Δευτέρα 24 Ιουνίου 2013

ΧΥΤΑ ΜΥΚΟΝΟΥ. ΤΕΤΟΙΑ ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΙ ΕΓΚΑΡΙΤΕΣ... ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΤΟΝ ΧΥΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΤΟΥΣ

ΡΗΜΑΖΕΙ ΕΝΑ ΕΡΓΟ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ
Kαι ενώ γίνεται ένας τιτάνιος αγώνας για την αποκατάσταση των παράνομων χωματερών και τη λειτουργία Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμάτων (ΧΥΤΑ) στα νησιά των Κυκλάδων και ενώ πάνω από τη χώρα αιωρείται η “λαιμητόμος” των τσουχτερών προστίμων από την Ε.Ε, ένα έργο εκατομμυρίων ευρώ, κυριολεκτικά ρημάζει.
Ο λόγος για τον ΧΥΤΑ Μυκόνου, ο οποίος μέρα με την ημέρα καταστρέφεται, αφού η δημοτική αρχή φαίνεται ότι τον έχει αφήσει στο έλεός του.
Εγκαινιάστηκε το 2009 και στοίχισε 6 εκατ. Ευρώ
Ο ΧΥΤΑ Μυκόνου εγκαινιάστηκε… μετά βαΐων και κλάδων το 2009, έχοντας προϋπολογισμό 6 εκατομμυρίων ευρών και φυσικά πληρώθηκε τόσο με κοινοτικά κονδύλια όσο και με ίδιους πόρους. Τα εγκαίνια είχαν γίνει με τυμπανοκρουσίες, ενώ είχαν ακουστεί και βαρύγδουπες δηλώσεις από τη δημοτική αρχή.
“Είναι γεγονός ότι πρόκειται για ένα έργο καθοριστικής σημασίας για το κοινωνικό και οικονομικό μέλλον της Μυκόνου, αλλά και για το μέλλον του ελληνικού νησιωτικού χώρου γενικότερα, ένα έργο που θα διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην προστασία του εύθραυστου περιβάλλοντος της τουριστικά αναπτυγμένης περιοχής μας, ένα έργο που, τόσο ο Δήμος όσο και οι Μυκονιάτες, περιμέναμε πολύ καιρό υπομονετικά να δούμε να λειτουργεί”, είχε δηλώσει κατά τη διάρκεια των εγκαινίων ο Δήμαρχος Μυκόνου.
Εγκατάλειψη και διάλυση
Μετά από τρία χρόνια, ο ΧΥΤΑ Μυκόνου παρουσιάζει εικόνα εγκατάλειψης και διάλυσης.
Οι πληροφορίες που έρχονται κατά καιρούς, αλλά και οι καταγγελίες που έχουν γίνει, φανερώνουν το τεράστιο πρόβλημα που υπάρχει στο κοσμοπολίτικο νησί.
Ένα έργο πολλών εκατομμυρίων ευρώ βρίσκεται ένα βήμα πριν από την ολοκληρωτική καταστροφή.
Σύμφωνα με τις καταγγελίες, οι μεμβράνες του ΧΥΤΑ έχουν καταστραφεί, ο βιολογικός καθαρισμός δεν λειτουργεί, τα φρεάτια έχουν σπάσει. Ο δρόμος που οδηγεί προς τον ΧΥΤΑ έχει καταστραφεί, ενώ, παράλληλα είναι γεμάτος με κάθε λογής διάσπαρτα απορρίμματα.
Δεν έχει παραληφθεί το έργο!
Το εξωφρενικό της υπόθεσης, όμως, είναι ότι το συγκεκριμένο έργο δεν έχει παραληφθεί επισήμως από τον Δήμο Μυκόνου, λόγω των προβλημάτων που παρουσιάστηκαν στην πορεία και της αδυναμίας (;) αντιμετώπισής τους από τη δημοτική αρχή.
Αναμένεται η έκθεση της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου
Πριν από μία περίπου εβδομάδα, κλιμάκιο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου διενήργησε αυτοψία στον ΧΥΤΑ Μυκόνου, έπειτα από επώνυμες καταγγελίες τις οποίες είχε δεχθεί. Η επίσημη έκθεση αναμένεται να παραδοθεί εντός των ημερών στον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη, Τζώρτζη Μακρυωνίτη.
Παραδεχόμενος ότι υπάρχει πρόβλημα με τον ΧΥΤΑ, ο κ. Μακρυωνίτης δήλωσε στην “Κοινή Γνώμη” ότι προς το παρόν αναμένει εισήγηση του κλιμακίου της αρμόδιας υπηρεσίας της Περιφέρειας. “Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στον ΧΥΤΑ Μυκόνου”, επεσήμανε ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης. “Έγιναν επώνυμες καταγγελίες προς την υπηρεσία και έστειλα κλιμάκιο στο νησί. Έγινε η αυτοψία, θα παραλάβω την εισήγηση για την επιβολή των ανάλογων προστίμων”.
Πληρώνουν τα πρόστιμα…αλλά μυαλό δεν βάζουν!
Απ’ ό,τι φαίνεται, όμως, τα ταμεία του Δήμου Μυκόνου είναι οικονομικά εύρωστα. Πώς αλλιώς να εξηγήσει κανείς το γεγονός ότι η δημοτική αρχή καταβάλλει κανονικότατα τα πρόστιμα που της έχουν επιβληθεί από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την κακή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο ΧΥΤΑ;
Το βέβαιο πάντως είναι ότι η δημοτική αρχή αντιμετωπίζει με απαξιωτικό τρόπο ένα έργο που κόστισε πολλά εκατομμύρια ευρώ.
 “Καμπανάκι” και από τον εντεταλμένο σύμβουλο της Περιφέρειας
Τον Μάιο 2011 ο εντεταλμένος σύμβουλος της Περιφέρειας για τη Μύκονο, κ. Βασίλης Μαργάρας, είχε επί του θέματος απευθύνει έγγραφο προς τον Δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου, με το οποίο έκανε ειδική αναφορά στην έκθεση του κλιμακίου Ελέγχου και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας, το οποίο είχε και τότε πραγματοποιήσει αυτοψία στον ΧΥΤΑ Μυκόνου, έπειτα -και πάλι- από επώνυμη καταγγελία που είχε δεχθεί.
Σύμφωνα με την τότε εισήγηση των υπηρεσιακών παραγόντων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, είχαν εξακριβωθεί διάφορες σοβαρές παραλείψεις μεταξύ των οποίων λιμνάζοντα νερά, απορρίμματα που εναποτίθεντο στο κύτταρο του ΧΥΤΑ χωρίς στοιχειώδη διαλογή, καταπτώσεις από τα πρανή που είχαν ως συνέπεια την απόφραξη του καναλιού απορροής ομβρίων υδάτων, ενώ παράλληλα είχε παρατηρηθεί η αποκόλληση σε αρκετά σημεία των μεμβρανών αποστράγγισης. Το όχημα – συμπιεστής απορριμμάτων και ο ΒΙΟ.ΚΑ βρέθηκαν εκτός λειτουργίας, ενώ επίσης, είχε παρατηρηθεί ότι δεν είχαν πραγματοποιηθεί εργασίες αποκατάστασης στον χώρο του Χώρου Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ), και ότι συνεχιζόταν η απόθεση απορριμμάτων στον χώρο αυτό.
Ποιος θα πληρώσει το… μάρμαρο;
 Ο κ. Μαργάρας στο έγγραφό του, απάντηση -φυσικά- δεν έχει λάβει μέχρι σήμερα από τη δημοτική αρχή. Ο ίδιος αναφερόταν τότε στην πρακτική της λανθασμένης εναπόθεσης και διαχείρισης απορριμμάτων, η οποία -όπως σημείωνε- είναι επικίνδυνη για την υγεία και για το περιβάλλον. Προφανώς, δεν χρειαζόταν να είναι κανείς “προφήτης” ώστε να αντιληφθεί ότι οι παραλείψεις σε ό,τι αφορά στον τρόπο διαχείρισής του θα έθεταν εν αμφιβόλω τη βιωσιμότητα του έργου. Όπως υπογράμμιζε ο κ. Μαργάρας: “Οι παραλήψεις στον τρόπο λειτουργίας του ΧΥΤΑ θα επηρεάσουν οπωσδήποτε αρνητικά τη διάρκεια βιωσιμότητας του έργου που σαν αποτέλεσμα θα σημάνει την ανάγκη κατασκευής νέου ΧΥΤΑ. Το υπερβολικό κόστος ενός νέου ΧΥΤΑ θα επιβαρύνει αυτή την φορά τους δημότες, μιας και δεν υπάρχει καμία εγγύηση εθνικών ή κοινοτικών κονδυλίων για την κατασκευή του”.
Με άλλα λόγια, η πλημμελής αντιμετώπιση ενός τόσο ζωτικού, για τους πολίτες και το ίδιο το περιβάλλον, θέματος από τη δημοτική αρχή του νησιού, είναι δυνατόν να οδηγήσει σε άσκοπη επιβάρυνση της τσέπης των κατοίκων της Μυκόνου, οι οποίοι, ούτως ή άλλως, τον έχουν… πληρώσει χρυσό, αν σκεφτεί κανείς το ύψος των προστίμων που έχει μέχρι σήμερα καταβληθεί από τον Δήμο.
Ο κ. Μαργάρας επεσήμαινε ταυτόχρονα τότε ότι “Η σωστή διαχείριση των απορριμμάτων επιτυγχάνεται με την ανακύκλωση των υλικών. Χωρίς ουσιαστική ανακύκλωση και διαχείριση των απορριμμάτων δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά ο ΧΥΤΑ. Με την υπάρχουσα κατάσταση στην περιοχή του ΧΥΤΑ/ΧΑΔΑ τίθεται κατά κύριο λόγο σε κίνδυνο η υγεία των πολιτών του νησιού ενώ παράλληλα, υποβαθμίζεται το περιβάλλον με όλες τις συνέπειες που συνεπάγεται η υποβάθμιση αυτή (ποιότητα ζωής – απαξίωση περιουσιακών στοιχείων πολιτών κλπ)”. Προφανώς, δεν εισακούσθηκε.
από την εφ ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ 20.06.13

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου