Κυριακή 29 Ιουνίου 2014

Συναγερμός για τα μελτέμια ...


Σε ισχυρούς ανέμους δίνει τη θέση του ο καύσωνας των τελευταίων ημερών που υποχωρεί.
Το χαρακτηριστικό του καιρού για το επόμενο διήμερο θα είναι οι ...
ενισχυμένοι βοριάδες εντάσεως 6-7 μποφόρ.
Το γεγονός έχει θέσει σε ετοιμότητα τον κρατικό μηχανισμό, ώστε να αντιμετωπιστεί το ενδεχόμενο πυρκαγιών.
Μάλιστα, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη για σήμερα προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

• Περιφέρεια Αττικής

• Περιφέρεια Κρήτης

• Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

• Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

• Περιφερειακή Ενότητα Ευβοίας

• Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσίες, καθώς και τους οργανισμούς περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης των παραπάνω περιοχών.

Οι πολίτες θα πρέπει να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορεί να προκαλέσουν φωτιά από αμέλεια, όπως κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών, χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες (δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης), καθώς και την χρήση υπαίθριων ψησταριών και την ρίψη αναμμένων τσιγάρων.

Επίσης, απαγορεύεται κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου η καύση των αγρών.

Το τελευταίο 48ωρο, εκδηλώθηκαν συνολικά σε ολόκληρη τη χώρα περισσότερες από 125 δασικές πυρκαγιές με πιο σημαντικές εκτός από τη Μαλεσίνα, τις φωτιές στην περιοχή Γαλατάκι Κορίνθου, στον Αγιόκαμπο Λάρισας και στο Πολυδάμειο Φαρσάλων.

Σύσκεψη υπό την προεδρία του Β. Κικίλια
Στο μεταξύ, έκκληση προς τους εθελοντές και πολίτες να συνεισφέρουν στην πρόληψη και αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, έκανε ο Βασίλης Κικίλιας.

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη ενημερώθηκε το Σάββατο για τις δράσεις και την υλοποίηση του σχεδιασμού του Πυροσβεστικού Σώματος, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε για την αντιπυρική περίοδο στο Αρχηγείο του Π.Σ.

 

Ο κ. Κικίλιας, στην εισήγησή του, επεσήμανε ότι είναι γνωστό πως υπάρχουν προβλήματα στα εναέρια και επίγεια μέσα πυρόσβεσης και τόνισε:

«Οι άνδρες της Πυροσβεστικής, όμως, για μία ακόμη χρονιά θα κάνουν με αυταπάρνηση το καθήκον τους. Θα ήθελα ωστόσο να ζητήσω από όλους, εθελοντές και πολίτες, στην πολύ κρίσιμη φετινή μάχη να συνεισφέρουν όλοι».

«Στόχος μας», είπε, «είναι η επαγρύπνηση, δεν επιτρέπεται ο εφησυχασμός και θέλω να τονίσω ότι συνεχώς ψάχνουμε λύσεις, ώστε να προασπίσουμε τον φυσικό πλούτο της χώρας μας, τη ζωή και την περιουσία των πολιτών, καθώς και τους 20 εκατομμύρια τουρίστες που αναμένουμε».

Καύσωνας ήταν και πάει
Σχεδόν αίθριος σε όλη τη χώρα θα είναι ο καιρός σήμερα, με τοπικές νεφώσεις το μεσημέρι και το απόγευμα κυρίως στα Ηπειρωτικά.

Οι άνεμοι προβλέπεται να είναι Βόρειοι, στα Δυτικά 3-4, στα Ανατολικά 5-6  και στο Αιγαίο, τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα φτάσει στα Βόρεια τους 32 βαθμούς, στα Δυτικά τους 34, στα υπόλοιπα Ηπειρωτικά τους 33, ενώ στο Αιγαίο, τους 30-32.
 

Γενικά αίθριος αναμένεται ο καιρός στην Αττική. Οι άνεμοι θα είναι Βόρειοι, 4-6 και στα Ανατολικά, τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία, θα κυμανθεί από 22-32 βαθμούς, που στα Ανατολικά και τα Βόρεια θα είναι 2-3 βαθμούς χαμηλότερη.

Λίγες, πρόσκαιρες νεφώσεις περιμένουμε στη Θεσσαλονίκη το πρωί και το απόγευμα.

Οι άνεμοι θα είναι Νότιοι, 2-4 μποφόρ, και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20-31 βαθμούς.

Αναλυτική πρόγνωση για τις υπόλοιπες περιοχές:Μακεδονία -Θράκη
Γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός ενώ τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα δημιουργηθούν τοπικές νεφώσεις στη Μακεδονία ενώ στα ορεινά είναι πιθανό να εκδηλωθούν βροχές.

Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και στα ανατολικά βορειονατολικοί 4 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 17 έως 32 βαθμούς.

Νησιά Ιονίου, Ηπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Τοπικές νεφώσεις στα ηπειρωτικά και κυρίως στα ορεινά με τον καιρό να είναι αίθριος. Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί 12 με 4 μποφόρ ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 19 έως 34 βαθμούς. Στην Ήπειρο η θερμοκρασία θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Αίθριος θα είναι ο καιρός με τοπικές νεφώσεις να δημιουργούνται από το απόγευμα και μετά στα ηπειρωτικά και κυρίως στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ και τοπικά στα ανατολικά 6 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί μεταξύ 19 και 33 βαθμούς, ενώ κατά τόπους θα φτάσει και τους 34 βαθμούς.

Κυκλάδες, Κρήτη
Ηλιοφάνεια με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις στα βόρεια της Κρήτης. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ και κατά τη διάρκεια της ημέρας θα φτάσουν τοπικά και τα 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα φτάσει έως τους 30 βαθμούς και στη νότια Κρήτη θα είναι 3 με 4 βαθμούς υψηλότερη.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Άίθριος θα είναι ο καιρός με τους άνεμους να πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ και πρόσκαιρα τα 7 μποφόρ κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22 έως και 33 βαθμούς. Στα βόρεια η μέγιστη θερμοκρασία θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου