Τρίτη 26 Αυγούστου 2014

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΙΣΤΗ ΜΙΧΑΛΗ ΒΑΡΔΑΝΗ ΤΟΝ ΙΛΑΡΧΟ ΤΟΝ ΒΑΣΑΝΙΣΜΕΝΟ ΑΓΡΙΑ ΑΠ' ΤΗ ΧΟΥΝΤΑ

Πλήθος κόσμου βρέθηκε στις αίθουσες του Πνευματικού Κέντρου Απεράθου το Σάββατο 9 Αυγούστου το βράδυ για να τιμήσει τον γνωστό αγωνιστή εναντίον της δικτατορίας της 21 Απριλίου 1967 ίλαρχο ΜΙΧΑΛΗ ΒΑΡΔΑΝΗ, βασανισμένο με τον πιο άγριο τρόπο απ' τους βασανιστερές αξιωματικούς της ΕΣΑ, που έφυγε απ' τη ζωή στις 14 ιανουαρίου 2014.

Για τη συγκλονιστική ιστορία του Βαρδάνη μίλησαν ο πρώην Βουλευτής Νίκος Λεβογιάννης, ο συγγενής και φίλος του


Νίκος Γρατσίας πολιτικός μηχανικός και ο Απεραθίτης δημοσιογράφος Δημήτρης Νανούρης. Χαιρετισμούς απηύθυναν εκπρόσωποι του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ, η δημοτική σύμβουλος Ευδοκία Ψαρρά εκ μέρους του ΚΚΕ και ο Νίκος Μανιός μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.
Παντελής ήταν η απουσία της δημοτικης αρχής (διαβάστηκε μήνυμα του δημάρχου), αλλά και των άλλων παρατάξεων στο δημοτικό συμβούλιο, πλην εκείνων της "Λαϊκής συσπείρωσης" και της παράταξης "Πολίτες για τα νησιά μας" .
Ο λαός της Νάξου φυσικά έδωσε μαζικά το παρόν του στ' Απεράθου τιμώντας τον αγωνιστή ίλαρχό του, που μέχρι το περασμένο καλοκαίρι βρισκόταν δίπλα του στο χωριό, βιώνοντας αβάσταχτα το κατάντημα του τόπου με τα μνημόνια και την παράδοση της χώρας στη Μέρκελ, την τρόικα και στα κοράκια των δανειστών και των τοκογλύφων.
Σίγουρα ο ίλαρχος πονούσε για όλα αυτά και οι πληγές απ' τα βασανιστήρια πυοροούσαν μέσα του. κλείνοντας την ομιλία του ένας απ' τους ομιλητές είπε:
"Δύο ημέρες πριν από τη μεταπολίτευση και ενώ η χούντα διαπράττει το τελευταίο και χειρότερο έγκλημά της στην Κύπρο, το πραξικόπημα εναντίον του Μακαρίου και η Τουρκία έχει αρχίσει την εισβολή, κάποιοι απ’ τους βασανισμένους απότακτους δημοκρατικούς αξιωματικούς κι ανάμεσά τους ο Βαρδάνης αποστέλλουν προς τον Αρχηγό των Ενόπλων δυνάμεων το παρακάτω τηλεγράφημα (18 Ιουλίου 1974):
«Αρχηγόν Ενόπλων Δυνάμεων ενταύθα. Οι υπογεγραμμένοι τέως Αξιωματικοί, Λοχαγός Πεζικού Αρχάκης Αλέξανδρος, Λοχαγός Πεζικού Αρχοντίδης Νικόλαος, Ίλαρχος Βαρδάνης Μιχαήλ, Υποπλοίαρχος Π.Ν. Βασιλικόπουλος Λεωνίδας, πιστοί εις τον όρκον μας και εν όψει διαγραφομένης απειλής έναντι ακεραιότητος του Έθνους, θέτομεν εαυτούς εις την διάθεσιν της Πατρίδος».

Όπως το είπε και ο Ποιητής για να τον παραφράσω:

Αυτός ο κόσμος ο μικρός των προδοτών

Αυτός ο κόσμος ο ΜΕΓΑΣ των Αγωνιστών!!!
*
Το ίδιο βράδυ στη Χώρα Νάξου (αίθουσα πρώην Σχολής Ουρσουλινών) στην τιμητική επί τη αποχωρήσει του εκδήλωση για τον Αντιπεριφερειάρχη Γ. Πουσαίο στη Χώρα Νάξου έδωσαν το παρόν σύσσωμοι οι νυν και οι πρώην τοπικοί άρχοντες (Έπαρχοι, πρώην Έπαρχοι, Δήμαρχοι, πρώην ΄Επαρχοι, πρώην Δήμαρχοι, ο Πρόεδρος του ΟΛΠ κ.α.), καθώς και πολλοί δήμαρχοι από άλλα νησιά (ποιος θα πληρώσει άραγε τις δαπάνες φιλοξενίας;).
*



Ο Απεραθίτης δημοσιογράφος Δημήτρης Νανούρης
Εκπρόσωπος του ΚΚΕ, η δημοτική σύμβουλος Ευδοκία Ψαρρά










Νίκος Γρατσίας πολιτικός μηχανικός


πηγη το βημα της ναξου

1 σχόλιο:

  1. Αυτός ο Λεβογι'άννης δε ντρέπεται επιτέλους να μιλά για την κατάντια του λαού,. αφού κι αυτός ήταν κομμ'άτι του συστήματος και μάλιστα του σημιτικού που μας έφερε στα χάλια που έχουμε? ή δεν έχει συναίσθηση, όπως λένε πολλοί και δεν του δίνουν σημασία ή είναι αφελής και νομίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι Νιαγάρας να του ξεπλύνει τα αμαρτήματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου