότητας θέτοντάς τα ως προϋπόθεση για την χορήγηση της τελευταίας δόσης του προγράμματος.
Μετά από το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας φαίνεται, όπως σημειώνει ο αρθρογράφος, η προοπτική της διενέργειας πρόωρων εκλογών να έρχεται πιο κοντά από ποτέ. Και μαζί με αυτήν το ενδεχόμενο εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως σημειώνει το δημοσίευμα οι ευρωπαϊκές Αρχές, όπως και οι αγορές, αντιμετωπίζουν την ιδέα του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία ως «σκιάχτρο» που προκαλεί φόβο, γι' αυτό και το τελευταίο δεκαπενθήμερο εκτοξεύθηκαν στα ύψη τα επιτόκια δανεισμού για τα ελληνικά ομόλογα δεκαετίας (...) και άρχισε η φυγή κεφαλαίων από τη χώρα.
Στις Βρυξέλλες, έχουν συνειδητοποιήσει ότι το ελληνικό χρέος (το οποίο κατά κύριο λόγο βρίσκεται στα χέρια της ευρωζώνης, της ΕΚΤ κα το ευρωπαϊκού μηχανισμού σταθερότητας) κινείται σε μη ανεκτά επίπεδα (στο 117% του ΑΕΠ), κάτι που υποχρεώνει την Ελλάδα «να θυσιάσει το 5% του ΑΕΠ της για να εξυπηρετήσει το χρέος» εξηγεί μιλώντας στην Liberation ο Γιώργος Σταθάκης, που θεωρείται μελλοντικός υπουργός Οικονομικών μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. «Το περισσότερο, θα μπορούσαμε να αφιερώσουμε 2% , ένα επίπεδο που οι αγορές βρίσκουν κανονικό» προσθέτει. Ωστόσο η ελάφρυνση του χρέους είναι πολύ πιο απλή όταν λέγεται παρά όταν γίνεται, λαμβάνοντας υπ' όψιν την αυστηρότητα του Βερολίνου ως προς το συγκεκριμένο θέμα.
Οι αιτίες
Στην προσπάθεια αναζήτησης των αιτιών και ύστερα από συζητήσεις με ευρωπαίους διπλωμάτες, ο Ζαν Κατρεμέρ επισημαίνει τρία στοιχεία: Εκτιμά ότι «βιάστηκε ο πρωθυπουργός να φωνάξει "νίκη" από το καλοκαίρι, διαβεβαιώνοντας ότι έως το τέλος του χρόνου θα έφευγε η τρόικα, (...) νομίζοντας ότι μπορούσε να σταματήσει τις μεταρρυθμίσεις και να επανέλθει στην άσκηση πολιτικής, όπως παλιά».
Επίσης, ο αρθρογράφος επικαλούμενος εκτιμήσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, αξιολογεί ως «λάθος» το γεγονός ότι -όπως λέει- «τον Ιούνιο, την επομένη της νίκης του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές, απομακρύνθηκαν από την κυβέρνηση ορισμένοι μεταρρυθμιστές υπουργοί και αντικαταστάθηκαν από ανίκανους λαϊκιστές της ΝΔ, με βασική αποστολή την παρουσία τους στα τηλεπαράθυρα αντικρούοντας τους εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ».
Το τρίτο και σημαντικότερο στοιχείο, κατά την άποψη του δημοσιογράφου, που συνέβαλε στην αλλαγή διαθέσεων των Ευρωπαίων, είναι ότι η Ελλάδα δεν τήρησε τις υποσχέσεις της σχετικά με «το πρόγραμμα ανάπτυξης» για το οποίο είχε δεσμευθεί στο Eurogroup της 5ης Μαΐου. Ειδικότερα, το δημοσίευμα αναφέρει ότι «η ιδέα της Κομισιόν ήταν να δεσμευτεί η Ελλάδα από μόνη της σε ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων, το οποίο θα αντιμετωπιζόταν ως λιγότερο παρεμβατικό από εκείνο της τρόικας. Σε αντάλλαγμα, η Ευρωζώνη θα ελάφρυνε σταδιακά το δημόσιο χρέος, ανάλογα με την υλοποίηση των μέτρων. Ένα είδος "haircut κοινή συναινέσει". Η δέσμευση της Ελλάδας ήταν να παρουσιάσει τον Σεπτέμβριο ένα σχέδιο δράσης με προσδιορισμένα χρονικά όρια, πράγμα που δεν έκανε. Αυτό ήταν αναμφισβήτητα το σοβαρότερο λάθος» λέει ο Κατρεμέρ και αιτιολογεί: «Έτσι δόθηκε η εντύπωση ότι τελικά οι Έλληνες είναι ανίκανοι να τηρήσουν τον λόγο τους και εάν απομακρυνθεί η τρόικα, θα ξαναρχίσουν όπως πριν».
Και ευρωπαϊκή δυσφορία με το ΔΝΤ
Τέλος το άρθρο αφήνει να εννοηθεί ότι υπάρχουν διαφωνίες ανάμεσα στις Βρυξέλλες και στο ΔΝΤ ως προς το ελληνικό ζήτημα και την αντιμετώπισή του. «Οι ιδεολόγοι του ΔΝΤ απαιτούν πάντα επιπλέον περικοπές στον προϋπολογισμό παρά το ότι δεν είναι πλέον ανεκτές από τον ελληνικό λαό και το ότι δεν υπάρχει πια πολιτική πλειοψηφία στο κοινοβούλιο για να τις ψηφίσει», εμφανίζεται να τονίζει στον Κατρεμέρ εμφανώς εκνευρισμένος ευρωπαίους αξιωματούχος. «Θα έπρατταν καλύτερα αν επικέντρωναν το ενδιαφέρον τους στην μεταρρύθμιση του κρατικού μηχανισμού».
Πηγή: Liberation

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου