Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

Η Ανδριανή Ξενάκη... Η νόμιμη πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Χώρας Νάξου.Ο Δήμαρχος έπρεπε να την έχει ορίσει..

andrianiΣύμφωνα με το νέο νόμο περί προέδρου των δημοτικών κοινοτήτων το πρόσωπο που θα έπρεπε να πάρει τη συγκεκριμένη θέση είναι η κ. Ανδριανή Ξενάκη, η οποία όμως όταν της είχε προτείνει ο Μανόλης Μαργαρίτης να λάβει τη συγκεκριμένη θέση, είχε δηλώσει ότι δεν μπορεί να το κάνει αφού το Υπουργείο δεν είχε ξακαθαρίσει ακόμα το θέμα του προέδρου.
Άραγε τώρα που ξεκαθαρίστηκε με το νέο νόμο –  το ποιος θα είναι ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Νάξου – η κ. Ανδριανή Ξενάκη θα διεκδικήσει να αναλάβει την προεδρεία;
Άραγε ο δήμαρχος, μετά την ψήφιση του νόμου (που ξεκαθαρίζει το τοπίο) κάλεσε εκ νέου την κ. Ξενάκη να της ζητήσει να αναλάβει την προεδρεία;

Να σημειωθεί επίσης ότι με βάση τη νέα τροπολογία (παράγραφος 2) δεν μπορεί ο εκάστοτε δήμαρχος να διαγράφει «έτσι απλά» κάποιον που εδικαιούται τη θέση του προέδρου ωτης δημοτικής κοινότητας, απόφαση που μπορεί να πέρνει μόνο η πλειοψηφία 2/3 του δημοτικού συμβουλίου. «…Οι ανωτέρω είναι δυνατόν να διαγραφούν με αιτιολογημένη απόφαση που λαμβάνεται με την πλειοψηφία των 2/3, η οποία υπολογίζεται επί του συνολικού αριθμού των δημοτικών συμβούλων και συμβούλων δημοτικής κοινότητας στην οποία είναι μέλος ο διαγραφείς».

Διαβάστε τι λέει η νέα τροπολογία:
1. Οι παράγραφοι 1 και 2 του άρθρου 79 του ν. 3852/2010 (Καλλικράτη), όπως αντικαταστάθηκαν με την παρ. 16 του άρθρου 6 του ν. 4071/2012, αντικαθίστανται ως εξής:
«1. Πρόεδρος του συμβουλίου δημοτικής κοινότητας είναι ο σύμβουλος του συνδυασμού της πλειοψηφίας που έχει λάβει τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης και σε περίπτωση ισοψηφίας αυτός που είναι γραμμένος πρώτος στην απόφαση της ανακήρυξης. Όταν ο Πρόεδρος απουσιάζει ή κωλύεται, τα καθήκοντά του ασκεί μέλος του συμβουλίου της δημοτικής κοινότητας, που ορίζεται από αυτόν, ως αναπληρωτής του.
2. Ο Πρόεδρος και τα μέλη του συμβουλίου της δημοτικής κοινότητας μπορούν με γραπτή δήλωσή τους προς τον Δήμαρχο να ανεξαρτητοποιηθούν από το συνδυασμό με τον οποίο έχουν εκλεγεί. Οι ανωτέρω είναι δυνατόν να διαγραφούν με αιτιολογημένη απόφαση που λαμβάνεται με την πλειοψηφία των 2/3, η οποία υπολογίζεται επί του συνολικού αριθμού των δημοτικών συμβούλων και συμβούλων δημοτικής κοινότητας στην οποία είναι μέλος ο διαγραφείς. Πρόεδρος ή αναπληρωτής αυτού, δεν μπορεί να γίνει ή να παραμείνει ο ανεξαρτητοποιηθείς ή ο διαγραφείς από το συνδυασμό με τον οποίο εκλέχθηκε.
3. Αν η θέση του Προέδρου του συμβουλίου της δημοτικής κοινότητας κενωθεί λόγω θανάτου ή παραίτησης ή έκπτωσης από το αξίωμα ή εξαιτίας οποιουδήποτε άλλου λόγου ή εκείνος που έλαβε τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης δεν αποδεχθεί εγγράφως τη θέση, το αξίωμα του Προέδρου καταλαμβάνει ο επόμενος, κατά σειρά σε σταυρούς προτίμησης, σύμβουλος του συνδυασμού της πλειοψηφίας και σε περίπτωση μη αποδοχής, ο πρώτος σε σταυρούς προτίμησης σύμβουλος από τους λοιπούς συνδυασμούς με τη σειρά της εκλογικής τους δύναμης στο δήμο. Αν σε δημοτική κοινότητα δεν έχουν ανακηρυχθεί υποψήφιοι του επιτυχόντος στο δήμο συνδυασμού, το αξίωμα του Προέδρου καταλαμβάνει ο πρώτος σε σταυρούς προτίμησης υποψήφιος του επόμενου σε εκλογική δύναμη συνδυασμού στο δήμο, που έχει ανακηρυχτεί σύμβουλος στη δημοτική κοινότητα. Η μη αποδοχή του αξιώματος του Προέδρου δεν οδηγεί σε απώλεια της ιδιότητας του μέλους του συμβουλίου της δημοτικής κοινότητας.». Διαβάστε το νόμο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου