Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

ΤΑΞΗ ΣΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΒΑΛΕΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ???


Ώς τα τέλη του έτους η οικονομική και λογιστική ενοποίηση των Ταμείων...


Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στο υπουργείο Εργασίας, υπό τον υπουργό Γιάννη Βρούτση, η πρώτη συνάντηση της επιτροπής συντονισμού έργου για την οικονομική και λογιστική ενοποίηση των... τομέων ασφάλισης των υφιστάμενων ταμείων κύριας ασφάλισης.

Οι βασικοί άξονες κατεύθυνσεις που έθεσε ο υπουργός Εργασίας κατά τη διάρκεια της συνάντησης είναι οι εξής:

Το έργο αυτό θα γίνει με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και κατανομή δουλειάς. Το οργανωτικό σχήμα του έργου περιλαμβάνει καταρχήν την κεντρική Επιτροπή Συντονισμού, υπό την προεδρία του υπουργού Εργασίας και τη συμμετοχή των διοικητών & προέδρων των ταμείων κύριας ασφάλισης, υπηρεσιακών παραγόντων, καθώς και έγκριτων εμπειρογνωμόνων.

Η Επιτροπή Συντονισμού θα συνεπικουρείται από επιτροπή νομικής στήριξης και Επιστημονική Γραμματεία, θα εποπτεύει και θα συντονίζει την εργασία 6 τεχνικών κλιμακίων, ένα ανά ταμείο κύριας ασφάλισης.

Θα συνεδριάζει τουλάχιστον μια φορά το μήνα, παρουσιάζοντας κάθε φορά την πρόοδο που έχει συντελεστεί, ώστε με ορίζοντα το τέλος του τρέχοντος έτους τα τελικά παραδοτέα να αποτελέσουν τη βάση για ένα νέο νομοθέτημα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, η ολοκλήρωση του έργου εναρμόνισης, το τέλος του τρέχοντος έτους, «θα επιφέρει σημαντικά και μετρήσιμα, διοικητικά και οικονομικά, οφέλη για όλους».

Δηλαδή, «εξοικονόμηση πόρων και ανθρώπινου δυναμικού -που θα διατεθεί για την ταχύτερη έκδοση συντάξεων- διαφάνεια και κατάρτιση υγιών προϋπολογισμών, αποτελεσματικότερη καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής, μέσω ενιαίου και απλοποιημένου τρόπου είσπραξης των τρεχουσών και ληξιπρόθεσμων οφειλών, ενίσχυση της αναδιανεμητικής λειτουργίας του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης».

Μετά το τέλος της συνάντησης ο υπουργός Εργασίας δήλωσε, μεταξύ άλλων:

«Το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας μας οικοδομήθηκε διαχρονικά στη βάση πελατειακών αντιλήψεων με αποτέλεσμα σήμερα να είναι ένα μωσαϊκό εξαιρέσεων και ειδικών καθεστώτων.

Παρά τις παρεμβάσεις που κατά καιρούς έχουν γίνει, το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας παραμένει δαιδαλώδες και κατακερματισμένο.

Αν και έγιναν προσπάθειες διοικητικής και οργανωτικής ενοποίησης, υπάρχουν -ακόμη και σήμερα- 90 διαφορετικά μητρώα συνταξιούχων και 60 διαφορετικοί κλάδοι ασφάλισης.

Ακόμη και τα συγχωνευθέντα με προηγούμενους νόμους ταμεία διατηρούν την "οικονομική και λογιστική αυτοτέλεια" των εντασσόμενων σε αυτά τομέων, καθώς επίσης και χωριστές διοικητικές δομές και ασύμβατα πληροφοριακά συστήματα.

Σήμερα, ξεκινάμε μια συντονισμένη και συστηματική προσπάθεια να εξορθολογίσουμε, να απλουστεύσουμε και να εξυγιάνουμε αυτές τις διοικητικές και οργανωτικές στρεβλώσεις. Με σκοπό τη λογιστική και οικονομική ενοποίηση των διαφόρων τομέων, τη δημιουργία ενιαίων κανόνων μέσα σε κάθε φορέα κύριας ασφάλισης.

Ευχόμαστε στο τέλος του χρόνου αυτή η προσπάθεια να αποδώσει καρπούς οι οποίοι θα μετατραπούν με ένα νέο νόμο σε ένα ασφαλιστικό σύστημα το οποίο θα εγγυάται πολλά για τις επόμενες γενιές».
Στη συνάντηση συμμετείχαν ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Π. Κοκκόρης, ο γγ του υπουργείου Οικονομικών Γ. Μέργος, ο εκπρόσωπος του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Αθ. Θανόπουλος, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων Κ. Κοτσιλίνης, οι διοικητές των έξι ταμείων κύριας ασφάλισης (ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΝΑΤ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και ΕΤΑΠ ΜΜΕ), ο διευθύνων σύμβουλος της Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε. (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης), οι γενικοί διευθυντές του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, καθώς και η πρόεδρος της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής Ευφροσύνη Κουσκουνά.



in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου