Τετάρτη, 26 Νοεμβρίου 2014

Χωρίς συμφωνία έκλεισαν οι διαπραγματεύσεις στο Παρίσι - Η τρόικα απέρριψε τις ελληνικές προτάσεις Πηγή: Χωρίς συμφωνία έκλεισαν οι διαπραγματεύσεις στο Παρίσι - Η τρόικα απέρριψε τις ελληνικές προτάσεις

Το δημοσιονομικό κενό του 2015, το έλλειμμα δηλαδή που οι δανειστές προβλέπουν ότι θα δημιουργηθεί το επόμενο έτος, ναρκοθέτησε τις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την Τρόικα στο Παρίσι, αποτρέποντας την επίτευξη συμφωνίας για την έκθεση αξιολόγησης και την «επόμενη μέρα».
Οι πιστωτές υπολογίζουν το δημοσιονομικό κενό για το νέο χρόνο στα 2,5 δισ. ευρώ και επισημαίνουν ότι το κενό δεν κλείνει με τα μέτρα που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση. «Δεν θέλουν να συμφωνήσουν χωρίς τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι θα ληφθούν νέα μέτρα», λέει κυβερνητική πηγή επισημαίνοντας ότι το κλιμάκιο της Τρόικας άσκησε αφόρητες πιέσεις για το δημοσιονομικό κενό.
Σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο της ελληνικής κυβέρνησης, το οποίο έκανε δηλώσεις μετά το τέλος της συνάντησης, δεν έχει οριστεί ημερομηνία επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα, αλλά θα υπάρξει σύντομα απόφαση για το συγκεκριμένο θέμα. Προσέθεσε ακόμη ότι έγινε το πρώτο σημαντικό βήμα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, με το δημοσιονομικό κενό να αποτελεί το βασικό ζήτημα το οποίο συζητήθηκε.
Επίσης  φαίνεται ότι αυξάνεται η πιθανότητα η αξιολόγηση να μην ολοκληρωθεί έως τις 8 Δεκεμβρίου, καθώς η διαπραγμάτευση καθίσταται όλο και πιο δύσκολη.
«Είχαμε έντονες και εποικοδομητικές συζητήσεις οι οποίες θα συνεχιστούν», αρκέστηκε να δηλώσει μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων ο Ντέκλαν Κοστέλο, επικεφαλής του κλιμακίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Τρόικα.
Στο μεταξύ, αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε σύμφωνα  με το Reuters, ότι οι συζητήσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές δεν κατάφεραν να επιλύσουν τις μεταξύ τους διαφορές για το δημοσιονομικό κενό του 2015, το οποίο χαρακτήρισε ως το Νο1 θέμα των διαπραγματεύσεων.
Επιπλέον, σύμφωνα με το Reuters, ο ίδιος αξιωματούχος αναφέρει ότι "δεν έγινε καμία συζήτηση για παράταση του προγράμματος μετά το τέλος του έτους" και πρόσθεσε  ότι δεν έχει συμφωνηθεί ακόμα η ημερομηνία επιστροφής των επιθεωρητών της τρόικας στην Αθήνα.
Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, τα πράγματα φαίνεται να είναι καλύτερα στο μέτωπο των εργασιακών, του ασφαλιστικού και των περικοπών στο Δημόσιο. Όπως ανέφερε υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή: «Στο Παρίσι μπήκε ένα πετραδάκι, που ήταν όμως σημαντικό βήμα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης».
Ακόμη, προέβλεψε ότι σύντομα θα οριστεί ημερομηνία επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα, χωρίς να επιβεβαιώνει πάντως αν θα είναι αυτή η 1η Δεκεμβρίου.
Όπως είναι φανερό, όλο το θέμα είναι το έλλειμμα για το 2015 το οποίο οι δανειστές υπολογίζουν περίπου στα 2,5 δισ.ευρώ. Η Αθήνα υποβαθμίζει το δημοσιονομικό κενό σε περίπου 350 εκατ. ευρώ και θεωρεί ότι καλύπτονται χωρίς να χρειαστεί η επιβολή νέων μέτρων το 2015. Τα επιχειρήματα της ομάδας Χαρδούβελη, όπως ότι θα επιτευχθούν καλύτερα έσοδα από την ρύθμιση για τακτοποίηση αυθαιρέτων (μετά και την ευνοϊκή για την κυβέρνηση δικαστική έκβαση) αλλά και μεγαλύτερα από όσα υπολογίζει η Τρόικα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ και λόγω της Ανάπτυξης, δεν πείθουν τους δανειστές.
Η Τρόικα, όπως λένε ενημερωμένες πηγές με γνώση των όσων έγιναν κατά τη δεύτερη ημέρα των διαπραγματεύσεων στο Παρίσι, θεωρει τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης ημίμετρα «δεν χορταίνει» και ζητάει κι άλλα για να υποχωρήσει...
Οι δανειστές δεν κάνουν πίσω αν δεν ληφθούν νέα μέτρα, έλεγε μέλος της ελληνικής διαπραγματευτικής αποστολής. Η ίδια πηγή πάντως, δεν απέκλειε να συμφωνηθεί η επιστροφή του κλιμακίου των δανειστών στην Αθήνα συντόμως.
Στις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών (Ντάκλαν Κοστέλο-ΕΕ, Κλάους Μαζούχ-ΕΚΤ και Ρίσο Γκογιάλ-ΔΝΤ) συμμετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας (επιστρέφει σήμερα στη Αθήνα για να εκπροσωπήσει την κυβέρνηση στη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή), ο υφπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης και οι συνεργάτες του πρωθυπουργού Χρύσανθος Λαζαρίδης και Σταύρος Παπασταύρου.
Οι υπουργοί αναμένεται να ενημερώσουν τον πρωθυπουργο για τις εξελίξεις, ενώ ο κ. Χαρδούβελης έχει προγραμματισμένη ομιλία στις 19:30 το απόγευμα της Τετάρτης στην Αθήνα.
Στο κλίμα αυτό, πάντως, ο στενός συνεργάτης του Γκίκα Χαρδούβελη και εκτελών χρέη προέδρου του ΣΟΕ κ. Αναστάσιος Αναστασάτος, αναχωρεί από το Παρίσι για τις Βρυξέλλες μαζί με το σύμβουλο του πρωθυπουργού, Σταύρο Παπασταύρου, για να εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στο πολύ δύσκολο και κρίσιμο συμβούλιο EuroWorking Group της Πέμπτης.
Όπως μετέδιδε νωρίτερα το newmoney.gr:
Σε «ρώσικη ρουλέτα» για νέα μέτρα, ασφαλιστικό και εργασιακά εξελίσσεται το τελευταίο και πιο κρίσιμο 24ωρο των διαπραγματεύσεων που συνεχίζονται και σήμερα στο Παρίσι.
 
Από τη στιγμή που η ελληνική αποστολή πάτησε χθες το πόδι της στην «πόλη του Φωτός» και τη βίλα Σαΐντ, οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα εξελίσσονται απνευστί επί... δεκατετραώρου βάσεως, οι οποίες δεν διακόπτονται ούτε καν για φαγητό και  ύπνο, παρά μόνο για να δοθεί χρόνος στα δύο μέρη να συσκεφθούν μεταξύ τους και να επανατοποθετηθούν στις προτάσεις και αντιπροτάσεις της άλλης πλευράς. Σήμερα σε πρώτο πλάνο θα βρεθεί το Ασφαλιστικό, όπου μπαίνει επί τάπητος και η πρόταση για κατάργηση της 15ετίας για θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος.
 
Μέχρι τα ξημερώματα όμως διαφορές παρέμεναν σε πολλά ζητήματα, σύγκλιση υπήρξε σε ορισμένα, ενώ σήμερα θα φανεί «το τελικό κλίμα» και πώς θα διαμορφωθούν οι ισορροπίες για μπορέσει «να σταθεί» αύριο Πέμπτη στο κρίσιμο συμβούλιο Euro Working Group o εκπρόσωπος της Ελλάδος και στενός συνεργάτης του Γκίκα Χαρδούβελη, κ.Αν.Αναστασάτος, απέναντι στους «αγριεμένους» ομολόγους του που εκπροσωπούν τις κυβερνήσεις των κρατών-μελων της ευρωζώνης.
 
Άλλη «θετική» για την προσπάθεια της κυβέρνησης ένδειξη,  που συντείνει πως οι δανειστές τα βρίσκουν με την Αθήνα και ότι δρομολογείται ταχεία επάνοδος στη χώρα μας της Τρόικα –βάζοντας τέλος και στην «εποχή των παγετώνων» στις σχέσεις της με την χώρα μας- αποτελεί πάντως και η πληροφορία πως για την 1η Δεκεμβρίου προγραμματίζεται να μετάσχουν σε συνέδριο που θα διεξάγεται στην Αθήνα και έχουν κληθεί να μετάσχουν οι επικεφαλής των ελεγκτών της ΕΚΤ, Κλάους Μαζούχ και του ΔΝΤ Ρίσι Γκογιάλ –με τον κ. Γκογιάλ να φέρεται μάλιστα να έχει ήδη κάνει αποδεκτή την πρόσκληση να βρίσκεται στην Αθήνα την ερχόμενη Δευτέρα.
 
Πού κολλάει η διαπραγμάτευση
Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές μέσα στη διαπραγμάτευση:
 
1
Χωρίς συμφωνία έκλεισαν οι διαπραγματεύσεις στο Παρίσι - Η τρόικα απέρριψε τις ελληνικές προτάσεις . Παραμένουν μεγάλες διαφορές στο δημοσιονομικό κενό το 2015. Η Τρόικα το ανεβάζει στα ύψη, έως και στα 2,5 δισ. ευρώ ενώ η Αθήνα το υποβαθμίζει σε περίπου 350 εκατ. ευρώ που καλύπτονται χωρίς να χρειαστούν  νέα μέτρα το 2015.
Για να καλύψει τη διαφορά η ομάδα Χαρδούβελη επιστρατεύει επιχειρήματα όπως ότι θα πετύχει καλύτερα έσοδα από την ρύθμιση για τακτοποίηση αυθαιρέτων (μετά και την ευνοϊκή για την κυβέρνηση δικαστική έκβαση) αλλά και μεγαλύτερα από όσα υπολογίζει η Τρόικα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ και λόγω της Ανάπτυξης. Οι δανειστές δεν φαίνονται να πείστηκαν πάντως για όλα αυτα και ο κίνδυνος για πιεσεις για πρόσθετα μέτρα το 2015 παραμένει.

2. Μικρότερες διαφορές παραμένουν στα εργασιακά αφού φαίνεται να πιάνουν τόπο οι μελέτες και οι εκθέσεις του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, για να μην επιμείνουν πλέον περισσότερο για ομαδικές απολύσεις οι δανειστές. Στα θέματα των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων η κυβέρνηση δεν φαίνεται να φέρνει ισχυρά εμπόδια.
3. Οι απολύσεις στο δημόσιο φαίνεται να περνάνε σε δεύτερη μοίρα, φεύγοντας από το προσκήνιο τουλάχιστον για φέτος. Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται όμως για το ενιαίο μισθολόγιο, με την κυβέρνηση να φέρεται αποφασισμένη να μην το εφαρμόσει πριν το 2016 –πλην μόνο πιλοτικά στο υπουργείο Οικονομικών από τον Ιούλιο του 2015.
Στις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών (Ντάκλαν Κοστέλο-ΕΕ, Κλάους Μαζούχ-ΕΚΤ και Ρίσο Γκογιάλ-ΔΝΤ) πρωταγωνιστούν οι υπουργοί Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας (επισρέφει σήμερα στη Αθήνα για να εκπροσωπήσει την κυβέρνηση στη συζήτηση του προωύπολογισμού στη Βουλή), ο υφπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης και οι συνεργάτες του πρωθυπουργού Χρύσανθος Λαζαρίδης και Σταύρος Παπασταύρου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου