Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Αντικαπνιστικά προγράμματα «αλά Τούρκα» στα σχολεία

Με εντατικά προγράμματα πρόληψης και ενημέρωσης θα επιχειρήσει το υπουργείο Υγείας να…
σβήσει τα τσιγάρα που ανάβουν ακόμη και από τις τελευταίες τάξεις του Δημοτικού τα Ελληνόπουλα.
Όπως ανακοίνωσαν  μετά τη συνάντησή τους η υφυπουργός Υγείας κυρία Ζέττα Μακρή και ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης, θα δοθεί ιδιαίτερο βάρος σε ενημερωτικά αντικαπνιστικά προγράμματα στα σχολεία, ενώ δρομολογείται και η έκδοση κοινής απόφασης των συναρμόδιων υπουργείων που θα επιτρέψει να αρχίσουν οι έλεγχοι για το κάπνισμα στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.


Τα μέχρι στιγμής δεδομένα της Παγκόσμιας Μελέτης Παιδιών για το Κάπνισμα (Global Youth Tobacco Survey, GYTS), όπως αυτή σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε για τα Ελληνόπουλα από την ΕΣΔΥ και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, δείχνουν ότι το 15% των μαθητών ηλικίας 13 έως 15 καπνίζουν.

Σε ανάλογη έρευνα που είχε γίνει το 2005 το ποσοστό των ανήλικων καπνιστών μαθητών γυμνασίου ήταν 16%.

Το 13% των μικρών καπνιστών δηλώνει αποφασισμένο να συνεχίσει την εθιστική βλαβερή συνήθεια. Το 10% μάλιστα δήλωσε ότι καπνίζει από την ηλικία των επτά ετών!

Σύμφωνα με την υφυπουργό, τα προληπτικά προγράμματα που θα εφαρμοστούν έχουν δοκιμαστεί με επιτυχία στη Νορβηγία, αλλά και στη γειτονική Τουρκία – η τελευταία μάλιστα έχει άριστες επιδόσεις και στους ελέγχους εφαρμογής του νόμου για την απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους στην οποία η Ελλάδα υστερεί σημαντικά.

Το υπουργείο Υγείας έχει εξαγγείλει ένταση των ελέγχων, αλλά δεν διαθέτει σήμερα το μηχανισμό που απαιτείται για να τους υλοποιήσει.

Θα υπάρξει κοινή απόφαση των υπουργείων Υγείας, Δημόσιας Τάξης και Εσωτερικών, προκειμένου να ενεργοποιηθούν εκ νέου οι έλεγχοι σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Πηγή: www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου