Κυριακή 30 Μαρτίου 2014

«Βγάλαμε την Ελλάδα από τον τάφο»

«Βγάλαμε την Ελλάδα από τον τάφο»Ορόσημο αποτελεί η σημερινή ψηφοφορία στη Βουλή για την έγκριση του πολυνομοσχεδίου για τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, τον άνθρωπο που ηγήθηκε, από ελληνικής πλευράς των πολύμηνων διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους της τρόικας.
«Θεωρώ ότι έχω κλείσει τον κύκλο μου στο υπουργείο Οικονομικών» δηλώνει προς τους συνομιλητές του ο κ. Στουρνάρας, ήρεμος και ιδιαίτερα ανακουφισμένος από την επιτυχή ολοκλήρωση της τελευταίας συμφωνίας με την τρόικα, σύμφωνα με το κυριακάτικο «Πρώτο Θέμα».


«Ως χώρα βγήκαμε από τον τάφο.Αυτό πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε όλοι» λέει ο υπουργός Οικονομικών κάνοντας έναν μικρό απολογισμό της θητείας των 21 μηνών που συμπλήρωσε στο τιμόνι της οικονομίας.

«Το διάστημα αυτό κινηθήκαμε πολλές φορές μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, αλλά τα καταφέραμε» εκμυστηρεύεται. Εξομολογείται ότι «ο χειμώνας που πέρασε ήταν ο χειρότερος της ζωής μου». Δεν ήταν, όπως εξηγεί, μόνο οι πολλές ώρες που έπρεπε να μένει στο υπουργείο. Ήταν που επιστρέφοντας τα ξημερώματα στο σπίτι του, η ένταση ήταν τέτοια που «δεν μπορούσα να κοιμηθώ και έμενα ξύπνιος ως το πρωί, παρακολουθώντας μεταμεσονύχτιες εκπομπές στην τηλεόραση».

Οι επιλογές

Ο κ. Στουρνάρας είναι έτοιμος να αφήσει το πόστο του. Και μάλλον πιο έτοιμος να μην επιστρέψει στο πανεπιστήμιο και να συνεχίσει την καριέρα του στην πολιτική. Το τι ακριβώς θα κάνει φεύγοντας από το υπουργείο δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο. Για το επόμενο δίμηνο θα μείνει στη θέση του αφού «μέχρι τις ευρωεκλογές, ανασχηματισμός της κυβέρνησης δεν θα γίνει.

Τρεις είναι οι εναλλακτικές που συζητά με τους συνεργάτες του: η πρώτη είναι η ανάληψη της θέσης του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδας. Η δεύτερη είναι η ανάληψη ενός καλού χαρτοφυλακίου στην επόμενη σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Και η τρίτη μια θέση βουλευτή Επικρατείας στην προσεχή κοινοβουλευτική περίοδο.

Για τον πιθανό διάδοχό του δεν θέλει να εκφράσει άποψη. « Είναι θέμα του πρωθυπουργού» περιορίζεται να πει, αλλά εκφράζεται θετικά όταν ερωτάται για τον συνεργάτη του πρωθυπουργού Σταύρο Παπασταύρου. «Είναι καλός ο Σταύρος και συνεργαστήκαμε στενά στις τελευταίες διαπραγματεύσεις με την τρόικα» είναι το σχόλιο που κάνει.

Από συζητήσεις που έχει με φίλους του προκύπτει ότι σε ενδεχόμενο άνοιγμα της ΝΔ από τον Αντώνη Σαμαρά προς την κατεύθυνση του φημολογούμενου «Ευρωπαικού Συναγερμού για τη Νέα Ελλάδα» εκείνος θα δηλώσει «παρών».

Στις αγορές

«Μόλις πέσει το χρήμα, είναι πολύ πιθανό να γίνει ένα τέτοιο "μπαμ" στην αγορά και να κινηθούν ακόμα πιο κάτω τα spreads, τα οποία έχουν ήδη υποχωρήσει σημαντικά, ώστε ο δανεισμός να γίνει δελεαστικός» είναι ο κρυφός πόθος που εκφράζουν οι συνεργάτες του.

Ο κ. Στουρνάρας θέλει ακόμα να είναι εκείνος που θα ξεκινήσει τις συζητήσεις για την αναδιάρθρωση του χρέους, καθώς έχει οικοδομήσει μια σχέση εμπιστοσύνης με τους περισσότερους Ευρωπαίους ομολόγους του, τους οποίους θα δεχθεί την Τρίτη στην Αθήνα ως προεδρεύων του Ecofin.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου