Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2014

Έρχονται απόκριες... Η γενική συνέλευση της Κινηματογραφικής Λέσχης Νάξου, στις 5/11/2014 αποφάσισε τα εξής:

Να δώσει την σκυτάλη στον ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ ΤΟΥ ΔΉΜΟΥ, με επιστολή της..
ΘΕΜΑ: ΛΑΜΠΑΔΗΦΟΡΙΕΣ
Η Λαμπαδηφορία, που ξεκίνησε από την Κινηματογραφική Λέσχη και έγινε αποκριάτικη παράδοση στο νησί μας, είναι γνωστό ότι δυο δεκαετίες τώρα, προκαλεί ενδιαφέρον και ενθουσιασμό όχι μόνο στους κατοίκους του νησιού αλλά και σε πλήθος επισκεπτών. Ωστόσο, αντιλαμβανόμαστε ότι, λόγω της μεγάλης πλέον συμμετοχής και προσέλευσης στην εκδήλωση, η διοργάνωση και η επίβλεψη κατά την προετοιμασία και την διάρκεια του δρώμενου μας υπερβαίνει. Είναι δε αυτονόητο ότι πλέον αδυνατούμε και να αναλάβουμε, σαν φορέας και σαν άτομα, την ευθύνη σε περίπτωση ατυχημάτων.
Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατάργηση της λαμπαδηφορίας, πράγμα που θα απογοητεύσει τους δημότες, τους επισκέπτες και τους συμμετέχοντες και θα στερήσει τα αποκριάτικα δρώμενα από την κορυφαία εκδήλωσή τους. 

Αντίθετα, ο Δήμος Νάξου και ο ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ, μπορούν να διαθέσουν τους χώρους, τους πόρους και το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό, από εθελοντές και αρμόδιους, ώστε η Λαμπαδηφορία να συνεχίσει να πραγματοποιείται απρόσκοπτα και με ασφάλεια.

 Γι’ αυτό, ζητούμε από τον Δήμο Νάξου – ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ, να αναλάβει, γραπτώς, εκτός της οικονομικής στήριξης την πλήρη επίβλεψη – διοργάνωση, αλλά και την ευθύνη κατά την διεξαγωγή του δρώμενου.  

Σαν ιδρυτές και διεξάγοντες επί 20 χρόνια τις λαμπαδηφορίες με επιτυχία, θα θέλαμε να επισημάνουμε τα παρακάτω: 

Χρειάζεται οπωσδήποτε μεγαλύτερος χώρος προετοιμασίας των λαμπαδηφόρων. Η αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου της Καθολικής Μητρόπολης, δεν είναι πλέον επαρκής. Στις προετοιμασίες της τελευταίας λαμπαδηφορίας, λιποθύμησαν λόγω ασφυξίας τρία άτομα. Προτείνουμε να βρεθεί μια αίθουσα εκτός Κάστρου. 

Ύστερα από τις τρεις τελευταίες λαμπαδηφορίες, όπου η συμμετοχή είχε μια αυξάνουσα πορεία (διανομή πυρσων-500,600,700 αντίστοιχα), θεωρούμε ότι, χρειάζονται οργανωμένες ομάδες 5-8 ατόμων που θα αναλαμβάνουν τα διάφορα στάδια της προετοιμασίας, όπως: 

1. Των πυρσών. Γέμιση με παραφινέλαιο η παρόμοιο υγρό και σταθεροποίηση του στομίου με σύρμα. Η ίδια ομάδα θα μπορούσε να αναλάβει και την διανομή τους (οκτώ άτομα). 
2. Επίβλεψη και απαγόρευση συμμετοχής παιδιών κάτω των 15 ετών. Τα μικρότερα, μόνο με την συνοδεία ενήλικου (πέντε άτομα). 
3. Κοπή και διαμόρφωση τον σεντονιών, σύμφωνα με την έως τώρα παράδοση (πέντε άτομα).
4. Βάψιμο - μακιγιάζ προσώπου, σύμφωνα με την έως τώρα παράδοση, (οκτώ άτομα).
5. Προετοιμασία και διανομή σταχυών ως διακοσμητικά στοιχεία της ενδυμασίας (έξι άτομα).
6. Προετοιμασία βεγγαλικών και χρησιμοποίηση αυτών από συγκεκριμένη ομάδα λαμπαδηφόρων (οκτώ λαμπαδηφόροι).   
7. Καζάνι με το ρακόμελι συνοδευόμενο αποκλειστικά και μόνο από ξηρούς καρπούς, στην γνωστή πλατεία, με την συνοδεία από παραδοσιακή νησιώτικη αποκριάτικη μουσική και τσαμπούνα με ντουμπάκι (οκτώ λαμπαδηφόροι).
8. Επίβλεψη και καθοδήγηση της απαραίτητης επίσκεψης μεγάλης ομάδας λαμπαδηφόρων στην Πορτάρα (οκτώ λαμπαδηφόροι). 
9. Ενημέρωση των αστυνομικών και πυροσβεστικών αρχών.

Τα μέλη της κινηματογραφικής λέσχης που μέχρι σήμερα έχουν ασχοληθεί με την διοργάνωση, είναι στην διάθεσή σας για περισσότερες διευκρινίσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο.    

Ευχαριστούμε για την προσοχή και την ανταπόκρισή σας.

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΝΑΞΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου