Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ


Αποστάσεις από τα μέτρα, στήριξη στην κυβέρνηση...

Εμμένει μεν το ΠΑΣΟΚ στις αποστάσεις του από το πακέτο μέτρων έτσι όπως το διαμορφώνει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ωστόσο ξεκαθαρίζει ότι στηρίζει με νύχια και με δόντια την προσπάθεια του Πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά για μια γενικότερη συμφωνία - πακέτο με... τους εταίρους στην ΕΕ, ενώ με πρωτοβουλίες και κινήσεις θα αναδεικνύει καθημερινά τη νέα φυσιογνωμία που επιχειρεί να διαμορφώσει.
Για τον καθορισμό και την εξειδίκευση του πλαισίου της συνολικής στάσης του ΠΑΣΟΚ στο επόμενο διάστημα ο πρόεδρος του κόμματος Βαγγέλης Βενιζέλος είχε χθες στην Ιπποκράτους σειρά επαφών με συνεργάτες του, την ώρα που στο εσωτερικό του κόμματος έχει ήδη αρχίσει να διατυπώνεται έντονος προβληματισμός αλλά και να τίθεται ακόμα και θέμα αποχώρησης από την κυβέρνηση λόγω της επερχόμενης λαίλαπας με τα μέτρα των 11,6 δισ. ευρώ.


Η πιο σκληρή αντίδραση εκδηλώθηκε χθες με δήλωση του μέλους της Πολιτικής Γραμματείας του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παναγιωτακόπουλου. Το στέλεχος της τάσης της Αριστερής Πρωτοβουλίας επιτίθεται στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναφέροντας ότι με τα μέτρα αυτά δίνει ''τη χαριστική βολή στον λαό'' ενώ ''η κυβέρνηση μετατρέπει τη χώρα σε αποικιακό κράτος του 18ου αιώνα και τους Ελληνες σε μετανάστες στην ίδια τους την πατρίδα". Απευθυνόμενος μάλιστα ''στην ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ'', σημειώνει ότι ''το πείραμα της συμμετοχής στην κυβέρνηση της κοινωνικής καταστροφής πρέπει να σταματήσει".
Στην Ιπποκράτους πάντως δεν έχουν ψευδαισθήσεις για την σκληρότητα των μέτρων, παρ' όλο που, όπως έλεγαν συνεργάτες του κ. Βενιζέλου χθες, ''δεν έχουν καμία εικόνα και πληροφορία γι' αυτά''. Επιμένουν ότι ισχύουν πάντα οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ προς τον κ. Σαμαρά για διαχωρισμό των μέτρων σε δύο κύκλους 2+2 ετών (ώστε με την παράλληλη προώθηση αναπτυξιακών κ.ά. μέτρων και τα νέα δεδομένα να επανεξετασθεί η κατανομή τους μετά τη διετία) και για τον μη οριζόντιο χαρακτήρα των μέτρων, τη μη εφαρμογή της εφεδρείας, την προστασία των κοινωνικά ευαίσθητων ομάδων κ.λπ.
«Αυτά τα πιστεύουμε και τα προβάλλουμε» ήταν το στίγμα στις χθεσινές επαφές του κ. Βενιζέλου, παράλληλα όμως με τη σαφή επισήμανση ότι ''δεν παίζουμε με την πορεία της χώρας'' και ότι, ανεξάρτητα από τα μέτρα που ενέκρινε ο κ. Σαμαράς, ''το ΠΑΣΟΚ θα βοηθήσει την προσπάθεια του Πρωθυπουργού προς τα έξω για την προώθηση μιας γενικότερης συμφωνίας με την ΕΕ και τους δανειστές'' που θα βγάλουν τη χώρα από τη δύσκολη κατάσταση.
Για το συνολικό αυτό πακέτο, ο κ. Βενιζέλος έχει διατυπώσει - και προς τον κ. Σαμαρά - τη θέση ότι πρέπει να κινείται στη λογική της επιμήκυνσης του χρόνου της δημοσιονομικής προσαρμογής, στην ενίσχυση της ρευστότητας στην οικονομία, στα αναπτυξιακά μέτρα μέσα και από το ΕΣΠΑ, στη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής, στα μεσοπρόθεσμα μέτρα κ.λπ. Ολα αυτά τα έχει πει και θα τα θέσει εκ νέου αν υπάρξει νέα συνάντηση των τριών αρχηγών πριν από τις επαφές Σαμαρά με Μέρκελ και Ολάντ. Προς αυτή την κατεύθυνση ο κ. Βενιζέλος θα κινηθεί ''εθνικά'' για στήριξη και με δικές του ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες ώστε να επιτευχθεί ''η καλύτερη δυνατή'' συμφωνία για τη χώρα.
Πέραν αυτών, το ΠΑΣΟΚ σχεδιάζει, σύμφωνα με συνεργάτες του κ. Βενιζέλου, να δίνει καθημερινά το "παρών" κυρίως μέσα από τη δράση του στη Βουλή και να αναδεικνύει τη φυσιογνωμία του με ''συνολικό τρόπο''. Για παράδειγμα, στην επικείμενη συζήτηση νομοσχεδίου για τα κέντρα κράτησης λαθρομεταναστών - που θα ψηφίσει - προετοιμάζεται να αναδείξει τη δική του πρόταση για το όλο ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης.
Στην ίδια λογική των παρεμβάσεων εντάσσεται και η πρόσφατη κίνηση Βενιζέλου προς την Ενωση Τραπεζών για να δρομολογηθούν, όπως αναμένεται, μέτρα ρύθμισης δανείων (στεγαστικών κ.ά.), ανακούφισης της θέσης των δανειοληπτών κ.λπ. Η κατεύθυνση είναι συνεχής παρουσία στα θέματα της πραγματικής οικονομίας και των κοινωνικών προβλημάτων - ένα παράδειγμα που αναφέρθηκε ήταν η χθεσινή συνάντηση του Πάρι Κουκουλόπουλου με αντιπροσωπεία εργαζομένων στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» όπου το ΠΑΣΟΚ εξέφρασε τη θέση του υπέρ της συνέχισής του και ότι θα βοηθήσει αποφασιστικά γι' αυτό...
ΝΕΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου