Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗΣ ΛYΜΑΤΩΝ ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ


TOTOMHSΣημαντικά θέματα που αφορούν τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας και διάθεσης ακαθάρτων των χωριών: Κυνιδάρου, Απεράθου, Απόλλωνα, Κορωνίδας και Κορώνου Δρυμαλίας Νάξου, συζητήθηκαν και ψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο την Τετάρτη 24 Οκτωβρίου.
Σε ότι αφορά τον Κυνίδαρο αποφασίστηκε η απ” ευθείας ανάθεση εκπόνησης προκαταρκτικής μελέτης του έργου (35.000 ευρώ) στην Αναπτυξιακή εταιρία Κυκλάδων. Για την Απείρανθο, Απόλλωνα, Κορωνίδα και Κόρωνο έχουν ήδη προταθεί από τρεις διαφορετικοί χώροι, για τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας και διάθεσης ακαθάρτων και απομένουν οι περιβαλλοντικές μελέτες που θα καθορίσουν την τελική φάση.
Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τοτόμης Πρωτονοτάριος στην εισήγησή του ανέφερε
ότι η διαχείριση των υγρών αποβλήτων αποτελεί ένα από τα σοβαρότερα θέματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων και είναι γνωστό ότι τα υγρά απόβλητα και τα στερεά απορρίμματα επηρεάζουν το περιβάλλον και γι’ αυτό η σωστή διαχείρισή τους είναι επιβεβλημένη. «Οι δήμοι κινδυνεύουν με τσουχτερά πρόστιμα εάν δεν προωθήσουν άμεσα αυτά τα θέματα» είπε.
«Οι ενέργειες που είχαν ήδη προγραμματιστεί από τις προηγούμενες Δημοτικές Αρχές προωθούνται με ταχείς ρυθμούς, ενώ ταυτόχρονα προγραμματίζεται η υλοποίηση και νέων σημαντικών δράσεων με σκοπό την ολοκλήρωση ενός συστήματος διαχείρισης των υγρών αποβλήτων όλης της περιφέρειας του Δήμου», τόνισε.
Ποιο συγκεκριμένα ο κ. Πρωτονοτάριος αναφέρθηκε αναλυτικά στις ενέργειες της δημοτικής αρχής σε θέματα που αφορούν τη διαχείριση υγρών αποβλήτων:
  1. Έχει δημοπρατηθεί από διμήνου το έργο που αφορά τη μεταφορά των λυμάτων από την Μικρή Βίγλα στην περιοχή του αεροδρομίου και από εκεί στο ΒΙΟ.ΚΑ. της Νάξου, με προϋπολογισμό 6.008.800€.
  2. Η μελέτη του έργου των δικτύων μεταφοράς των λυμάτων Μικρής Βίγλας – Καστρακίου (προϋπολογισμός έργου: 1.231.700€) βρίσκεται στο στάδιο της οριστικής μελέτης.
  3. Η μελέτη του έργου των δικτύων μεταφοράς των λυμάτων Σαγκρίου-Βίβλου-ΒΙΟ.ΚΑ Νάξου (προϋπολογισμός έργου: 2.213.280€) βρίσκεται στο στάδιο της οριστικής μελέτης.
  4. Η μελέτη του έργου των δικτύων μεταφοράς των λυμάτων Μελάνων-ΒΙΟ.ΚΑ Νάξου (προϋπολογισμός έργου: 2.128.600€) βρίσκεται στο στάδιο της οριστικής μελέτης.
  5. Η μελέτη του έργου των δικτύων μεταφοράς των λυμάτων Ποταμιάς-ΒΙΟ.ΚΑ Νάξου (προϋπολογισμός έργου: 1.183.200€) βρίσκεται στο στάδιο της οριστικής μελέτης.
  6. Έχει εκπονηθεί η μελέτη του έργου «Αναβάθμιση εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων Δημοτικής Ενότητας Νάξου (ΒΙΟ.ΚΑ. Νάξου)» και έχει υποβληθεί για χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ, με μεγάλες πιθανότητες έγκρισης, με προϋπολογισμό 4.200.000€. Το υπόψη έργο θα αξιοποιήσει το παραγόμενο από το ΒΙΟ.ΚΑ νερό προς χρήση του για άδρευση και εμπλουτισμό υδροφόρου ορίζοντα (περισσότερο από 1.000.000 Μ3 ετησίως).
  7. Οι προκαταρκτικές μελέτες των ΒΙΟ.ΚΑ. Απειράνθου-Κορωνίδας-Κορώνου παραλαμβάνονται σήμερα, ενώ έχει ήδη παραληφθεί η προκαταρκτική μελέτη του ΒΙΟ.ΚΑ. του Απόλλωνα σε προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο, και έχουν ανατεθεί οι περιβαλλοντικές μελέτες για όλους τους παραπάνω ΒΙΟ.ΚΑ.
  8. Ανατίθεται στη σημερινή συνεδρίαση η εκπόνηση της μελέτης του ΒΙΟ.ΚΑ. του Κυνιδάρου.
Σε ότι αφορά την επιλογή κατασκευής ΒΙΟ.ΚΑ. ή κατασκευής δικτύων μεταφοράς των λυμάτων, όπως είπε ο κ. Τοτόμης Πρωτονοτάριος, προέκυψε από τα εξής στοιχεία που μελετήθηκαν, δηλαδή: Μικρότερο κόστος κατασκευής, μικρότερα λειτουργικά έξοδα (καθότι τα δίκτυα απαιτούν τη δημιουργία τεσσάρων (4) αντλιοστασίων) και αποτελεσματικότερη επεξεργασία των λυμάτων.
 Υπέρ ο Μαράκης κατά Ψαρρά και Κίζη
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ζητήθηκαν από τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Νίκο Μαράκηπερισσότερες διευκρινίσεις σε ότι αφορά την «προκαταρκτική μελέτη» για το έργο του Κυνιδάρου, το οποίο χαρακτήρισε πολύ σημαντικό για το χωριό της Νάξου.
Η κ. Ευδοκία Ψαρρά, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», διαφώνησε με την απ” ευθείας ανάθεση εκπόνησης της προκαταρκτικής μελέτης για το έργο του Κυνιδάρου ενώ για τις μελέτες που παρουσιάστηκαν για τα χωριά Απείρανθος, Απόλλωνας, Κορωνίδα και Κόρωνο είπε ότι είναι όλες ίδιες και αυτό που μόνο αλλάζει είναι ο χώρος.
Η επικεφαλής της παράταξης «Πολίτες για τα νησιά μας» Θέκλα Κίζη σημείωσε ότι διαφωνεί με την απ” ευθείας ανάθεση στην Αναπτυξιακή Εταιρία Κυκλάδων για την προκαταρκτική μελέτη  για το έργο στον Κυνίδαρο καθώς και με τη θέση (1) που προτείνεται στην μελέτη για τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας και διάθεσης ακαθάρτων του Απόλλωνα, σημειώνοντας ότι η συγκεκριμένη περιοχή είναι NATURA.
ΠΗΓΗ ΝΑΧΟΣ NEW

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου