Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

«Η αξιολόγηση θα προχωρήσει κανονικά»

Κανονικά θα προχωρήσει η αξιολόγηση, ανέφερε στη Βουλή ο υφυπουργός Παιδείας, Συμεών Κεδίκογλου. Μάλιστα τόνισε ότι στη διάρκεια της μεταπολίτευσης υπήρξαν άνθρωποι που σε όλη τους την καριέρα από τη στιγμή που μπήκαν στο Πανεπιστήμιο μέχρι τη στιγμή που πήραν σύνταξη, δεν αξιολογήθηκαν ποτέ ενώ θεωρεί αδιανόητο ένας άνθρωπος, ο οποίος αξιολογεί καθημερινά τα παιδιά, να μην δέχεται να αξιολογηθεί ο ίδιος.

Κατά τον κ. Κεδίκογλου ο στόχος της αξιολόγησης είναι «να καλλιεργήσει μία κουλτούρα που δεν την είχαμε έως τώρα στην Ελλάδα. Η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών είναι και η πιο ενοχοποιημένη. Κανείς απ’ όσους ψέγουν την αξιολόγηση δεν αναφέρεται στον επιμορφωτικό χαρακτήρα της, κανείς δεν αναφέρεται στη ρητή πρόβλεψη, ώστε εάν κάποιος υστερεί σε κάποιο κριτήριο, ο αξιολογητής δημιουργεί επιμορφωτικό πρόγραμμα γι’ αυτόν και για όλους όσους υστερούν στο ίδιο θέμα. Το σύστημα, λοιπόν, επιμορφώνει τον εκπαιδευτικό και του δίνει το δικαίωμα επαναξιολόγησης εντός του έτους».

Ο υφυπουργός δήλωσε ρητά και κατηγορηματικά ότι η αξιολόγηση θα προχωρήσει γιατί είναι κάτι το αυτονόητο και που το επιτάσσει η λογική. Μεταξύ των άλλων υποστήριξε ότι η αντίθεση στην αξιολόγηση είναι «ένα κακό απομεινάρι της κακής μεταπολιτευτικής πλευράς και αυτής της περιόδου και νομίζω ότι όποια ιδιαιτερότητα υπάρχει στον εκπαιδευτικό κλάδο, που την ακούω και την κατανοώ, δεν θα πρέπει να αποτελέσει το άλλοθι για να σταματήσει η αξιολόγηση».

Οι εκπαιδευτικοί αντιδρούν και αντιστέκονται στην αξιολόγηση καθώς υποστηρίζουν ότι πίσω από αυτή κρύβονται νέες διαθεσιμότητες και απολύσεις εκπαιδευτικών. Ο φόβος των δασκάλων και καθηγητών εδράζεται στη νομοθεσία και συγκεκριμένα στο άρθρο 95 του ν.3528/2007 που αναφέρει ότι υπάλληλος που εγγράφεται δυο διαδοχικές φορές στον πίνακα των μη προακτέων παραπέμπεται υποχρεωτικώς προς κρίση στο υπηρεσιακό συμβούλιο που μπορεί να τον απολύσει ή να τον υποβιβάσει κατά έναν βαθμό. ΔΟΕ και ΟΛΜΕ συνεχίζουν τον αγώνα τους για να εμποδίσουν τη συγκρότηση των ομάδων αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου των σχολικών μονάδων που σύμφωνα με εγκύκλιο του υφυπουργού, κ. Κεδίκογλου, έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα και καλούν τους εκπαιδευτικούς να μη πάρουν μέρος στη συγκρότηση των ομάδων εργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου