Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

Ανατροπή στη θητεία: Μέσα οι γυναίκες, οι αλλαγές στους άντρες

gynaikes-stratosΠρόταση που φέρνει τα πάνω κάτω στην θητεία επεξεργάζεται το ΓΕΕΘΑ, η οποία προβλέπει προαιρετική στράτευση γυναικών και υποχρεωτική στράτευση στα 18 για τους άνδρες.
Η πρόταση έχει τεθεί στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ του αποχωρούντος Δ. Αβραμόπουλου και ο διάδοχό της θα είναι αυτός που θα πρέπει να πάρει την απόφαση έγκρισης ή απόρριψής της.
Ο Α/ΓΕΕΘΑ Μιχαήλ Κωσταράκος παρουσίασε την πρόταση αυτή και στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα στην ενημέρωση που του έγινε στο ΥΠΕΘΑ την περασμένη Τρίτη. Δεν ενθουσιάστηκε ιδιαίτερα.

Το πρόβλημα της επάνδρωσης των μονάδων του Στρατού Ξηράς είναι γνωστό.
Το αίτημα για αύξηση της στρατιωτικής θητείας ακόμη και στους 18 μήνες έρχεται και επανέρχεται αλλά κανένας υπουργός Εθνικής Άμυνας δεν θέλησε να το “αγγίξει”. Προκειται για εξαιρετικά αντιδημοφιλές μέτρο . Και ειδικά τώρα με την οικονομική κρίση υπάρχει ένας πολύ σοβαρός λόγος να μην θέλουν οι υπουργοί ούτε να το ακούσουν. Η οικονομική επιβάρυνση των νοικοκυριών που έχουν παιδί στον στρατό είναι ήδη πολύ μεγάλη. Έχει υπολογιστεί ότι το κόστος της θητείας για μια οικογένεια φθάνει μέχρι και τις 3000 ευρώ!
Ωστόσο το ζήτημα της έλλειψης προσωπικού είναι υπαρκτό. Όπως και οι πιέσεις των στρατηγών. Μ΄ αυτό το δεδομένο το ΓΕΕΘΑ και ο Αρχηγός του Μιχαήλ Κωσταράκος επεξεργάζονται το σχέδιο της υποχρεωτικής στράτευσης στα 18 αλλά και της προαιρετικής στράτευσης γυναικών με κίνητρο κάποια επιπλέον μόρια για πρόσληψη στο δημόσιο. Εξετάζεται επίσης το ενδεχόμενο οι γυναίκες που θα επιλέξουν να καταταγούν στο στρατό να έχουν ακόμη ένα κίνητρο. Ο χρόνος της θητείας τους που θα είναι από 12 μήνες και πάνω να “μετράει” ως συνταξιοδοτικός χρόνος και να έχουν βέβαια και πλήρη ασφαλιστική κάλυψη.
Δεν υπάρχει ομοφωνία για το σχέδιο του ΓΕΕΘΑ. Η υποχρεωτική στράτευση στα 18 μπορεί να “γεμίζει” τα στρατόπεδα με κόσμο , να λύνει σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα των αναβολών και της ανυποταξίας, αλλά από την άλλη στερεί τις Ένοπλες Δυνάμεις από κρίσιμες ειδικότητες που μέχρι σήμερα τις καλύπτει δωρεάν. Με πρώτη και καλύτερη αυτή των ιατρών.
Σ΄ ότι έχει να κάνει με την προαιρετική στράτευση γυναικών. Στο ΥΠΕΘΑ εκτιμούν ότι με τα ποσοστά ανεργίας που υπάρχουν στους νέους είναι λογικό να υπάρξει ενδιαφέρον από νεαρές γυναίκες για να καταταγούν, έστω και χωρίς μισθό. Η είσοδος γυναικών στον στρατό πάντως μπορεί να προσφέρει μια ανακούφιση και κλείσει πολλές “μαύρες τρύπες”. Όλες οι υπηρεσίες των Αθηνών και των άλλων μεγάλων αστικών κέντρων μπορούν να καλυφθούν από τις γυναίκες που θα καταταγούν ,απελευθερώνοντας έτσι μεγάλο αριθμό προσωπικού που θα μπορέσει να προωθηθεί σε μονάδες της μεθορίου όπου υπάρχουν πραγματικές ανάγκες.
Πηγή: onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου