Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΓΚΑΡΙΤΩΝ ΖΗΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ Ο.ΝΑ.Σ.

ΕΝΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ, ΑΠΟ ΤΑ ΙΔΡΥΤΙΚΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΟΝΑΣ, ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ Δ.Σ. ΖΗΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ.
Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗΣ ΠΕΡΙΕΧΕΙ, ΑΠΟ ΣΚΛΗΡΗ ΕΩΣ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ , ΚΡΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ Ο.ΝΑ.Σ.
ΔΥΣΚΟΛΗ ΔΙΑΦΑΙΝΕΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ( ΜΕΤΑ ΤΑ ΑΝΑΓΡΑΦΟΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ) Η ΣΥΜΠΟΡΕΥΣΗ ΤΗΣ Ο.ΝΑ.Σ. ΜΕ ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ Δ.Σ.ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
 Tο καταστατικό το Ομοσπονδίας ( το οποίο είναι υποχρεωμένα τα μέλη Σύλλογοι να αποδέχονται και να τηρούν) αναφέρει ρητά ότι " για να αποχώρησει ένα μέλος Σύλλογος απο την Ο.ΝΑ.Σ , θα πρέπει να αποφασίσει η Γ.Σ. του Συλλόγου με πλειοψηφία των 3/4 των μελών της".
 Φυσικά το Δ.Σ. της Ο.ΝΑ.Σ. δεν έκανε αποδεκτό το αίτημα του σημερινού Δ.Σ. του Συλλόγου.
Θέμα Αποχώρησης , ότι η Ο.ΝΑ.Σ. δεν στήριξε την προσπάθεια του Συλλόγου να μην γίνει ο ΧΥΤΑ στην κορυφή ΞΥΔΗ.

Ο πρόεδρος της ΟΝΑΣ, μιλώντας σχετικά στο Naxos News, επισημαίνει, ότι  η ΟΝΑΣ:

 Προσπάθησε με τις προτάσεις και τη συμβολή της να δοθεί λύση σε ένα θέμα που ταλανίζει την τοπική κοινωνία.


Δεν έχει σταθεί απέναντι στο σύλλογο Εγκαριτών, αλλά αντίθετα έχει επισημάνει, ότι η Ομοσπονδία δεν έχει τη δυνατότητα παρέμβασης σε τεχνικά θέματα, ενώ παράλληλα, έχει αναφέρει πως καλώς ο σύλλογος, αφού έχει διαφορετική άποψη, έχει αποτανθεί στο ανώτερο δικαστήριο.

Είναι αυτή που πήρε τις αποφάσεις για τη δημιουργία ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ ώστε να αντδρούν με αποχώρηση, ενώ από την άλλη συμμετείχαν στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές".
"Να δούμε το πρόβλημα των σκουπιδιών συνολικά φορείς και δήμος και να αναζητηθούν προηγμένες λύσεις που θα έχουν την ελάχιστη έως μηδενική επιβάρυνση στο περιβάλλον, αλλά  για το σύλλογο Εγκαριτών δεν ήταν το ζήτημα για μια ολοκληρωμένη λύση για το νησί, αλλά μόνο για τη συγκεκριμένη περιοχή", 
 Ακολουθεί η επιστολή του συλλόγου
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΓΚΑΡΙΤΩΝ ΝΑΞΟΥ
“Ο Άγιος Τρύφων”
ΠΡΟΣ:
Ομοσπονδία Ναξιακών Συλλόγων (Ο.ΝΑ.Σ), υπόψη Προέδρου κ. Ν. Μαϊτού
ΘΕΜΑ:
Αποχώρηση του Συλλόγου Εγκαριτών Νάξου από την Ομοσπονδία
Αγαπητέ κε Πρόεδρε,
Σε συνέχεια της από 25 Ιανουαρίου 2012 επιστολής μας σχετικά με την στήριξη από μέρους της Ομοσπονδίας των προσπαθειών του Συλλόγου μας για την αποτροπή κατασκευής ΧΥΤΑ ή ΧΥΤΥ σε απόσταση αναπνοής από το χωριό μας (θέση Κορυφή Ξύδη), και κατόπιν της σχετικής απόφασης του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας, η οποία δημοσιεύτηκε ως ψήφισμα στον τύπο, σας ενημερώνουμε με μεγάλη μας λύπη, ότι είμαστε υποχρεωμένοι να αποσυρθούμε από την Ομοσπονδία, διότι:

1. Ως ιστορικό μέλος της Ομοσπονδίας, ζητήσαμε τη στήριξή της δια απλής δημόσιας δήλωσης ότι δεν επικροτεί την κατασκευή ΧΥΤΑ ή ΧΥΤΥ στη θέση που έχει δρομολογηθεί, δεδομένων των σημαντικών κινδύνων που εγγυμονεί η λειτουργία ενός τέτοιου έργου που ουσιαστικά χωροθετείται σχεδόν εντός του οικιστικού ιστού του νησιού, και συγκεκριμένα δίπλα στα χωριά Γαλήνη, Εγκαρές, Αγ. Θαλλέλαιος και Αγγίδια, καθώς και στην πόλη της Νάξου, σε αποστάσεις που κυμαίνονται από 700 μ. μέχρι 2,5 κμ. Αντ’ αυτού, το ψήφισμα που δημοσιεύτηκε, ουσιαστικά επικροτεί τη δημιουργία ΧΥΤΥ στη θέση αυτή.

2. Η δημιουργία ΧΥΤΥ, όμως, δεν διαφέρει ουσιαστικά από τη δημιουργία του ΧΥΤΑ, καθώς θα εξακολουθούν να θάβονται στη θέση αυτή χιλιάδες τόνοι σκουπιδιών κατ’ έτος (παρότι ελαφρώς μειωμένες ποσότητες σε σύγκριση με τον ΧΥΤΑ), με αποτέλεσμα, οι δημιουργούμενες επιπτώσεις να είναι σχεδόν παρόμοιες με αυτές της λειτουργίας ΧΥΤΑ.

3. Προφανώς δεν αναμέναμε μια τέτοια απόφαση της Ομοσπονδίας να αλλάξει άρδην τον ρού των πραγμάτων, καθώς αυτός οδηγείται από την αναλγησία και τα συμφέροντα των εκάστοτε τοπικών και μη αρχών και παραγόντων που βρίσκονται πίσω από την υπόθεση αυτή, αλλά τουλάχιστον θα διατυπώνονταν μια πρόταση προς μια πραγματικά προοδευτική κατεύθυνση για ένα καλύτερο μέλλον για το νησί, και όχι μια ακόμα στήριξη του αδιέξοδου και καταστροφικού δρόμου που ακολουθείται από ανίκανους προσωρινούς διαχειριστές του φυσικού, πολιτιστικού και ιστορικού πλούτου του νησιού.

4. Όπως τονίστηκε και στην ως άνω αναφερόμενη επιστολή μας, η δημιουργία ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ στην Κορυφή Ξύδη δεν είναι μια απλή υπόθεση για το χωριό μας. Πρόκειται για καταστροφική απόφαση. Δεν είναι ένα απλό έργο, ένας δρόμος, μια πλατεία κλπ, η κατασκευή του οποίου περιορισμένη σημασία θα είχε για την επιβίωση ενός χωριού. Πρόκειται για τη μεταφορά του σκουπιδότοπου όλου του νησιού και των νησιών των Μικρών Κυκλάδων δίπλα στο χωριό μας με ολέθριες, καταστροφικές και μη αναστρέψιμες συνέπειες για το χωριό και το νησί, που έχουν πολλάκις επισημανθεί προς κάθε κατεύθυνση και κάθε αρμόδιο, και έχουν δημοσιοποιηθεί και αναλυθεί επανειλημμένως, και φυσικά γνωστοποιήθηκαν και στην Ομοσπονδία.

5. Η απόφαση αυτή της ομοσπονδίας δείχνει να μη συμμερίζεται, και εν τέλει να μην αντιλαμβάνεται ή να αγνοεί, τις σοβαρές επιπτώσεις και στα μνημεία του πολιτισμού της περιοχής, όπως έχει καταδειχθεί από τους Συλλόγους Εγκαριτών και Γαληνιωτών (αναγνώριση της ύπαρξης μνημείων στην περιοχή από ΚΑ’ ΕΠΚΑ, μη γνωμοδότηση 2ης ΕΒΑ κλπ). 

6. Η απόφαση αυτή της Ομοσπονδίας ανέδειξε και την ουσιαστική έλλειψη στήριξης και αλληλεγγύης μεταξύ των μελών-Συλλόγων στα ακανθώδη ζητήματα. Με εξαίρεση ορισμένες λογικές φωνές που αντιλήφθηκαν το διακύβευμα και το έβαλαν στην πραγματική του διάσταση, και για το λόγο αυτό ευχαριστούμε θερμά τους εκπροσώπους ορισμένων Συλλόγων που είχαν το θάρρος της έκφρασης της φωνής της λογικής, η πλειοψηφία δυστυχώς προτίμησε να ‘διαφυλάξει’ τα εσφαλμένως νοούμενα τοπικά-ατομικά συμφέροντα των χωριών τους, παρά να τοποθετηθεί υπέρ μιας λύσης που θα διασφάλιζε όλα τα χωριά και εν τέλει το νησί μας.

Οι περισσότεροι εκδήλωσαν το κακώς εννοούμενο μικρό-ατομικό συμφέρον, φοβούμενοι μήπως ζημιωθεί το χωριό τους από την εγκατάλειψη της θέσης Κορυφή Ξύδη για τη δημιουργία ΧΥΤΑ, μη αντιλαμβανόμενοι τις καταστροφικές συνέπειες για ολόκληρο το νησί. Και παρότι ο Σύλλογός μας έχει στηρίξει την Ομοσπονδία και έχει προσφέρει ό,τι μπορεί όλα αυτά τα χρόνια, σε μια κρίσιμη για το μέλλον του χωριού μας στιγμή, δεν λαμβάνει μια αυτονόητη απόφαση όπως ζητήσαμε, δηλ. να μην κατασκευαστεί ΧΥΤΑ ή ΧΥΤΥ σε θέση που γειτνιάζει με οικισμούς (αποστάσεις ασφαλείας τουλάχιστον 3 km), ώστε να μην επηρεαστεί κανένα χωριό σε αξιοσημείωτο βαθμό.

7. Είναι αδύνατο για έναν Σύλλογο που σέβεται τον εαυτό του, την ιστορία και τον ρόλο του, να παραμένει μέλος μιας Ομοσπονδίας, η οποία δεν συμμερίζεται την αγωνία του για το μέλλον του χωριού του, αλλά αντίθετα, η Ομοσπονδία αυτή λαμβάνει θέση υπέρ της καταστροφής του χωριού και εν τέλει του νησιού, με την κατασκευή ΧΥΤΑ ή ΧΥΤΥ στην επιλεγείσα θέση.

8. Σε μια Ομοσπονδία που δεν αντιλαμβάνεται το συμφέρον του τόπου, ώστε να οραματιστεί ένα διαφορετικό αύριο για τη Νάξο, αλλά εγκλωβίζεται σε μικροπολιτικά και κακώς εννοούμενα τοπικά συμφέροντα, δεν έχουμε θέση.
Κύριε Πρόεδρε, με όλη την εκτίμηση προς το πρόσωπό σας, λυπούμαστε ειλικρινά που η Ομοσπονδία, με την απόφασή της αυτή, μας απομάκρυνε. Αναγκαζόμαστε να αποχωρήσουμε με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. του Συλλόγου μας, βάσει του Καταστατικού μας, για την οποία έχει ενημερωθεί η Γενική Συνέλευση, τόσο πριν όσο και μετά τη λήψη της.

Προφανώς αποσύρουμε και τους εκπροσώπους μας από την ομοσπονδία και το Δ.Σ. αυτής. Πάνδημο το χωριό μας και τα μέλη του Συλλόγου μας στηρίζουν την απόφασή μας αυτή, γιατί αταλάντευτα συνεχίζουμε όλοι μαζί τον αγώνας μας για την αποτροπή της κατασκευής του καταστροφικού αυτού έργου για τον τόπο μας και το νησί μας, μέχρι την τελική μας δικαίωση, η οποία, πλέον, δεν είναι μακριά.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου,
Ο Πρόεδρος          Η Γενική Γραμματέας
Νίκος Γ. Μπουλαξής  Αγγελική (Κική) Α. Λάσκαρη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου