Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΗΝ ΣΙΦΝΟ 2012

Στο φεστιβάλ συμμετειχαν δέκα επτά ( 17) κυκλαδονήσια ΑΜΟΡΓΟΣ-ΑΝΑΦΗ-ΑΝΔΡΟΣ-ΙΟΣ-ΚΕΑ-ΚΙΜΩΛΟΣ-ΚΥΘΝΟΣ-ΜΗΛΟΣ-ΜΥΚΟΝΟΣ-ΠΑΡΟΣ-ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ-ΣΕΡΙΦΟΣ-ΣΙΚΙΝΟΣ-ΣΙΦΝΟΣ-ΣΥΡΟΣ-ΣΧΟΙΝΟΥΣΑ-ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ.Οι Δήμοι των νησιών σε συνεργασία με τους Πολιτιστικούς Συλλόγους οργάνωσαν αντιπροσωπείες και συμμετείχαν στο φεστιβάλ, σε περίπτερα που ο Δήμος Σίφνου είχε φτιάξει στη πλατεία του Χωριού ΑΡΤΕΜΩΝΑ ( γενέτειρα του Τσελεμεντέ), προβάλλοντας και διαφημίζοντας τις ιδιαίτερες γαστρονομικές δυνατότητες των νησιών τους.
Στο περίπτερο της Άνδρου ( σε μια γωνιά του) , με πρωτοβουλία ορισμένων προθυμοποιήθηκε ο Σύλλογος Κωμιακιτών της Αθήνας και εκπροσώπησε την Νάξο. Αξίζουν συγχαρητήρια στα παιδιά για την πρωτοβουλία τους ( είχαν γλυκό κουταλιού, ρακί, έφτιαξαν κατσίκι με μπάτουδο στον φούρνο, κρασί κόκκινο και καρυδόπιτα).
Εύλογα δημιουργούνται ερωτήματα:
Ο Δήμος Νάξου το ήξερε? αν ναι γιατί δεν συμμετείχε?
Πότε θα γίνει κατανοητό ότι ο Δήμος Νάξου είναι πολυνησιακός και θα πρέπει να υπάρχει συνεργασία των φορέων , για εμφανίσεις προς τα έξω?
ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ??
Η Ο.ΝΑ.Σ. δεν είχε καμία ενημέρωση για το φεστιβάλ.
Για περισσότερα, αναφορικά με το τι έγινε , διαβάστε παρακάτω


Φάβα Σχοινούσας:1ο βραβείο στο 6ο φεστιβάλ Κυκλαδικής γαστρονομίας "Ν.Τσελεμεντές"

 Ο Σύλλογος Σχοινουσιωτών, αναφέρει για τη συμμετοχή της Σχοινούσας στο 6ο φεστιβάλ Κυκλαδικής γαστρονομίας "Νικόλαος Τσελεμεντές" στη Σίφνο:



 
Με εντυπωσιακή επιτυχία και συμμετοχή διεξήχθη για έκτη χρονιά στη Σιφνο το φεστιβάλ Κυκλαδικής γαστρονομίας το τριήμερο 6, 7 και 8 Σεπτεμβρίου προς τιμήν του μεγαλύτερου Έλληνα αρχιμάγειρα  του 20ου αιώνα του Σιφναίου Νικόλαου Τσελεμεντέ. 
  Για τη Σχοινούσα, που φέτος ήταν η πρώτη μας συμμετοχή  και γι αυτό το λόγο ήταν και το τιμώμενο νησί , το αποτέλεσμα ήταν θριαμβευτικό . Κατά γενική ομολογία και των διοργανωτών αλλά και των εκατοντάδων κόσμου που παρακολούθησαν τις εκδηλώσεις στον Αρτεμώνα , η αποστολή του νησιού μας απέσπασε την αγάπη του κόσμου για το κέφι και το μπρίο του μουσικοχορευτικού μέρους αλλά και τις γαργαλιστικές νοστιμιές της κουζίνας μας , αποκλειστικά με προϊόντα του τόπου μας.



 Από την πρώτη μέρα και μετά το στήσιμο του περιπτέρου μας και ενώ οι μαγείρισσες μας, Μαρία Οικονομίδου & Ακαθή Κωβαίου μάγευαν το κοινό με τα πεντανόστιμα ξεροτήγανα και το θεϊκό μας ρακόμελο , το χορευτικό τού νησιού ντυμένο με τις παραδοσιακές μας στολές μαζί με τους μουσικούς μας σεργιάνιζε στον Αρτεμώνα , παίζοντας και χορεύοντας στα στενά και τις αυλές του χωριού, έως ότου καταλήξει στη πλατεία του χωριού όπου το γλέντι συνεχίστηκε μέχρι αργά το βράδυ.
     
Την επομένη έγινε ο Κυκλαδίτικος παραδοσιακός γάμος.
Συμβολικά  παντρεύτηκαν η Σχοινούσα σαν τιμώμενο νησί με την Σίφνο.
Ο Σχοινουσιώτης γαμπρός ντυμένος με την λαμπρή παραδοσιακή του φορεσιά και με την ακολουθία του γυρίζανε από χωριό σε χωριό για να πάρουν τούς κουμπάρους και όλοι μαζί να πάνε στο σπίτι της Σιφναίας νύφης που φορούσε το πολύτιμο παραδοσιακό νυφικό της φόρεμα.



Όλοι μαζί πια κατέληξαν στην πλατεία του Αρτεμώνα για το νυφικό ξεφάντωμα με μουσική και χορό από τούς μουσικούς και τούς χορευτές του νησιού μας.



 Στο μεταξύ στο περίπτερό μας είχε έλθει η μεγάλη στιγμή . Εκτός από τα ξεροτήγανα και το ρακόμελο είχε έλθει η στιγμή της Φάβας. Όσοι έχουν δοκιμάσει φάβα Σχοινούσας καταλαβαίνουν πολύ καλά για ποιο λόγο κέρδισε το Πρώτο βραβείο γαστρονομίας.
       


Το Σάββατο, τελευταία μέρα, όλοι μαζί στο περίπτερό μας για  να εξυπηρετήσουμε όλο αυτόν  τον κόσμο που μας επισκεπτόταν  να δοκιμάσει τις νοστιμιές που είχαν για άλλη μια φορά ετοιμάσει οι μαγείρισσες μας και μετά παιχνίδι με τούς "μπίλιους" στον περίβολο της εκκλησίας. Το βράδυ στη πλατεία του χωριού όλα τα συγκροτήματα και όλοι οι χορευτές ανακατεμένοι με τα άλλα μέλη των αποστολών , τους ντόπιους και τους τουρίστες σε ένα γλέντι που όσοι το ζήσαμε θα έχουμε να το θυμόμαστε... μέχρι του χρόνου που θα έλθουν τα καλύτερα...
 
O σύλλογος Σχοινουσιωτών ευχαριστεί θερμά όλους τους εθελοντές και τους παραγωγούς  φάβας για την πολύτιμη βοήθειά τους, καθώς και τους μουσικούς: Βαγγέλη Γαβαλά, Γιώργο Γαβαλά (από την Ηρακλειά) και Μιχάλη Γρίσπο (από τη Σχοινούσα).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου