Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

Ραγδαίες και αιφνιδιαστικές οι εξελίξεις, αναφορικά με τη κατασκευή του Φράγματος της Ποταμιάς

fragmaΟ Υπουργός φαίνεται...  " έχει τσαγανο ! "
Η απόφαση του κ. Τσαυτάρη
 Με την απόφαση ΑΔΑ ΒΙΚΣΒ-ΨΡΙ (10-03-2014), ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιος Τσαυτάρης, λαμβάνοντας υπόψιν τη σχετική νομοθεσία περί επίταξης ακινήτων, αλλά και επειδή:
1. Η κατασκευή του φράγματος Τσικαλαριού Νάξου αφενός συνχρηματοδοτείται από πόρους κοινοτικών προγραμμάτων με συγκεκριμένες χρονικές και χρηματοδοτικές δεσμεύσεις και αφετέρου βρίσκεται στο στάδιο εγκατεστημένης εργολαβίας, κρίνεται δε λόγω της φύσης του έργου ότι είναι απολύτως απαραίτητο να διατεθούν ελεύθερες ζώνες ιδιοκτησιών, συνολικής έκτασης 289.297,96  τ.μ., σύμφωνα με τους εγκεκριμένους κτηματολογικούς πίνακες προ της συντέλεσης της απαλλοτρίωσης.
2. Η διαδικασία ολοκλήρωσης της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης ιδιωτικών εκτάσεων και η καταβολή των σχετικών αποζημιώσεων στους δικαιούχους, καθυστερούν να ολοκληρωθούν και αυτό προκαλεί αντίστοιχη καθυστέρηση στην έναρξη εκτέλεσης των εργασιών, επομένως απαιτείται και επείγει η επίταξη της παραπάνω έκτασης, επί της οποίας προβάλλουν δικαιώματα κυριότητας κάτοικοι του δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων  (τοπική κοινότητα Ποταμιάς και Σαγκρίου).


Αποφασίζει:
1. Εγκρίνουμε ομόφωνα την επίταξη των ακινήτων καθώς και των επικείμενων σε αυτά, συνολικού εμβαδού 289.297,96 τ.μ. (μέχρι να συντελεστεί η αναγκαστική απαλλοτρίωση των εκτάσεων των ζωνών κατάληψης από την κατασκευή των έργων), στη θέση δημιουργίας ταμιευτήρα και κατασκευής του φράγματος Τσικαλαριού στη διοικητική περιφέρεια του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων (τοπική κοινότητα Ποταμιάς και Σαγκρίου), στα πλαίσια του έργου με τίτλο «Κατασκευή Φράγματος Τσικαλαριού Νάξου», όπως αυτές οι εκτάσεις εμφανίζονται στους εγκεκριμένους κτηματολογικούς πίνακες καθώς και στα διαγράμματα κατάληψης έργων φράγματος της συγκεκριμένης Οριστικής Μελέτης.
2. Εγκρίνουμε όπως η διαδικασία που θα ακολουθηθεί για την καταβολή αποζημίωσης των επικείμενων τα οποία θα υποστούν ζημίες από την όψιμη επίταξη, να γίνει από την αρμόδια υπηρεσία της περιφέρειας  Νοτίου Αιγαίου, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στις διατάξεις του Β.Δ. 344/1962(ΦΕΚ 85/Α/1962) όπως ισχύει, το οποίο ρυθμίζει θέματα εκτίμησης ζημιών και καθορισμό δικαιούχων αποζημίωσης από ζημιά ή φθορά κατά την εκτέλεση εγγειοβελτιωτικών έργων.
3. Η επίταξη ισχύει συνολικά για 18 μήνες και θα γίνει σταδιακά ανάλογα με την πρόοδο και τις ανάγκες του έργου.
4. Η πληρωμή της σχετικής δαπάνης που προκαλείται λόγω της επίταξης θα γίνει σε βάρος των πιστώσεων του έργου από τη ΣΑΕ 0818 με ΚΑ 2010ΣΕ08180008, μέσω της αρμόδιας υπηρεσίας (από το αντίστοιχο εγκεκριμένο υποέργο των απαλλοτριώσεων).
5. Τα επικείμενα τα οποία θα αποζημιωθούν με την ανωτέρω διαδικασία θα εξαιρεθούν από την αντίστοιχη διαδικασία της απαλλοτρίωσης.

1 σχόλιο:

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου