Τετάρτη, 29 Μαΐου 2013

" ΗΜΕΡΕΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ - ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ "

ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ 24, 25 ΚΑΙ 26 ΜΑΪΟΥ
ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
Οι «Ημέρες Γαστρονομίας- Ονομασία Προέλευσης Ελληνική», χάρη στο πλούσιο διαθεματικό πρόγραμμα των εκδηλώσεών τους, προσέφεραν πλήθος δυνατοτήτων ανάδειξης νέων πρωτοβουλιών, δημιουργιών, ιδεών και γαστρονομικών προορισμών. 
Ο ετήσιος θεσμός του Τιμώμενου Γαστρονομικού Προορισμού αποτελεί σημαντικό κεκτημένο των «Ημερών Γαστρονομίας» που στοχεύει στην ενδυνάμωση της περιφερειακής ανάπτυξης. Τιμώμενος γαστρονομικός προορισμός για το 2013 επιλέχθηκε η Λήμνος, γεγονός που έδωσε την δυνατότητα στους τοπικούς φορείς και παραγωγούς να προωθήσουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του νησιού, με σκοπό την ολοκληρωμένη ανάδειξη του ιστορικού και σύγχρονου γαστρονομικού λημνιακού πολιτισμού.
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκε ειδική εκδήλωση για εκπροσώπους διεθνών οργανισμών, ξένων φορέων, κρατών και δημοσιογραφικών δικτύων με τίτλο «Η διαχρονική συνεισφορά της ελληνικής γαστρονομίας στην παγκόσμια πολιτισμική κληρονομιά». Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Σπιλάνης, ο Δήμαρχος Λήμνου κ. Αντώνης Χατζηδιαμαντής, ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Νίκος Σουλακέλλης και η Γενική Διευθύντρια του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ) κα Βάσω Παπαδημητρίου.

Κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης ήταν η Επίτροπος Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης κα Μαρία Δαμανάκη, η οποία παρουσίασε μεταξύ άλλων και την πρόσφατη πρωτοβουλία της ως αρμόδια για τα τρόφιμα που προέρχονται από τη θάλασσα για την καθιέρωση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενός μόνιμου θεσμικού διαγωνισμού μεταξύ πόλεων ή περιφερειών της Ε.Ε. για την κατάκτηση της σήμανσης "Αριστείο Ευρωπαϊκής Γαστρονομίας".

Ο Γ. Σπιλάνης αναφέρθηκε στη πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής για τη προώθηση της διαφοροποίησης της τουριστικής εικόνας των νησιών αναδεικνύοντας τα φυσικά και πολιτιστικά τους χαρακτηριστικά, την "ταυτότητα" τους, μεταξύ των οποίων είναι και η τοπική κουζίνα ειδικά όταν βασίζεται σε ειδικά τοπικά προϊόντα. Υπογράμμισε ότι η σύνδεση της αγροτικής οικονομίας και ευρύτερα της ζωής και φυσιογνωμίας των νησιών με τον τουρισμό θα αποτελέσει μια από τις πτυχές για τη βελτίωση της ποιότητας και της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος, αλλά θα βοηθήσει στη στήριξη και της αγροτικής παραγωγής. Τέλος, τόνισε ότι η Λήμνος θα μπορούσε να αποτελέσει ένα νησί-πιλότο προς αυτή την κατεύθυνση.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης ακολούθησε ξενάγηση ξένων αντιπροσωπειών από τους διοργανωτές των Ημερών Γαστρονομίας, στα περίπτερα των Ελλήνων παραγωγών από όλη την χώρα στο αίθριο του Μουσείου Μπενάκη.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου